Vgradnja termostatskega mešalnega ventila

Štefan: Načrtujem montažo solarnega sistema za ogrevanje sanitarne vode. Zanima me vaše mnenje o vgradnji termostatskega mešalnega ventila na izhodu iz bojlerja. Odgovor:Vprašanje je, kaj želite z ventilom doseči. Po vgradnji lahko nastavite najvišjo temperaturo izstopne tople vode v sistemu in preprečite morebitno oparjenje neprevidnega uporabnika in to je vse. Temperatura v solarnem bojlerju običajno niha med 45 in 65°C, pri čemer ni kaj omejevati. Z ventilom boste tudi preprečili občasne dvige temperature vode na 75°C, s tem onemogočili samodejne toplotne šoke in dezinfekc …

Štefan: Načrtujem montažo solarnega sistema za ogrevanje sanitarne vode. Zanima me vaše mnenje o vgradnji termostatskega mešalnega ventila na izhodu iz bojlerja.

Odgovor:

Vprašanje je, kaj želite z ventilom doseči. Po vgradnji lahko nastavite najvišjo temperaturo izstopne tople vode v sistemu in preprečite morebitno oparjenje neprevidnega uporabnika in to je vse. Temperatura v solarnem bojlerju običajno niha med 45 in 65°C, pri čemer ni kaj omejevati. Z ventilom boste tudi preprečili občasne dvige temperature vode na 75°C, s tem onemogočili samodejne toplotne šoke in dezinfekcijo instalacije. Če pa se za bojlerjem nahaja razvod tople vode, ki ima zaradi obsežnosti vgrajeno cirkulacijsko črpalko, potem je smotrna vgradnja termostatskega cirkulacijskega ventila, na primer Danfoss MTCV. Z njim lahko zaradi zmanjšanja količine krožeče vode dosežete od 5 do 30% prihranke toplotne energije.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI