Zrak in nečistoče v instalacijah

Zaradi tehnološkega razvoja različnih izdelkov, ki so namenjeni reguliranju pretokov v hidrotermičnih instalacijah, so pomemben del teh cevovodov postali tudi proizvodi, s katerimi iz sistemov odvajamo zrak in odstranjujemo nečistoče. Sodobni regulacijski sklopi so vedno natančnejši, zato so veliko bolj podvrženi poškodbam in okvaram v primerjavi s starejšimi, ki so bili bolj robustni, vendar tudi manj natančni. erevija Varčujem z energijo

Zaradi tehnološkega razvoja različnih izdelkov, ki so namenjeni reguliranju pretokov v hidrotermičnih instalacijah, so pomemben del teh cevovodov postali tudi proizvodi, s katerimi iz sistemov odvajamo zrak in odstranjujemo nečistoče. Sodobni regulacijski sklopi so vedno natančnejši, zato so veliko bolj podvrženi poškodbam in okvaram v primerjavi s starejšimi, ki so bili bolj robustni, vendar tudi manj natančni.
 

Zrak

V obtokih ogrevalnih ali hladilnih sistemov se nahajajo tudi mikromehurčki velikosti od 0,02 do 0,10 mm, ki običajno nastajajo na notranjih površinah grelnikov. Zračni mehurčki povzročajo zmanjšanje grelne učinkovitosti in hidravlično neuravnoteženost. So tudi vzrok za pojav korozije ter kavitacije v črpalkah ali priprtih ventilih. Zato vedno priporočamo vgradnjo izločevalca mehurčkov in to tudi v sistemih, kjer uporabljamo glikol. 

Nečistoče

Pojavljajo se kot vidni in tudi nevidni delci, ki so mikro velikosti, med 5-10um(0,005-0,01mm). Povzročajo korozijo, blokado obtočnih črpalk in zmanjšajo termično učinkovitost postrojenja. Za izločanje nečistoč najpogosteje uporabimo “Y” filter ali lovilec nesnage. V praksi se je lovilec nesnage izkazal za bolj učinkovitega, saj v primerjavi z „Y“ filtrom izloča tudi delce, ki so manjši od 400-500um. Tudi praznjenje je enostavno, saj ga izvajamo z odpiranjem spodnjega izpustnega ventila.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI