Okna – glavne napake pri nakupu

Okna so za energetsko varčno stavbo eden od najbolj pomembnih elementov. Kakšna okna kupiti, kakšna naj bo zasteklitev, montaža okna … Odgovori v članku.

V zadnjih letih se z naraščanjem raznih ponudnikov oken opaža, da so stranke o nekaterih pomembnih dejstvih premalo informirane ali zmotno prepričane ali pa zavedene s strani ponudnika. Želimo opozoriti na 8 napak, ki si jih ne morete privoščiti pri izbiri izvajalca za nakup vašega novega okna ali ostalega stavbnega pohištva.

 

Okna

 

Nepoznavanje kakovosti oken in stekla

Pred nakupom oken pridobite dovolj verodostojnih informacij o kakovosti in izvoru profila, trdnosti okovja in o toplotni izolaciji zasteklitve. Ker so si okenski profili na videz zelo podobni, si morda predstavljate, da tudi v kakovosti ni bistvenih razlik, vendar takšno mišljenje pogosto vodi do napačne odločitve.

 

Neprimerna zasteklitev okna

Steklo zavzame 70%  površine okna. Za zmanjšanje izgub je smotrno razmisliti o energetsko učinkoviti zasteklitvi. Izbirate lahko med 2-, 3- ali celo 4-slojno zasteklitvijo, po možnosti s toplimi medstekelnimi distančniki. Vendar pozor, saj vsaka vrsta zasteklitve prinese svoje prednosti (boljša toplotna učinkovitost, manjši vdor vročine) in tudi pomanjkljivosti (manjša prepustnost svetlobe, povečana teža krila in s tem večje povešanje). Katera zasteklitev je najprimernejša za vas, vam svetujejo proizvajalci.

 

Okna zasteklitev dvoslojna troslojna

Nakup okna brez računa je nakup brez garancije

Nakup okna brez računa, zmanjšana ponudba za stopnjo DDV-ja je za marsikoga mamljiva ponudba. Vprašajte se, kako varen je takšen nakup v resnici. Čez čas se lahko pokažejo pomanjkljivosti. Pomembno je da vam prodajalec daje pisno garancijo.

 pasica aplikacija

 

Nepoznavanje izvora proizvodnje okna

Na kakovost oken in stekla vpliva tudi natančna proizvodnja. Naročilo pri trgovcih je precej tvegano z vidika kakovosti, saj okna določeni uvažajo predvsem iz tehnološko manj razvitih držav. V Sloveniji je veliko trgovcev, ki lahko čez noč ustavijo svoje poslovanje in tako na koncu kupec ostane brez servisne podpore in garancije. Pred nakupom se dobro pozanimajte, kje izdelujejo okna in ali si je možno proizvodnjo tudi ogledati.

 

Podizvajalci – monterji oken

Na kakovost vgradnje zelo vpliva izkušen monter in kakovostni vgradni materiali. Kakovostna vgradnja bo zagotovila dobro tesnjenje in dobro funkcioniranje oken. Pri odločitvi ponudnika se je dobro pozanimati tudi o kvalitetni montaži. Nesmiselno je plačevati veliko denarja za kvalitetno okno, če ni strokovno in kvalitetno montirano. Potrebno se je pozanimati, ali monterji izvajajo novejše načine gvradnje oken. Eden od teh novejših načinov je RAL montaža oken.

 

Okna montaza

Nakup najcenejših oken

Najcenejše je včasih najdražje. Nekakovostni izdelki, zamujanje, nespoštovanje dogovorjenega, nekakovostna vgradnja oken, reklamacije, posledično slaba volja in nervoza …. Če bi vse to sešteli, vam razlika v ceni verjetno ne bi več predstavljala problema pri odločitvi.

 

Prevelika cenovna odstopanja v ponudbah običajno pomenijo velika razhajanja v kakovosti izdelka in storitve

Ko boste med seboj primerjali ponudbe, boste najverjetneje zmedeni zaradi odstopanj. Nujno preverite, zakaj prihaja do cenovnih razlik in ali gre za primerljivo kakovost profila, stekla, okovja, ali so razlike pri dodatnih delih. Preverite izkušnje strank.

 

Varnost naj ne bo na zadnjem mestu

Najšibkejši člen stavbe so okna, vrata in steklo. Smiselno se je pozanimati kakšno zaščito vam nudijo okenski sistemi. Nekateri ponudniki v okna vgrajuje nadstandardno skrito okovje z možnostjo proti vlomnih dodatkov.


 Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI