Nad krizo z logističnim središčem?

Nekateri so skeptični, da bi logistično središče za obnovljive vire energije rešilo lesarsko krizo – Mihelič: Spet bomo dunajski hlapci! Kočevje – Gozdovi, ki pokrivajo skoraj 90 odstotkov kočevske občine, so nekdaj narekovali ritem življenja in gospodarstva, zadnja leta pa njihova mogočnost zaradi lesarske krize vse bolj bledi. Iskati krivce je preprosto, iskanje rešitev za odpravo sedanjega stanja pa že zahteva več energije. Enega od izhodov vodilni v občini sedaj iščejo v gospodarskem logističnem središču za obnovljive vire energije s poudarkom na predelavi lesa in lesne biomase.

Nekateri so skeptični, da bi logistično središče za obnovljive vire energije rešilo lesarsko krizo – Mihelič: Spet bomo dunajski hlapci!

Kočevje – Gozdovi, ki pokrivajo skoraj 90 odstotkov kočevske občine, so nekdaj narekovali ritem življenja in gospodarstva, zadnja leta pa njihova mogočnost zaradi lesarske krize vse bolj bledi. Iskati krivce je preprosto, iskanje rešitev za odpravo sedanjega stanja pa že zahteva več energije. Enega od izhodov vodilni v občini sedaj iščejo v gospodarskem logističnem središču za obnovljive vire energije s poudarkom na predelavi lesa in lesne biomase.

Podjetnik Anton Mihelič za krizo lesarstva na Kočevskem najbolj krivi občino. (Foto: Bori Grabovac Morse)

 

 

Doslej sta bili k sodelovanju povabljeni dve večji kočevski podjetji, med manjšimi podjetniki pa za središče ni velikega zanimanja. Razlog lahko morda poiščemo v denarju, saj bo država za projekt zagotovila le 30 odstotkov sredstev, preostanek pa bodo morali pokriti podjetniki sami. “Če se odstotki ne obrnejo, ne bo s središčem nič oziroma ga sploh ne potrebujemo. Sam nad zadevo niti nisem navdušen, ker se mi vse skupaj zdi preveč odmaknjeno,” je dejal podjetnik Jure Zver in dodal, da domača lesna industrija povsem stagnira. “Velik problem so kupci, saj sta šli lani v stečaj dve podjetji, s katerima smo sodelovali,” pravi Branko Rakovc iz podjetja Tekor d.o.o., ki ima tudi likvidnostne težave. Sam za sodelovanje v središču ni zainteresiran, saj ne ve, čemu bo ta služil, poleg tega je pred upokojitvijo. Podobno razmišlja tudi Katarina Jurič, katere družinsko podjetje se ukvarja s proizvodnjo pohištva za poslovne in prodajne prostore. “Težav pri nas ne občutimo, saj smo majhno podjetje in se lahko zahtevam na trgu hitro prilagodimo,” pravi Juričeva…..

 


Celoten članek: http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042356027

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI