Pri Marlesu s hišo Dom24h odpirajo novo poglavje pri razvoju tehnoloških rešitev in trajnostne varčne gradnje

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in zdravo bivalno ter delovno okolje, združuje razvoj in predstavitev produktov dvanajstih slovenskih podjetij, namenjenih pametnim stavbam prihodnosti.

Ob otvoritvi hiše v Limbušu je prisotne pozdravit tudi odhajajoči predsednik republike, gospod Borut Pahor. Navdušenje nad inovativnostjo objekta je opisal v besedah: »Ta objekt, takšen način dela, to je naša prihodnost.«

 

moderna hisa marles Dom24h

Marlesova neto nič-energijska moderna hiša - Dom24h

»Ponosni smo, da smo skupaj s partnerji uspeli razviti bivanjski objekt prihodnosti,« je ob predstavitvi projekta Dom24h povedal Matej Vukmanič, direktor podjetja Marles hiše. Po njegovih besedah je moderna hiša Dom24h kombinacija trajnostno usmerjene ekološke gradnje, energetske samozadostnosti in naprednih tehnoloških rešitev. Objekt je energetsko samozadosten in deluje na konceptu neto nič-energijske stavbe.

Oskrbo z električno energijo omogoča integrirana sončna elektrarna, ki ne le zagotavlja dovolj energije za potrebe bivanja v hiši, ampak proizvaja viške. Ti se lahko oddajajo v omrežje (net metering), ali pa se zbirajo v hranilniku električne energije, ki je prav tako montiran v objektu.

 

moderna hisa marles Dom24h soncna elektrarna

Integrirana sončna elektrarna zagotavlja več kot dovolj energije za bivanje

Dom24h lahko uvrstimo v kategorijo »pametna hiša«, saj so napredne naprave in pohištvo poenotene v informacijski sistem upravljanja.  

Celoten razvoj projekta Dom24h je znesel 17 milijonov evrov. Večino, 12 milijonov evrov, je poleg Marlesa, ki je v projektu odigral vodilno vlogo, v razvoj vložilo še nekaj naprednih in inovativnih slovenskih podjetij. Podjetja, ki so skupaj z Marlesom sodelovala v skupnem konzorciju so Jub, Helios, Alples, Petrol, Gorenje, Danfoss, Intectiv, Robotina, Eti, Špica in Smartis.

baner gradnja hise

Kupci hiš, katerim je cilj energetsko varčna hiša, danes dobro vedo, kaj pomeni ekološko naravnana trajnostna gradnja. Tega se zavedajo tudi pri Marlesu: »Svoje znanje in pozornost usmerjamo v gradnjo nič-energijskih hiš, zgrajenih iz trajnostnih ekoloških materialov. S takšnim načinom gradnje investitorjem na dolgi rok omogočamo minimalne stroške bivanja. Trudimo se biti odgovorni do naravnega in družbenega okolja, zato v razvoj hiš vpeljujemo novejše tehnologije, sledimo trendom ter vlagamo v razne tehnične izboljšave,« še dodaja Matej Vukmanič, direktor Marlesa, največjega in najstarejšega proizvajalca montažnih hiš v Sloveniji.

 

moderna hisa marles Dom24h aplikacija pametna hisa

Z naprednimi povezljivimi tehnlogijami lahko spremljamo delovanje sistemov v hiši


Demonstracija novega koncepta bivanja Dom24h:

 • je neto nič-energijska hiša,
 • zgrajena je po konceptu life-cycle thinking,
 • ima kompatibilno in povezljivo notranjo opremo,
 • podpira IoT (internet stvari),
 • povezljiva je z okolico na različnih nivojih (energija, informacije ...),
 • podpira elektromobilnost,
 • povezana je v oblak in digitalni dvojček,
 • integrirana je v skupnost in energetsko verigo (smart contracting),
 • omogoča dvosmerno povezavo s sistemi oskrbe z energijo pametnih skupnosti …
 • podsistemi in produkti za pametne stavbe ustvarjajo uporabniku prijazno zdravo bivalno okolje, ki ga lahko celostno uporablja 24 ur na dan.

moderna hisa Dom24h kuhinja

 

Kako je nastajala moderna hiša - Dom24h?

Ideja za projekt Dom24h je nastala v času pandemije Covid-19, kot koncept stavbe, katero uporabljamo 24 ur na dan, stavbe v kateri lahko bivamo in delamo tudi od doma. Raziskave so v zadnjem času pokazale, da lahko delo v domačem okolju zagotavlja pozitiven vpliv na ljudi na več nivojih; povečana storilnost in boljša kakovost opravljenega dela, zmanjšanje bolniških odsotnosti ter manj stresa, so le nekatere dokazane pozitivne lastnosti dela od doma. Takšen način dela je v marsikaterem podjetju postal vedno bolj zaželen.

 

moderna hisa neto nicenergijska marles Dom24h

Marlesova moderna hiša Dom24h porabi manj energije, kot jo proizvede. Standard za tovrstno gradnjo se imenuje neto-ničenergijska hiša.

Odgovornost do okolja in nizek ogljični odtis

Ekološka trajnostna gradnja ni le modni trend, ampak odgovoren odnos do okolja in družbe. S tem zavedanjem so pri Marlesu začeli s projektom Dom24h. Materiali, uporabljeni pri gradnji hiše so naravni, iz recikliranim materialov in ekološki, izboljšujejo ugodje bivanja, poraba energije za ogrevanje in hlajenje je minimalna, obstojnost lesene konstrukcije pa je podaljšana.

Stavba je izolirana s celuloznimi in lesenimi vlakni. Tovrstna naravna izolacija pomembno doprinaša k nizkemu, v tem primeru celo negativnemu ogljičnemu odtisu.

Z analizo (LCA) je bilo ugotovljeno, da je ogljični odtis hiše Dom24h manjši od kg CO2ekv/m2a. Izmerjeni ogljični odtis je znašal -3,15 kg CO2ek/m2a (merjeno z indikatorjem GWP100 stavbnih materialov, ki obsegajo ovoj in notranjo konstrukcijo, vključno s temeljno ploščo in nasutjem).

Za uravnavanje temperature v otroških sobah so na stropu vgrajene plošče iz PCM-materiala, ki pripomorejo k boljšemu toplotnemu počutju v prostoru. Značilnost tega materiala je, da poveča svojo maso ob določeni toploti in s tem poveča toplotno kapaciteto konstrukcijskega sklopa.


Podjetje Marles hiše Maribor je najstarejši in največji slovenski proizvajalec montažnih objektov in je že več kot pol stoletja sinonim za montažne hiše


moderna hisa Dom24h utility

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, prezračevalni sistem, hranilnik električne energije

 

Dom24h - inovativna hiša v več pogledih

Vrhunska toplotna izolacija stavbe, ogrevanje s toplotno črpalko, prezračevanje z vračanjem toplote (rekuperacija) in visokim izkoristkom so poleg trajnostne gradnje in fazno sprejemljivimi materiali ključni elementi koncepta neto nič-energijske hiše Dom24h.

S konceptom »lifecycle thinking« so pri Marlesu razmišljali o življenjskem ciklu uporabljenih materialov, od proizvodnje, uporabe in potrošnje, do konca življenjske dobe. Uporaba okolju prijaznih specialnih barv in premazov, ki uravnavajo vlago v hiši, izbrano pohištvo in povezljiva vrhunska notranja oprema z gospodinjskimi aparati, zagotavlja zdravo, okolju prijazno in udobno bivanje.

Ena od značilnosti predstavljene hiše Dom24h je, da uvaja dvosmerno povezavo s sistemi oskrbe z energijo pametnih skupnosti pri električni in toplotni energiji ter podatkih. Hiša je povezana v »oblak«, ki je opremljen z digitalnim dvojčkom ter tako pripravljen za povezljivost z drugimi objekti in v naknadno toplotno in električno mrežo.


Hiša deluje na način neto nič-energijske stavbe in je skoraj povsem energetsko samozadostna.


Energetska samozadostnost sodobne hiše

Inovativne strategije v objektu:

 • zaščita zunanjih lesenih površin je zagotovljena z inovativnimi okolju prijaznimi vodnimi lazurnimi premaznimi sistemi, ki imajo daljšo življenjsko dobo;
 • na novo razvit konstrukcijski sistem odlikuje novost v montažni predizdelani gradnji, saj vključuje reciklirane materiale;
 • vpeljava visokoizolativnih in fazno spremenljivih materialov za povečanje termalne mase sten; sistem centralnega prezračevanja odlikujeta prvovrsten sistem z vračanjem toplote odpadnega zraka ter povezava v platformo pametnega doma preko mobilne aplikacije;
 • napredno notranje pohištvo je prilagojeno sodobnemu uporabniku z dodatnimi funkcijami čutnih zaznav za krepitev razpoloženja in inteligentnimi funkcijami za pomoč pri nadzoru in nakupu živil;
 • povečana energetska učinkovitost se kaže v talnem ogrevalnem sistemu. Talno gretje je vključeno v vse prostore objekta, energetsko učinkovitem stavbnem pohištvu, povezanem v platformo pametnega doma;
 • sistem ogrevanja z visokim izkoristkom in vodeno pametno toplotno postajo za dvosmerno izmenjavo energije v sistemu daljinskega ogrevanja soseske;
 • senzorji za avtomatizacijo in brezžični moduli za krmiljenje luči, senčil in električnih porabnikov;
 • sistem Hems (Home energy management system) - sistem IoT za celostno upravljanje z energijo doma in pretvarjanje med različnimi oblikami energije z najmanjšo možno izgubo energije (Smart energy management) ter sodelovanje stavbe z okolico;
 • električna polnilnica, povezana s platformo pametnega doma za polnjenje električnih vozil ...

Za več informacij o Marlesovi neto-ničenergijski hiši Dom24h, pišite v spodnji kontaktni obrazec:


Marles d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.