Zamenjava strešnega okna in prihranki pri energiji

Zamenjava strešnega okna pomeni prvi korak pri prenovi mansarde saj z zamenjavo prihranite energijo in pridobite svetlobo v prostor.

Razlogov, zakaj je zamenjava strešnega okna smiselna, je veliko. Začnimo s tistim, ki je pred začetkom nove ogrevalne sezone najbolj v ospredju, toliko bolj, ker smo se znašli v vrtincu energetske draginje: skozi stara okna, ki so slabo izolativna in slabo tesnijo, se izgublja veliko energije, potrebne za ogrevanje bivalnih prostorov, kakovost bivanja je manjša, zneski na položnicah za energijo pa večji.

Ali ste vedeli, da je pričakovana življenjska doba strešnega okna 25–30 let? Seveda je to odvisno od številnih dejavnikov, kot so material, kakovost okovja, tip stekel in podobno. Kako dolgo bodo okna dobro opravljala svojo nalogo, je odvisno tudi od tega, ali ste jih redno in pravilno vzdrževali.

 

Toplotne izgube se lahko z zamenjavo starega okna več kot prepolovijo

Kako torej veste, kdaj je potrebna zamenjava starega okna? Če je v bivalnih prostorih pozimi prehladno (ker slabo tesnijo), poleti pa prevroče (slabo izolativna zasteklitev), je to že jasen znak, da so odslužila svojemu namenu. Čas je za nova okna, ki so energijsko veliko bolj učinkovita in izolativna. Tudi najosnovnejši model novega okna VELUX pomeni velik korak naprej v primerjavi s predhodniki. »Z zamenjavo starega strešnega okna z novim, ki se ponaša z energijsko varčno zasteklitvijo, se lahko toplotne izgube več kot prepolovijo,« pravijo v podjetju VELUX Slovenija.

 

Zamenjava stresnih oken nizji stroski

Zamenjava strešnega okna z novim se bo pozimi poznala z znižanjem stroška za ogrevanje, mansarda pa bo poleti prijetno ohlajena.

Z vgradnjo novega okna boste prihranili

Z zamenjavo dotrajanih strešnih oken se bodo pozimi znižali stroški za ogrevanje, poleti pa za hlajenje mansarde. Naložba v novo okno se bo povrnila tudi skozi izboljšano toplotno ugodje. Okna nove generacije dosegajo bistveno boljšo izolativnost tudi zaradi manjše toplotne prehodnosti same zasteklitve, ki ima poleg toplotnih še druge pomembne lastnosti, kot sta odpornost zunanje kaljene šipe proti udarcem in dodatna varnost proti razbitju v primeru notranje lepljene šipe.

 

Zamenjava strešnega okn je hitra in preprosta

Mnogi so prepričani, da zamenjava strešnega okna prinaša veliko težav, umazanije in predvsem, da dolgo traja. To preprosto ni res. Izkušen strokovnjak lahko strešna okna zamenja že v enem ali dveh dneh, brez nepotrebne umazanije v sami mansardi. »Naši strokovnjaki zagotavljajo odlične storitve in so strankam na voljo tudi po izvedeni montaži. Vedno pa se za pomoč lahko obrnete tudi neposredno na naš kontaktni center VELUX, kjer vam bomo z veseljem pomagali,« pravijo v podjetju.

 

Zamenjava stresnih oken

Izkušen strokovnjak lahko strešna okna zamenja že v enem ali dveh dneh, brez nepotrebne umazanije v sami mansardi.


Z zamenjavo dotrajanih strešnih oken se bodo pozimi znižali stroški za ogrevanje, poleti pa za hlajenje mansarde.


pasica aplikacija

Za boljšo kakovost bivanja

V zaprtih prostorih preživimo kar 90 odstotkov svojega življenja, zato je zelo pomembno, da prostore izkoristimo čim bolje in vanje pripeljemo veliko sončne svetlobe in svežega zraka. Oboje je namreč ključ za dobro počutje v zaprtih prostorih. Pri menjavi oken lahko izkoristite priložnost in izberete večja okna – tako boste ustvarili bolj svetle, zračne in prijetne prostore. Zadostna količina dnevne svetlobe pomembno vpliva tudi na kakovost nočnega spanca. Znanstveno je dokazano, da je dnevna svetloba eden glavnih dejavnikov, ki jo človeški organizem uporablja pri uravnavanju cikla spanja in budnosti. Da si zagotovimo dober spanec, potrebujemo tako ponoči temo v prostoru, kot čez dan dovolj dnevne svetlobe. Povedano drugače: dovoljšna količina dnevne svetlobe s konstantno izmenjavo teme in svetlobe je zelo pomembna za zdravo ravnovesje in biološki ritem. Če je naš spanec moteč, smo dokazano manj učinkoviti, pada nam zbranost. spomin se slabša, pri tem pa ob našem ustvarjanju delamo številne napake.

 

Zamenjava stresnih oken svetloba

S strešnimi okni lahko v bivalne prostore pripeljemo veliko sončne svetlobe in svežega zraka. Oboje pa je ključ za dobro počutje.


Naložba v nova okna se bo povrnila tudi skozi izboljšano toplotno ugodje.


Kaj lahko še pridobimo pri zamenjavi strešnega okna?

Za doseganje razgleda skozi okno mora biti spodnji rob okna na višini med 90 in 110 cm od gotovih tal. S tem bo omogočen pogled iz prostora tudi v sedečem položaju. Priporočena višina zgornjega roba okna pa je med 190 in 210 cm od gotovih tal. Okno bo s tem na dosegu roke, kar bo omogočalo enostavnejšo uporabo. Gre  tako za zračenje, kot tudi senčenje, prav tako pa bo enostavnejše tudi vzdrževanje in čiščenje okna.

 Glede pravilne oblike notranjih oblog okrog okna, se je v preteklosti dogajalo, da je bila izvedba notranjih špalet – pravokotno na okno. Pri takšni izvedbi zaključnih oblog je onemogočeno kroženja toplega zraka po celotni površini strešnega okna. V izogib tem težavam je potrebno spodnjo špaleto izvesti navpično, zgornjo pa vodoravno. S tem dobimo tudi boljšo razpršenost svetlobe.

 

zamenjava stresnega okna zracenje

 Odpiranje zgoraj je veliko bolj praktično saj se vam ni potrebno sklanjati čez pohištvo

Pri načinu odpiranja strešnega okna poznamo dva modela oken. Okno s sredinskim vpetjem, z ročico za odpiranje zgoraj ter okno s sredinskim in zgornjim vpetjem, ki ima ročico za odpiranje spodaj in zgoraj. Okno z ročico za odpiranje zgoraj je priporočljivo takrat, ko imamo pod okno postavljeno pohištvo (pisalna miza, sofa,…), saj nas pohištvo samo ne ovira pri odpiranju okna. Prav tako ga je priporočljivo vgraditi tudi takrat, ko je vgrajeno izven dosega roke, saj se le to lahko odpira tudi s pomočjo podaljška (palica), ali pa se predvidi električna izvedba.  Okno z ročico na spodnji strani je priporočljivo takrat, ko pod oknom nimamo postavljenega nobenega pohištva, saj bi nas le to oviralo pri dostopu do ročice. Prav tako ga tudi ni priporočljivo vgraditi previsoko, saj se pri odprtju pomakne navzven, pri čemer se nam ročica izmuzne iz dosega roke.

 

zamenjava stresnega okna spalnica

Izberite takšna strešna okna, kjer bo velika izbira senčil. Za spalnice in otroške sobe priporočamo senčilo, ki popolnoma zatemni prostor. Hkrati takšno senčilo tudi poveča toplotno izolativnost strešnega okna za 20 %

Nova okna, nove funkcije

V zadnjih letih se je močno povečala raznolikost strešnih oken. Izbirate lahko med različnimi vrstami odpiranja, različnimi možnostmi zasteklitve in številnimi dodatki, kot so zunanja senčila, notranja senčila, komarniki. V podjetju VELUX priporočajo, da nova okna opremite z zunanjimi ali notranjimi senčili, ki lahko ustvarijo popolno zatemnitev za boljši spanec, poleg tega pa povečajo toplotno izolativnost pozimi in učinkovito preprečujejo pregrevanje poleti. Zunanje rolete ALU, denimo, preprečujejo toploti, da bi prehajala skozi okno, s čimer se poleti učinkovito zniža notranja temperatura, pozimi pa toplota ostaja v prostoru. Ne ščitijo le pred sončnimi žarki, temveč tudi pred hrupom in lahko celo v najmočnejši svetlobi zatemnijo prostor. Ta lastnost strešnih oken s funkcijo zatemnitve, je najbolj primerna za spalnice in otroške sobe v mansardi. Za strešna okna v prostorih, kjer je svetloba bistvenega pomena, denimo v kuhinji in dnevni sobi, pa je morda bolj smiselno uporabiti zunanja mrežasta senčila, ki prepuščajo dnevno svetlobo.

Z zamenjavo dotrajanih strešnih oken torej nima smisla odlašati, saj vam bodo nova pomagala varčevati z energijo, hkrati pa bodo v vašo mansardo prinesla več naravne svetlobe in svež veter sprememb – na bolje.

Je pa vsaka situacija zamenjave strešnega okna specifična in vedno ni mogoče izvesti vsega zgoraj naštetega. Vsekakor pa je vredno preveriti izvedljivost vsega in se odločiti. Pri tem naj vam bodo v pomoč izkušeni izvajalci in nasveti strokovnjakov.


Če vas zanima starega zamenjava strešnega okna z novim, lahko za več informacij izpolnite spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI