Čeprav se zdi, da v gospodinjstvu ne porabimo veliko energije, se motimo. 82 % vse porabljene energije porabimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Za to obstaja rešitev, da izberete novi ogrevalni sistem, po možnosti z maksimalno visokimi prihranki. Vsi, ki obnavljate ogrevanje, gotovo iščete zanesljiv, stroškovno sprejemljiv sistem. Toplotne črpalke že od nekdaj upravičijo priljubljenost, ker dosegajo visoke prihranke v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi (tudi do 75%) ter imajo dolgo življenjsko dobo. Servis toplotne črpalke in vzdrževanje sta praktično nepotrebena, delujejo tiho in povsem brez emisij CO2.

 

Servis toplotne črpalke

Zanesljivost mojstra za vgradnjo je enako pomebna kot zaneljivost same toplotne črpalke. Servis toplotne črpalke in vzdrževanje sta ob zanesljivosti monterjev praktično nepotrebena

 

Ali moramo biti pri toplotni črpalki na kaj posebaj pozorni?

Delovanje toplotne črpalke lahko zataji pri nizkih temperaturah, zato je smiselno preveriti zmogljivosti izbrane toplotne črpalke, ko temperatura pade pod -10 stopinj Celzija. Pomembno je, da je toplotna črpalka ustrezno dimenzionirana, le tako dosega maksimalne prihranke. Če toplotna črpalka pri nizkih temperaturah ne dosega 100 % izkoristka, njena poraba s stroški poraste.

 

Toplotna črpalka je samo tako dobra, kot je dober servis toplotne črpalke

Pri nakupu toplotne črpalke niso pomembne zgolj njene lastnosti, pomembno je, komu zaupate montažo in servis toplotne črpalke.

Dogaja se, da monterji brez zanesljive servisne mreže ponudijo nižjo ceno in so lahko v prednostnem položaju v primerjavi z večjimi monterskimi podjetji. Dogaja se, da v hudi zimi toplotna črpalka odpove in naenkrat ta več ni poceni.

Zakaj? Ker monter, ki bi naj brezhibno znal poskrbeti za montažo, ni imel izkušenj kot jih imajo večja instalaterska podjetja. Verjetnost za napake pri takih monterjih je povečana, posebno je lahko njihova pomanjkljivost slaba odzivnost s servisom v hudi zimi. Razen tega večja monterska podjetja lahko ponudijo številne primere že delujočih toplotnih črpalk po celi državi.

 

Servis toplotne crpalke preverjanje

 

Toplotna črpalka je kompleksna naprava

Za doseganje polne učinkovitosti morajo vsi deli toplotne črpalke delovati brezhibno. Nekateri deli toplotne črpalke kot je zunanja enota, so izpostavljeni različnim vremenskim vplivom (visoke temperaturne spremembe, dež, prah). Da bo naprava delovala brezhibno, je potrebno skrbeti za reden servis toplotne črpalke. Zato je pomembno kako dobre poprodajne storitve nudi izbrani ponudnik. Servisna služba mora biti stalno odzivna, predvsem pa mora biti kader ustrezno izobražen. Gotovo je, da večja monterska podjetja lažje zagotavljajo bolj zanesljive storitve.

 

baner toplotne crpalke

Koeficient energetske učinkovitosti (COP)

Pomembno je preveriti višino izkoristka izbrane toplotne črpalke, vendar ne samo v optimalnih vremenskih pogojih. Pomemben je COP ali SCOP (sezonski COP) pod lediščem, ter ob temperaturi izstopne vode, ki mora biti takšna, kot bo vaša. Višja, kot je številka, bolj učinkovita je naprava. Npr. – s toplotno črpalko, ki ima COP 4.5, boste iz 1 kWh elektrike pridobili 4,5 kW toplote.

 

Servis toplotne črpalke cenejše ogrevanje

Pri gradnji ali obnovi hiše je potrebno poiskati rešitev ogrevanja, ki se bo v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi povrnila v najkrajšem možnem času.

 

Serijsko vgrajeni elektro grelci - pomembno varovalo toplotne črpalke

Serijska vgradnja elektro grelcev je pomembna že ob samem zagonu toplotne črpalke. Ob nizkih zunanjih temperaturah namreč ob prvem zagonu toplotna črpalka potrebuje precej časa, da prvič doseže nastavljene temperature, zato ji vzporedno delovanje elektro grelcev le-to pomaga doseči že v tretjini časa, kot bi ga sicer dosegla sama.

Zmotno je misliti, da toplotna črpalka ob vgrajenih elektro grelcih le-te vklaplja sama. Elektro grelci lahko delujejo samostojno ali vzporedno s toplotno črpalko zgolj v primeru, ko jih stranka vklopi sama, zato ne vplivajo na porabo električne energije. So pa pomembno varovalo, v primeru, da pride do okvare zunanje enote in je potreben servis toplotne črpalke. Če se to zgodi v času ogrevalne sezone, tako ne pride do prekinitve ogrevanja prostorov in sanitarne vode.

 

Glasnost delovanja in upravljanje toplotne črpalke

Raven hrupa, ki ga povzroča delovanje toplotne črpalke zrak-voda, je eden ključnih dejavnikov, ki priča o kakovosti naprave. Ta pomaga pri ohranjanju dobrih medsosedskih odnosov in mirnih nočeh. Priporočamo, da ste za glasnost delovanja črpalke, ki jo navaja ponudnik, posebaj pozorni.

Hkrati dobro preverite kako preprost je način upravljanja toplotne črpalke. V kolikor je upravljanje v slovenskem jeziku, toliko bolje. Precej ponudnikov omogoča upravljanje in servis toplotne črpalke na daljavo, kar je posebaj priročno, če ste veliko na poti in želite maksimalno udobje v hiši, brez da po nepotrebnem trošite preveč.

Več informacij in akcijsko ponudbo podjetja Orca preverite na www.orcaenergy.eu , pokličite na 080 23 24 ali spodaj na kontaktni obrazec oddjte vprašanje.


Orca Energija d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

  

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.