Varčevanje z energijo se dolgoročno izplača

Varčevanje z energijo se dolgoročno izplača Evropska komisija je sicer ocenila, da bi z intenzivnim izvajanjem in vlaganjem v energetsko učinkovitost povprečno gospodinjstvo prihranilo tudi do 1000 evrov letno Po najmočnejšem potresu v zgodovini človeštva se ves svet sprašuje, kako nevarno je sevanje iz nuklearnih elektrarn in kakšne dolgoročne posledice ima na zdravje ljudi, živali in onesnaženje okolja. Po vsej Evropi se vrstijo simpoziji in forumi o zaustavitvi gradenj nuklearnih elektrarn, iz zaprašenih predalov strokovnjaki vlečejo načrte hidroelektrarn in apelirajo na vlade, da več denarja vlagajo v gradnjo manjših hidroelektrarn, ki so veliko prijaznejše do okolja in ljudi. Po drugi strani se podnebna energetska politika v EU ukvarja tudi z varčevanjem energije.

Evropska komisija je sicer ocenila, da bi z intenzivnim izvajanjem in vlaganjem v energetsko učinkovitost povprečno gospodinjstvo prihranilo tudi do 1000 evrov letno

 

Po najmočnejšem potresu v zgodovini človeštva se ves svet sprašuje, kako nevarno je sevanje iz nuklearnih elektrarn in kakšne dolgoročne posledice ima na zdravje ljudi, živali in onesnaženje okolja. Po vsej Evropi se vrstijo simpoziji in forumi o zaustavitvi gradenj nuklearnih elektrarn, iz zaprašenih predalov strokovnjaki vlečejo načrte hidroelektrarn in apelirajo na vlade, da več denarja vlagajo v gradnjo manjših hidroelektrarn, ki so veliko prijaznejše do okolja in ljudi. Po drugi strani se podnebna energetska politika v EU ukvarja tudi z varčevanjem energije.

 


Kako lahko varčujejo gospodinjstva


Kako se v EU lotevajo problema energetske učinkovitosti in kako lahko gospodinjstva privarčujejo energijo, smo vprašali mag. Staneta Meršeta, vodjo Centra za energetsko učinkovitost z Inštituta Jožefa Štefana.

 

“V Evropski Uniji je že vpeljano enotno označevanje gospodinjskih in drugih aparatov z energetskimi nalepkami (razredi učinkovitosti od A++ do D) ter zahteve o minimalni energetski učinkovitosti naprav, kot so varčne žarnice. Države ponujajo različne oblike subvencij za izvedbo ukrepov energetske učinkovitosti (nepovratna sredstva, ugodni krediti), vedno bolj pa se uveljavljajo tudi oblike pogodbeništva, kjer ukrepe opravi in financira podjetje za izvajanje energetskih storitev, v času trajanja pogodbe pa nam zagotavlja prihranke energije in si iz njih poplača svoja vlaganja v izvedbo.” Kot ugotavlja Stane Merše, se države zavedajo, da višje cene energije povzročajo velike težave socialno ogroženim, gre pa tudi tudi za celotno financiranje ukrepov energetske učinkovitosti, kar posledično prinaša nižje in sprejemljive stroške za energijo. Tovrstne ukrepe tudi pri nas že izvaja Eko sklad.

 


Izolacija, okna, termostatski ventili


“Energetska učinkovitost zagotovo znižuje stroške za energijo na naših položnicah. Če klasično žarnico zamenjamo z varčno sijalko, nam bo ta letno prihranila okrog deset evrov, kar je več kot njena cena, življenjske dobe sijalk pa so tudi višje kot deset let. Zaradi običajnega pavšalnega obračuna električne energije pa bo prihranek opazen šele pri letnem poračunu. Če bomo dodatno izolirali našo hišo in zamenjali okna, se bo letni strošek kurilnega olja lahko prepolovil, z uvajanjem delilnikov energije v blokih pa se bo tudi tam naše ravnanje vedno bolj izražalo na naših računih. Evropska komisija je sicer ocenila, da bi z intenzivnim izvajanjem in vlaganjem v energetsko učinkovitost povprečno gospodinjstvo prihranilo tudi do 1000 evrov letno…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE