Najvišja evropska zgradba in slovensko znanje

Najvišja evropska zgradba in slovensko znanje

Najvišja evropska zgradba se ponaša s Hidriinimi rešitvami, LED zaslon kot zaščita za prezračevanje objekta.

V ruski prestolnici je pred leti stekel drzen projekt – gradnja najvišje zgradbe na Stari celini, 75-nadstropnega nebotičnika Mercury City Tower. Gre za elitno zgradbo, ki na 339 metrih višine razpolaga s kar 174.000 kvadratnimi metri uporabnih površin. Pri projektu je sodelovala tudi Hidria z rešitvijo po meri naročnika, ki združuje funkcionalnosti zunanje zaščitne žaluzije sistema za prezračevanje objekta in nosilne konstrukcije LED sistema za oglaševanje na fasadi objekta.

hidria Mercury City Tower

Mercury City Tower v Moskvi

Hidria se je doslej že uveljavila kot partner, ki svoje visoko tehnološke rešitve zna prilagoditi zahtevam naročnika in s tem omogočiti izvedbo najrazličnejših, še tako zahtevnih projektov. Mednje zagotovo sodi Merkury City Tower, katerega gradnja je bila zahtevna že z vidika obsežnosti samega projekta. Načrt je med drugim vključeval tudi namestitev reklamnih LED zaslonov v skupni izmeri  150 x 14 metrov, ki se na višini približno 250 metrov nad tlemi razprostirajo po celotnem obodu stavbe, prekrivajo pa štiri nadstropja.

Hidriini strokovnjaki so tako razvili posebno rešitev za nosilno konstrukcijo LED zaslonov, ki je obenem funkcionalna tudi kot zaščita sistema za prezračevanje objekta. Večina prezračevalnih sistemov v stavbi tudi sicer poteka preko Hidriinih elementov. Razvoj projekta je potekal v tesnem sodelovanju s partnerji iz Nemčije, Nizozemske in Rusije.

Sam nebotičnik Mercury City Tower se sicer uvršča na 40. mesto na listi najvišjih zgradb na svetu. Da se proti njegovemu vrhu lahko podate povsem brez skrbi, skrbi 31 dvigal, pod zgradbo pa se skriva še pet podzemnih nadstropij. O tem, da drzna arhitekturna stvaritev v Evropi res nima konkurence, pa priča tudi dejstvo, da je naslednji evropski nebotičnik na listi najvišjih zgradb sveta uvrščen šele na 69. mesto. Gre za nebotičnik Eurasia, ki se prav tako nahaja v Moskvi.

Foto: www.frankherfort.de

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI