Nakup industrijske čistilne naprave – kaj morate vedeti?

Oglasno sporočilo

Če kupujete industrijsko čistilno napravo ali čistilno napravo za domačo rabo, smo vam pripravili nekaj nasvetov, ki jih je dobro vedeti pred nakupom.

V zadnjem obdobju je vse več govora o bioloških čistilnih napravah. Razlog za to je državna Uredba o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih voda, ki določa, da je treba pretočne greznice zamenjati s čistilnimi napravami do konca leta 2025. Industrijski predelovalni obrati, kot so pivovarne, sirarne, vinske kleti, mesnopredelovalni obrati in podobno, ki močno obremenjujejo odpadne vode s svojo dejavnostjo, bodo morali vgaditi industrijske čistilne naprave.

 

industrijske cistilne naprave

 

Razlika med gospodinjskimi in industrijskimi čistilnimi napravami se nanaša na njihovo namembnost in obseg delovanja

Za industrijske čistilne naprave veljajo bolj stroga pravila glede izvajanja operativnega monitoringa odpadnih vod. To ne velja za tiste naprave, ki odvajajo odpadne vode iz proizvodnje ali storitvenih ali drugih dejavnosti ter so po naravi ali sestavi podobne odpadni vodi po uporabi v gospodinjstvu. Povprečni dnevni pretok teh naprav ne sme presegati 15 m3/dan, letna količina pa ne sme presegati 4.000 m3. Izvzeti so tudi tisti, pri katerih nobeno onesnaževalo ne presega mejnih letnih količin onesnaževal. Skoraj vse, tudi manjše predelovalne dejavnosti, praviloma zelo močno obremenjujejo svoje odpadne vode.

 

industrijske cistilne naprave sirarna

 

Čiščenje odpadnih voda, ki nastajajo v prehranskih proizvodnih obratih, kot so manjši obrati za predelavo mleka, vinarske kleti, obrati za proizvodnjo kraft piva, klavnice, ribje in piščančje farme, poteka na podoben način. Uporabljajo se podobne naprave kot gospodinjske čistilne naprave, vendar so industrijske čistilne naprave prilagojene specifičnim potrebam posamezne predelovalne dejavnosti. Velikost rezervoarjev je prilagojena, najpomembnejša pa je pravilna prilagoditev krmilnika naprave in ciklov čiščenja glede na vrsto in količino odpadne vode. V prehrambni industriji, tudi v manjših obratih, se uporablja velike količine vode v proizvodnem procesu in za pranje. Ta voda pride v stik z živili ali ostanki živil in zato odpadne vode vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki predstavljajo visoko tveganje za onesnaževanje podtalnice, ki je v Sloveniji glavni vir pitne vode.

 

Pri izbiri hišne čistilne naprave bodite pripravljeni na prihodnost

Pri izbiri čistilne naprave za domačo uporabo priporočamo, da izberete takšno, ki ima vgrajene napredne krmilne enote. Ta naprava omogoča bolj natančno krmiljenje procesov čiščenja s pomočjo različnih tipal. Poleg tega ima vgrajen program za delovanje med vašo odsotnostjo, na primer med vašim dopustom, ter omogoča enostavno prilagajanje delovanja v primeru sprememb obremenjenosti vaših odpadnih vod. Najpomembnejša prednost take čistilne naprave pa je dodatna varnost vaše investicije, saj že ima pred programirane dodatne procese čiščenja, ki bodo v prihodnosti zagotovo obvezni tudi pri nas. Za primer omenjamo napredno in zanesljivo nemško čistilno napravo Graf one2clean, ki že ima v krmilnem računalniku pripravljene programe čiščenja, ki so obvezni v bolj razvitih zahodnih in severnih državah, na primer denitrifikacijo. Z njo so možna tudi dodatna čiščenja, na primer defosfatizacija in higienizacija, ki bodo v prihodnje predpisana. Obstoječe čistilne naprave bo potrebno nadgraditi, ali zamenjati, če jih ne bo mogoče nadgraditi.

 industrijske cistilne naprave graf

Graf one2clean čistilne naprave se ponašajo z visoko stopnjo inovativnosti. Sam rezervoar ne vsebuje nobenih gibljivih delov ali električnih komponent, vendar kljub temu delujejo izredno učinkovito. Inženirji so razvili inovativne pristope za izdelavo naprave, ki je enako ali še bolj učinkovita, vendar ima manjše število delov za večjo zanesljivost in daljšo življenjsko dobo. Zaradi tega elektronika ni izpostavljena vlažnemu okolju v rezervoarju, kar je prijazno do elektronike. Vsi se dobro zavedamo, da manj gibljivih in električnih delov pomeni manjše možnosti za okvare ali obrabe. To pa pomeni, da je vzdrževanje takšnih čistilnih naprav cenejše, saj so manj potrebna nepredvidena popravila. Graf ponuja 2-letno garancijo za svoje električne komponente, zato se izogibamo napravam, ki imajo električne komponente v rezervoarju, saj se s tem zmanjšujejo možnosti za okvare.

baner zbiralniki dezevnice

Zahtevajte certifikate in drugo dokumentacijo

Prodajalec čistilne naprave je dolžan kupcu zagotoviti in predati dokumentacijo, ki dokazuje kakovost in zanesljivost izdelka. Ob nakupu zahtevajte potrdilo o garanciji izdelka ter potrebne certifikate o vodotesnosti in stabilnosti naprave. Priporočamo, da izberete rezervoar in pokrov čistilne naprave, ki sta primerna za vgradnjo pod parkiriščem ali dovozom, saj lahko tako bolje izkoristite prostor. Poleg tega bo komunalnim službam ob praznjenju čistilne naprave dostop olajšan.

 

Stroški delovanja in vzdrževanja se lahko gibljejo od nizkih do zelo visokih

Stroški delovanja čistilne naprave so povezani z njenim delovanjem. Želimo si, da bi bili stroški čim nižji med življenjsko dobo naprave. Pomembno je preveriti pri prodajalcu, kateri deli naprave so bolj nagnjeni k okvaram, kako dolgo trajajo, koliko stane njihova zamenjava ter kakšni so pogoji garancije rezervoarja in elektronike.

Garancijska doba čistilne naprave Graf one2clean je ob pravilni vgradnji kar 10 let. Realna življenjska doba pa je vsaj 50 let.

Obstajajo ponudniki, ki to dolgo garancijo ponujajo brez doplačila. Pri električnih in elektronskih komponentah iskanje ponudnikov, ki ponujajo brez doplačila 24-mesečno garancijo, je priporočljivo. Pomembno je tudi omeniti, da obstajajo ponudniki, ki ne ponujajo garancijske izjave za svoje čistilne naprave. V takih primerih velja splošno garancijsko obdobje eno leto.

Čistilna naprava Graf one2clean za proizvajanje čiste vode potrebuje samo tri korake in ves postopek čiščenja odpadne vode poteka v eni sami komori. Ta naprava je zelo zanesljiva, saj nima nepotrebnih dodatkov. V odpadni vodi v rezervoarju ni gibljivih mehanskih delov, črpalk ali drugih električnih komponent, kar omogoča dolge intervale praznjenja, minimalne stroške vzdrževanja in minimalno porabo energije – samo 75 kWh na osebo na leto.

industrijske cistilne naprave graf oglas

Izkušnje štejejo

Podjetje Armex iz Ivančne Gorice že več kot 30 let trži omenjene Graf čistilne naprave, ki so specializirano družinsko podjetje za reševanje upravljanja z odpadnimi in padavinskimi vodami. Priporočamo nakup pri takšnih specializiranih ponudnikih, ki so že dlje časa prisotni na trgu, imajo dolgoletne izkušnje in znajo svetovati tudi v najbolj kompleksnih situacijah na terenu. Znajo vam zagotovo pomagati pri reševanju tako zapletene situacije na terenu, poleg tega pa bodo na voljo tudi za servisiranje čistilne naprave po izteku garancijske dobe. Mimogrede, podjetje Graf je eden največjih evropskih proizvajalcev čistilnih naprav in v svoji več kot 60-letni zgodovini delovanja je prijavilo več kot 200 patentov.

 

Veliko se lahko naučimo od drugih

Kako sta se investitorja Tina in Andrej iz Radovljice spopadla s težavo izbire in nakupa čistilne naprave, si lahko preberete v prispevku z naslovom “Kako sva izbirala in izbrala čistilno napravo ter kako nama prinaša koristi zbiranje vode iz neba?

O podjetju Armex Armature iz Ivančne Gorice, ki ima že več kot 30 let izkušenj pri načrtovanju in postavljanju čistilnih naprav, lahko najdete več koristnih informacij o njihovi ponudbi na spletni strani cistilnenaprave-dezevnica.si.


Dodatna vprašanja za male čistilne naprave in industrijske čistilne naprave lahko napišete v spodnji kontaktni obrazec

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI