Poročilo Greenpeace opozarja: Arktika do leta 2030 brez poletnega ledu?

Fram Strait – Medtem ko danes poročajo o tretjem najmanjšem obsegu arktičnega poletnega morskega ledu v zgodovini merjenja, Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise na misiji izvajanja raziskav o izgubi morskega ledu v Arktičnem oceanu ob severovzhodni obali Grenlandije gosti svetovno znanega strokovnjaka za morski led, dr. Petra Wadhamsa. Obseg morskega ledu se zmanjšuje že zadnjih 30 let, vendar se hitrost tega topljenja v zadnjem desetletju pospešuje. (Foto: Reuters) “Zaradi pomembnih sprememb vstopamo v novo obdobje taljenja morskega ledu v Arktičnem oceanu,” je dejal dr. Peter Wadha …

Fram Strait – Medtem ko danes poročajo o tretjem najmanjšem obsegu arktičnega poletnega morskega ledu v zgodovini merjenja, Greenpeaceova ladja Arctic Sunrise na misiji izvajanja raziskav o izgubi morskega ledu v Arktičnem oceanu ob severovzhodni obali Grenlandije gosti svetovno znanega strokovnjaka za morski led, dr. Petra Wadhamsa.

Obseg morskega ledu se zmanjšuje že zadnjih 30 let, vendar se hitrost tega topljenja v zadnjem desetletju pospešuje. (Foto: Reuters)

“Zaradi pomembnih sprememb vstopamo v novo obdobje taljenja morskega ledu v Arktičnem oceanu,” je dejal dr. Peter Wadhams. “V petih letih bi lahko večina morskega ledu poleti izginila, ostal bi lahko samo “ledeni Alamo” severno od otoka Ellesmere. Jasno je, da se ne moremo več zanašati na trenutne modele za napovedovanje izgube morskega ledu, glede na to, da je realnost od leta 1980 dalje te napovedi vedno prehitela.”

Dr. Wadhams z Univerze v Cambridgu je vodilni v skupini petih neodvisnih znanstvenikov, ki bodo za izračun hitrosti topljenja ledu na grebenih uporabili boje, zasidrane na led, ki je pod pritiskom, in na ledena jedra, ter številne druge metode za izračun hitrosti topljenja ledu na grebenih. Gre za postopek, ki zajema več kot polovico ledu v Arktičnem oceanu. Ta hitro izginja kot posledica podnebnih sprememb. Te raziskave bi odgovorile na vprašanje, zakaj se ta led topi hitreje kot led, ki ni na grebenih. Ladja Arctic Sunrise bo ostala na območju Fram Strait med Grenlandijo in norveškim otočjem Svalbard do konca tega meseca v podporo raziskavam dr.Wadhamsa.

Obseg morskega ledu se zmanjšuje že zadnjih 30 let, vendar se hitrost tega topljenja v zadnjem desetletju pospešuje, še posebej v zadnjih štirih letih, s čimer presega znanstvene napovedi. Leta 2007 je površina poletnega obsega morskega ledu dosegla raven, ki je nismo pričakovali prej kot leta 2080, leto 2008 pa je bilo na drugem mestu tesno za 2007. Medtem ko letošnji obseg topljenja morskega ledu ne presega tistega iz leta 2007 in 2008, vseeno nakazuje ponovno pospeševanje topljenja morskega ledu v Arktičnem oceanu.

“Ponoven rekord v obsegu topljenja morskega ledu je ponoven alarm o stanju svetovnega podnebja,“ je dejala Melanie Duchin, vodja odprave na krovu Greenpeacove ladje Arctic Sunrise. ”Svetovni voditelji morajo slediti temu opozorilu in se zavzemati za sporazum, ki omogoča pogumno, ambiciozno in odločno ukrepanje na prihajajočem podnebnem vrhu v Kopenhagnu, decembra tega leta."

“Potrebujemo 40% zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2020 s strani razvitih držav; te morajo prav tako investirati 110 milijard evrov letno, da bi državam v razvoju  pomagale spoprijeti se s posledicami podnebnih sprememb, za zaustavitev krčenja gozdov in prehoda v nizkoogljično gospodarstvo. Karkoli manj pomeni zatiskanje oči pred opozorili, ki jih gledamo na Arktiki in drugod po svetu in ki nam kažejo, da je naše podnebje v veliki nevarnosti.”


Vir: http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042300757

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI