Elektrika iz več kot 40 sončnih elektrarn

Elektrika iz več kot 40 sončnih elektrarn Sončne oziroma fotovoltaične elektrarne na Primorskem rastejo kot gobe po dežju. Zanimanje zanje se povečuje, saj ne onesnažujejo in niso moteče za okolje, poleg tega pa država zagotavlja subvencionirano ceno za elektriko, ki je pridobljena iz sončnih elektrarn.

Sončne oziroma fotovoltaične elektrarne na Primorskem rastejo kot gobe po dežju. Zanimanje zanje se povečuje, saj ne onesnažujejo in niso moteče za okolje, poleg tega pa država zagotavlja subvencionirano ceno za elektriko, ki je pridobljena iz sončnih elektrarn.

Ta je za elektrarne na strehi do 50 kilovatov 0,33 evra za kilovatno uro, medtem ko je za elektrarne do enega megavata odkupna cena malenkost nižja. Davorin Furlan, direktor podjetja Topsol, ki je nedavno odprlo največjo tovrstno primorsko elektrarno na strehi podjetja Meblo Jogi v Kromberku, je povedal, da ima Meblova elektrarna z državo pogodbo za 15 let.


“S prodajo elektrike bomo letno iztržili 380.000 evrov. Pri tem je pomembno, da vsak megavat proizvedene električne energije prepreči izpust ene tone ogljikovega dioksida, ki bi nastal pri proizvodnji elektrike v konvencionalnih elektrarnah,” je poudaril Furlan.


Ker med našimi bralci vlada precejšnje zanimanje za Meblovo elektrarno, smo direktorja podjetja Topsol zaprosili še za nekaj tehničnih podatkov: “Sončna elektrarna Meblo Jogi je sestavljena iz 3416 fotovoltaičnih modulov, ki pokrivajo 5715 kvadratnih metrov od skupaj 11.484 kvadratnih metrov strehe objekta. Fotovoltaični moduli moči 250 vatov skupaj tvorijo sončno elektrarno z nazivno močjo 853 kilovatov. Na leto bo proizvedla približno 970.000 kilovatnih ur električne energije, kar bo zadostilo potrebam približno 240 gospodinjstev.”…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE