Parket za talno ogrevanje

Parket je v veliko pogledih najboljša talna obloga za bivalne prostore, talno ogrevanje pa fizikalno in tehnično gledano odlična rešitev za doseganje vrhunskega bivalnega ugodja. Iz tega sledi, da je kombinacija obeh nekaj najboljšega, kar lahko vgradimo v svoja domovanja.

 

Parket je v veliko pogledih najboljša talna obloga za bivalne prostore, talno ogrevanje pa fizikalno in tehnično gledano odlična rešitev za doseganje vrhunskega bivalnega ugodja. Iz tega sledi, da je kombinacija obeh nekaj najboljšega, kar lahko vgradimo v svoja domovanja.

 

parket_stajerles_talno_ogrevanje


Dobre lastnosti

Parketne obloge združujejo dve zanimivi značilnosti. Ko je talno ogrevanje vključeno, omogočajo dober prestop toplote iz estriha, skozi parket v prostor, poleti, ko ogrevanje ne deluje, pa je lesena obloga prijetno topla na otip. Za talno ogrevanje običajni masivni debeli parket ni primeren, saj debelina obloge naj nebi presegala 10 mm. Priporočena je vgradnja lamel ali plošč iz trdega lesa, saj se med spreminjanjem temperatur najmanj širijo in krčijo, stiki pa ostanejo tesno stisnjeni. Temperatura prostora od 18 do 24°C, zračna vlažnost 50% in temperatura površine tal okrog 24 °C, ki so za parket najbolj ugodne, so razmere, ki so najbolj značilne za talno ogrevane prostore.


Priporočeno pred polaganjem

Estr mora biti položen po navodilih in standardih proizvajalca, površina naj bo  ravna, gladka, trdna, kompaktna in suha. Pred polaganjem naj bo ogrevanje najmanj 14 dni v pogonu, po osmih dneh pa v prostoru skladiščimo panele, da se estrih in paneli temperaturno in vlažnostno izenačijo. Med polaganjem naj ogrevanje deluje, panele pa na estrih lepimo s primernim lepilom za ta namen. Po polaganju naj ogrevanje deluje z znižano temperaturo še tri do pet dni, nato pa lahko začnemo z običajnim delovanjem. 

Pravi parket za talno

Panelni parket proizvajalca Scheucher (prodaja Štajerles trade d.o.o.), ima vse evropske certifikate in garancijo za polaganje na talno ogrevanje. Je večslojen, lahko je sedemkrat lakiran ali obdelan z olji in voski, je zračno prepusten, ne vpija umazanije, je antistatičen ter dobro toplotno prevoden. Vedno ga polagamo z lepljenjem, ki zagotovi dober kontakt in prestop toplote. Izdelan je iz kvalitetnih in izbranih lesov, vidni sloj iz 3,6 mm debele plasti izbrane vrste lesa leži na podlagi iz smrekovih deščic, čelno ojačanih z vodoodporno ploščo. Vsi tipi lesenih talnih oblog tega proizvajalca so namenjen talnemu gretju in imajo termični upor R = 0,078 m2K/W. Poleg termičnega ugodja, trpežnosti, enostavnosti vzdrževanja in okoljske prijaznosti bodo s parketom obložena tla naredila prostor še svetel, sijoč in eleganten.  

Več na www.stajerles-trade.si
tel.: 02 713 00 00

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI