Najbolj trajnostne države v Evropi

Najbolj trajnostne države v Evropi Najbolj onesnažena mesta

Vsako leto strokovnjaki Yale Centra za okoljsko pravo in politiko izdelajo novo oceno držav, ki temelji na indeksu EPI (Environmental Performance Index). Pri tem ugotavljajo, ali države dosegajo mednarodno dogovorjene okoljske cilje, če jih ne dosegajo, pa jih primerjajo med seboj. Ocenjujejo 180 držav vsega sveta, zato vrstni red, ki sledi, v resnici ne velja samo za Evropo, ampak za ves planet.

 

Vodi Finska

Temelj ocene je skupno prizadevanje Fincev, da čim prej dosežejo ogljično nevtralnost. Do 2020 bodo 38% vse porabljene energije dobili iz obnovljivih virov, že danes pa dve tretjini elektrike dobijo iz obnovljivih virov ali nuklearnih elektrarn. Finska ima oceno EPI 90,68, sledijo ji Islandija (EPI 90,51), Švedska (EPI 90,43) in Danska (EPI 89,21).

Medtem, ko so razni “strokovnjaki” pri nas izdajali knjige, ter dokazovali, da je pregrevanje planeta navaden nateg, so Švedi že 1950 začeli z obdavčevanjem škodljivih izpustov. Obnovljen sistem zajema še davek na izpuste CO2, žvepla in dušikovih oksidov, ter velja za vse nosilce energije, za stroje in za ogrevanje. Tudi poraba elektrike je obdavčena, več za industrijo, manj za ostale porabnike. V teh letih so postavili domišljen sistem obdavčevanja, ki ga sproti prilagajajo. Njihov parlament je odločen, da bodo v kratkem emisije devetmilijonskega naroda manjše kot so bile 1990. Ugotavljajo, da morajo narediti vse, kar je dobro za okolje, ker je to hkrati dobro za Švedsko in njihovo ekonomijo.    

 

najbolj trajnostne drzaveŠtevilo temno modro označenih držav bi se moralo v najkrajšem času močno povečati.

 

Na petem mestu Slovenija!

Na lestvici EPI indeksov je Slovenija na petem mestu na svetu (EPI 88,98). Za nami so uvrščene Španija, Portugalska, Estonija, Malta, Francija, Nova Zelandija, Velika Britanija, Avstralija in Singapur, itd.  Bosna in Hercegovina ima najslabši rezultat v Evropi ter se nahaja v skupini z Irakom, Libijo, Sirijo in Kitajsko. Na dnu lestvice se nahajajo zlasti države, v katerih divja vojna, saj v takem času skrb za okolje postane nepomembna.

 pasica aplikacija

 

Najbolj onesnažena mesta

Obstaja še lestvica najbolj onesnaženih držav, pri čemer uporabljajo zaenkrat samo meritve kvalitete zraka v mestih. Na vrhu se nahajajo Pakistan, Egipt in Mongolija, visoko je tudi Rusija, vendar samo zaradi onesnaženosti zraka v Moskvi. Zrak v pakistanskih mestih je daleč najbolj onesnažen, sledita mu Katar in Afganistan. V Evropi se najbolj onesnažena mesta nahajajo v Turčiji, Bolgariji in Srbiji.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI