Bomo elektriko kmalu pridobivali z “umetnim listjem”?

Bomo elektriko kmalu pridobivali z umetnim listjem? Znanstvenik dr. David Nocera z ameriškega vseučilišča MIT je po dolgotrajnem raziskovanju predstavil fotovoltaično celico v obliki lista. Takšen način pridobivanja energije bi lahko uporabljala običajna gospodinjstva, deloval pa bi dejansko kot listje – posnemal bi torej proces fotosinteze.

Znanstvenik dr. David Nocera z ameriškega vseučilišča MIT je po dolgotrajnem raziskovanju predstavil fotovoltaično celico v obliki lista. Takšen način pridobivanja energije bi lahko uporabljala običajna gospodinjstva, deloval pa bi dejansko kot listje – posnemal bi torej proces fotosinteze.

Celica, ki posnema proces fotosinteze

Dr. Nocera poskuša razviti sistem, ki bi gospodinjstvom po vsem svetu omogočil, da bi enostavno in poceni proizvajala lastno energijo. Zamisel o celici, ki lahko posnema proces fotosinteze, je dobil pred desetimi leti, toda takrat bi za njeno izvedbo potreboval drage in redke materiale, ki bi bili za povprečnega kupca veliko predragi. Sedanji model uporablja dostopnejša nikelj in kobalt, ki v vlogi katalizatorjev molekule vode učinkovito ločujeta na vodik in kisik, in to desetkrat hitreje kot narava.

Tako imenovani list jiz silikona, elektronike in katalizatorjev je precej majhen – velik je približno kot igralna karta, za svoje delovanje pa poleg prej omenjenih materialov potrebuje še sonce in vodo. V nasprotju s tradicionalno fotovoltaično celico energije ne pridobiva neposredno, temveč jo loči na atome vodika in kisika, ki nato dejansko proizvedeta energijo. Predstavljeni prototip lahko energijo brez prestanka in brez nihanja pridobiva kar 45 ur..

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI