Ali radiatorji, ali talno ali stensko ogrevanje

Meta: novogradnja ima zunanje zidove iz opeke porotherm dry fix 38cm, dodali bomo še 10-12 cm toplotne izolacije. Okna so iz 6 komornega profila, vgrajena z RAL montažo, stavba ima dve etaži po115m2 .
Ker je hiša dobro izolirana, bi radi vgradili primerno ogrevanje. Odločamo se med kaminom od Seltrona SR Foghet rondo z zalogovnikom, ki greje sanitarno vodo in ogreva do 270m2 veliko stanovanje. Poleg kamina, smo pa mislili vgraditi še toplotno črpalko ali pa solarni sistem za ogrevanje sanitarne vode. Bolj razmišljamo, težje se je odločiti, ali radiatorji, ali talno ali stensko ogrevanje. Kaj svetujete.

 

Odgovor: Hišo ste solidno zgradili, če dodate 10 cm izolacije bo zid imel prehodnostni koeficient U= 0,29 W/m2K, toplotni tok skozenj bo 7,2 W/m2. Če dodate 12 cm izolacije bo U= 0,25 W/m2K, toplotni tok pa 6,2 W/m2. Po novih predpisih je dovoljeno U= 0,30 W/m2K, kar pomeni, da objekt zgrajen v skladu z njimi. Če bo toplotna izolacija dobra tudi proti tlem in stropu, približno ocenjujemo, da bo za ogrevanje potreben vir toplote z močjo med 7 do 10 kW, točen izračun lahko opravi tehnik če ima na razpolago še vse druge podatke. Pri tem se izkaže, da je kamin, ki ga imate namen kupiti krepko predimenzioniran, saj ima nazivno moč 23 kW, kar pomeni, da bo vedno samo delno obremenjen, torej bo delal s slabim izkoristkom. Toplotna črpalka in solarno ogrevanje vode so dobre rešitve, črpalka pa mora biti spet izbrana glede na dejanske izračunane toplotne potrebe. Toplo priporočamo nizkotemperaturno ogrevanje, pri čemer je talno ena od boljših rešitev.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI