Les, ki prihaja po cevi

Skupina švicarskih in avstrijskih raziskovalcev je pred kratkim dobila prestižno energetsko nagrado  Watt d’Or 2009 (Zlati Vat 09) za postopek, s katerim iz lesa izdelajo sintetični zemeljski plin, ki je primeren za pošiljanje po plinovodnem omre

Skupina švicarskih in avstrijskih raziskovalcev je pred kratkim dobila prestižno energetsko nagrado  Watt d’Or 2009 (Zlati Vat 09) za postopek, s katerim iz lesa izdelajo sintetični zemeljski plin, ki je primeren za pošiljanje po plinovodnem omrežju.

V testnem postrojenju, ki stoji v avstrijskem Güssingu, iz lesa proizvajajo metan, ki je temeljna sestavina zemeljskega plina. Nosilec projekta so strokovnjaki švicarskega instituta PSI, ki je s 1300 sodelavci in letnim proračunom 260 mio švicarskih frankov, največji raziskovalni inštitut v tej državi.

 

Eko energija

Do danes smo les v energetiki uporabljali za ogrevanje kot enega najčistejših in CO2 nevtralnih virov, čeprav ob zgorevanju nastaja tudi zdravju škodljiv droben prah. Pridobivanje plina iz lesa omogoča ohranjanje njegovih energetskih prednosti in odpravo redkih pomanjkljivosti. Z novim postopkom pridobimo vsestransko uporaben energent, s katerim bi lahko v vsaki, z gozdom poraščeni državi, pokrili pomemben del energetskih potreb.

 

Posebnost postopka je nov način pretvarjanja lesnega plina v metan, nova mešanica pa je podobna zemeljskemu plinu. S tem je les v plinastem stanju na razpolago za kuhanje, ogrevanje, pogon avtomobilov ali za proizvodnjo elektrike v plinskih elektrarnah. Ta energent je CO2 nevtralen in s tem okoljsko neoporečen. Postopek je dvostopenjski, v prvi stopnji iz lesa pridobijo plinsko mešanico, ki ni primerna za plinovode, v drugi pa s katalitičnim postopkom to mešanico spremenijo v metan.  

 

Iz znanosti v uporabo

V razmeroma velikem in zato primerno dragem testnem postrojenju so izumitelji dokazali, da postopek katalitične metanizacije ne deluje samo v laboratoriju, temveč tudi v industrijski velikosti. Ta naprava je prva tovrstna na svetu, gradnja pa je bila nujna, saj lahko znanstveniki le tako dokažejo, da ideja deluje. Precejšnja sredstva za gradnjo so pridobili s pomočjo podjetij Swisselectric, dveh avstrijskih podjetij, ki se ukvarjata z okolju prijaznimi tehnologijami in uvajanjem novih tehnologij na trg, ter iz sredstev evropske unije, namenjenih razvoju novih tehnologij.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI