S tretjim gradbenim dovoljenjem do prve vetrnice

S tretjim gradbenim dovoljenjem do prve vetrnice Na Griškem polju pri Dolenji vasi na Krasu naj bi po zapletih le postavili prvo vetrno elektrarno pri nas

Na Griškem polju pri Dolenji vasi na Krasu naj bi po zapletih le postavili prvo vetrno elektrarno pri nas

Slovensko-avstrijska družba za proizvodnjo elektrike Alpe Adria energija bo nadaljevala gradnjo betonskega stolpa za postavitev prve izmed 20 do 25 vetrnic, ki bodo sestavljale prvo slovensko vetrno elektrarno.

Stolp na vzpetini na Griškem polju nad Dolenjo vasjo v občini Divača so začeli graditi avgusta 2010, po dveh mesecih pa gradbišče zapustili, ker je ministrstvo za okolje in prostor po anonimnem pismu razveljavilo gradbeno dovoljenje. Investitor do takrat namreč ni pridobil soglasja vseh 61 članov agrarne skupnosti.


“Gradnjo bomo nadaljevali konec zime, verjetno marca, ker tehnologija ne dovoljuje posegov, ko je več kot pet stopinj pod ničlo. Ko bomo imeli postavljene žerjave in bomo lahko začeli graditi, bo vetrnica postavljena v štirinajstih dneh. Potem so na vrsti še tehnični pregled in drugi obvezni postopki, ki bodo začetek obratovanja prestavili še za dodaten mesec,” je povedal lastnik in direktor družbe Alpe Adria energija Anton Korošec.


Betonski stolp bo visok 97 metrov, na vrhu pa bodo trije 35 metrov dolgi kraki vetrnice. Aprila naj bi v 20-kilovoltno omrežje že poslali prvo električno energijo. Vetrnica bo obratovala poskusno, njena moč bo 2300 megavatov. “Tiste vetrnice, ki jih bomo postavljali pozneje, bodo malo večje, imele bodo moč 3000 megavatov vsaka. Po občinskem načrtu naj bi jih postavili okrog 20. Ta načrt pa bo treba spremeniti, ker je skupna moč večja kot 10 megavatov. Ko smo pred desetimi leti delali projekt, smo imeli pač drugačna izhodišča. Tedaj smo delali na občinski ravni, zdaj pa moramo preiti na državno,” je dodal Korošec, ki je konec lanskega leta na sežanski upravni enoti dvignil že tretje gradbeno dovoljenje…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE