Prihodnost je v soncu

Nujno se moramo začeti ukvarjati z našim nenavadnim planetom ter s tem, kaj počnemo z njim in s sabo. Predvsem zato, ker ni verjetno, da bomo dovolj hitro našli drugo Zemljo, če bomo uničili to, na kateri stojimo.

 


Akumulatorji toplote so opremljeni z več izmenjevalci

Izdelki so različno učinkoviti in se razlikujejo tudi v ceni

Prestrežena sončna enegija se v kolektorjih spremeni v toploto in elektriko

Nujno se moramo začeti ukvarjati z našim nenavadnim planetom ter s tem, kaj počnemo z njim in s sabo. Predvsem zato, ker ni verjetno, da bomo dovolj hitro našli drugo Zemljo, če bomo uničili to, na kateri stojimo.

 

Prestrezanje toplote

Sončni kolektor je enostavna in učinkovita naprava za zajemanje toplote sončnih žarkov. Z novimi in izboljšanimi kolektorji lahko zajamemo dovolj toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Zaradi izbranih materialov in načina izdelave bodo brez popravil zdržali dolga leta. Z namestitvijo postanemo aktivni varuhi okolja, znižamo stroške ogrevanja in porabo fosilnih goriv, povečamo vrednost svoje nepremičnine in postanemo manj odvisni od nihanja cen raznih energentov.   

 

Sončni kolektorji NAU

V skupini izdelkov renomiranega nemškega proizvajalca NAU se nahaja več tipov kolektorjev različnih dimenzij in izvedb, s katerimi se lahko prilagodimo različnim potrebam in prostorskih razmeram na strehah ali drugih osončenih površinah. Vsi tipi so opremljeni z visoko selektivnim modrim absorberjem in solarnim varnostnimsteklom. Izvedba »Flatline« je primerna za namestitev na streho in v steno, tip »Inline« pa za vgradnjo v nivo strešnikov. Kolektorji tipa »Tubeline« so visokovakuumski cevni zbiralniki, s presenetljivo zmogljivostjo, ki pokaže svoje prednosti zlasti v prehodnem in zimskem času.

 

Sodobna tehnika

K soncu obrnjena ploskev  ploščatega kolektorja je opremljena s plastjo naparjenega titanovega oksida, ki je mehansko in kemično odporen, zdrži temperature do 250°Cter ima za 25% boljši izkoristek od običajnih, črno obarvanih. Cevni vakuumski kolektorji so še zmogljivejši, posebna tekočina v ceveh pa se med segrevanjem upari in toploto odda krožeči vodi v zgornjem delu ohišja, nakar se spet utekočini. Takšni kolektorji so zaradi zahtevne izdelave dražji od ploščatih.

 

Hranilniki toplote

Izdelani so iz kvalitetnega jekla, dvoslojno emajlirani, z vgrajeno Mg anodo, ki zvišuje korozijsko odpornost naprave. Zunaj opremljeni s toplotno izolacijo iz poliuretana, znotraj običajno z dvema gladkocevnima izmenjevalnikoma toplote. Dodatni električni grelnik omogoča ogretje v hladnih dneh brez sonca, običajna prostornina za štiričlansko družino je 300 litrov, potrebna površina kolektorjev pa 6 do 9m2. Letni prihranek energije znaša do 3000 kWh, kar ustreza do 300 litrom kurilnega olja.

 

Popoln program opreme

Linija solarnih proizvodov firme NAU zajema tudi vso drugo potrebno opremo za kompletiranje solarnih naprav, od bojlerjev za toplo vodo do črpalk, regulatorjev in pritrdilnega materiala. Montažni sistem je univerzalen, saj z enakimi elementi pritrjujemo tudi NAU fotovoltaične module tipa »Photovoltaik«, za proizvodnjo solarne elektrike. Strokovnjaki podjetja Tilia usposabljajo tudi monterje svojih partnerjev – izvajalcev, zato so solarni in fotovoltaični sistemi vedno visoko učinkoviti in delujejo brez napak. Vsa opisana oprema spada tudi med izdelke, ki so subvencionirani s strani države.    

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI