Geotermalne toplotne črpalke, katerim vir energije zagotavlja geosonda, so eden najučinkovitejših načinov ogrevanja in hlajenja vašega doma. Toplotne črpalke na splošno spadajo med najbolj energetsko učinkovite ogrevalne sisteme. So okolju prijazne, saj za delovanje ne uporabljajo fosilnih goriv, električne energije pa porabijo veliko manj kot drugi sistemi ogrevanja na elektriko.

Najpogostejše so toplotne črpalke zrak-voda. So cenovno najugodnejše in najenostavnejše za namestitev. Ker pa je odločitev za ogrevalni sistem dolgoročna, je vredno razmisliti tudi o bolj učinkovitem sistemu, ki je sicer nekoliko dražji, vendar na daljše obdobje cenejši. Toplotne črpalke, ki prestrezajo toploto zemlje, porabijo manj energije, kot toplotne črpalke, ki prestrezajo zunanji zrak kot prenosni medij. Prevladuje prepričanje, da je namestitev tega sistema (toplotna črpalka in geosonda) izjemno draga. Pa je temu res tako?

 

geosonda

Geosonda prestreza energijo zemlje. Na globini okrog 100 m je temperatura poleti in pozimi konstantna, ca. 12 °C.  

Kaj je geotermalna toplotna črpalka?

Geotermalna toplotna črpalka črpa toploto iz zemlje in jo oddaja v vaš dom. Sistem je bolj učinkovit od običajnih sistemov za ogrevanje, saj namesto klasičnega kurjenja, toploto zemljine s pomočjo geosonde preprosto prenesemo v objekt. Geosonda po navadi sega v globino okrog 100 m, kjer so podzemne temperature razmeroma konstantne, med 10 in 12 °C. Potrebna je vrtina, katero izvede za to usposobljeno podjetje. Pred izvedbo je potrebno s pomočjo že izvedenih vrtin v bližini in geoloških kart, opraviti analizo prevodnosti tal. Ta je zelo pomembna za kasnejšo optimalno rabo toplotne energije iz zemlje.


Toplotna črpalka z geosondo zaradi stabilne temperature medija porabi manj električne energije in ima daljško življensko dobo.


baner toplotne crpalke

 

Kako deluje geotermalna toplotna črpalka z geosondo?

Deluje podobno kot hladilnik, ki odvaja toploto in jo prenaša v prostor. Geotermalna toplotna črpalka uporablja podoben princip. Prenaša toploto iz zemlje v vašo hišo. To počne s pomočjo podzemne cevi ali geosonde, napolnjene s tekočino (posebno raztopino). Geosonda je priključena na notranjo enoto geotermalne toplotne črpalke v vašem domu, ki deluje podobno kot klimatska naprava.

Med ogrevalno sezono tekočina črpa toploto iz tal in jo oddaja v toplotno črpalko, kjer se s pomočjo hladilnega sredstva in kompresorja dodatno ogreje ter prenese v talno gretje ali radiatorje. Z geotermalnim sistemom ogrevanja pridobimo približno štiri petine energije iz okolice, preostanek zagotovi naprava. Razmerje med porabljeno energijo in pridobljeno toplotno energijo, poznano s kratico COP (Coefficient Of Performance), pri geotermalnih toplotnih črpalkah ta doseže okvirno število 5 (za 5 kWh toplotne energije vložimo 1 kWh električne energije, 4 kWh pa pridobimo iz okolice).

Ena od pomembnih prednosti ogrevanja s toplotno črpalko je tudi ta, da si skozi vse leto zagotovimo dovolj tople sanitarne vode.

 

kako deluje geosonda

Toplotna črpalka z geosondo nam dolgoročno zagotovi zanesljivo in poceni ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Kakšna je cena sistema geosonda + toplotna črpalka?

Cena geosonde in geotermalne toplotne črpalke lahko znaša od 15.000 EUR do 30.000 EUR, odvisno od izračuna moči toplotne črpalke, talnih razmer, velikosti parcele, konfiguracije sistema, dostopnosti mesta in količine potrebnega kopanja in vrtanja. Geosonda s toplotno črpalko je gotovo cenejša v primeru investicije pri novogradnji, kot pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema. Za tipično slovensko hišo, z dobrim izolacijskim ovojem in ogrevalno površino okrog 150 m2, lahko višino investicije na ključ računamo med 15.000 EUR in 20.000 EUR.

 

Kakšne so subvencije za toplotne črpalke z geosondo?

Pri odločitvi za vgradnjo geotermalne toplotne črpalke lahko prihranite kar nekaj denarja pri javnih razpisih. V trenutnem aktualnem javnem razpisu št. 99SUB-OB22, so subvencije Eko sklada za geotermalne toplotne črpalke relativno visoke.

V primeru novogradnje ste upravičeni do povračila priznanih stroškov investicije. Višina subvencije je omejena do 2.500 EUR.

V primeru zamenjave stare iztrošene peči ste upravičeni do povračila 40 odstotkov priznanih stroškov investicije. Višina subvencije je omejena do 4.000 EUR.

Torej, v primeru, če vas pri zamenjavi iztrošenega kotla investicija v geotermalno toplotno črpalko z geosondo stane 17.000 EUR, se bo ta znesek, po pridobitvi subvencije, znižal na 13.000 EUR.

 

geosonda toplotna crpalka prihranek

Geosonda in toplotna črpalka nam v svoji življenski dobi prihranita veliko denarja

 

Vloga za pridobitev subvencije se odda po izvedbi. V primeru zamenjave starega kotla je potrebno priložiti dokumente o objektu, kjer vgrajujete napravo, fotografije stanja (pred in po izvedbi), ter račune in potrdilo izvajalca o zaključku investicije.

Investicija v toplotno črpalko z geosondo je torej na prvi pogled resnično bolj kompleksna in nekoliko višja, vendar ob upoštevanju subvencije, manjših stroškov ogrevanja, zanesljivosti in trajnosti sistema (življenska doba teh naprav je med 30 in 40 let), lahko zaključimo, da je na daljši rok ogrevanje z geotermalno toplotno črpalko najcenejše in najbolj udobno. Ker je sama geosonda skoraj neuničljiva, lahko predvidimo, da bo nova investicija čez desetletja, za obnovo sistema po izteku življenjske dobe notranje enote toplotne črpalke, le okrog 60 % vrednosti današnje investicije.

Vas zanima geosonda in toplotna črpalka? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.