Ogrožen skoraj odstotek od 1,9 milijona vseh svetovnih živalskih vrst

Raziskava avstralskih znanstvenikov je pokazala, da je ogrožen skoraj odstotek od 1,9 milijona vseh svetovnih živalskih vrst. Izumrtje grozi devetim odstotkom vseh vrst vretenčarjev. Med temi so najbolj ogrožene dvoživke (29 odstotkov), sledijo jim sesalci (20 odstotkov) in ptice (12 odstotkov), nato pa še plazilci (5 odstotkov) in ribe (4 odstotki).

Raziskava avstralskih znanstvenikov je pokazala, da je ogrožen skoraj odstotek od 1,9 milijona vseh svetovnih živalskih vrst. Izumrtje grozi devetim odstotkom vseh vrst vretenčarjev. Med temi so najbolj ogrožene dvoživke (29 odstotkov), sledijo jim sesalci (20 odstotkov) in ptice (12 odstotkov), nato pa še plazilci (5 odstotkov) in ribe (4 odstotki). Najpogostejša vzroka sta vpliv podnebnih sprememb in ogrožanje oziroma izguba življenjskega prostora živali. Srb vzbujajoči podatki so del najnovejše avstralske študije Australia’s Biological Resources Study, ki skuša dokumentirati vse znane živalske in rastlinske vrste.

Avstralski minister za okolje, dediščino in umetnost Peter Garrett o teh številkah pravi: "Te podatke potrebujemo, da bomo lažje upravljali biodiverziteto in da se bomo učinkoviteje spoprijeli z grožnjami invazivnih vrst, z izgubo naravnega okolja vrst in s podnebnimi spremembami."

http://www.environment.gov.au/biodiversity/abrs/publications/other/species-numbers/2009/pubs/nlsaw-2nd-complete.pdf

Vir: http://www.vecer.com/clanek2009101205476283


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI