Soršak zaradi pogodbe o prodaji elektrike nad Goloba in Novšaka

Urad za varstvo konkurence (UVK) bo v prihodnjih dneh izdal sklep o uvedbi postopka zoper družbo Gen-I in njeno polovično lastnico Gen Energija, trdijo naši viri. Postopek naj bi se nanašal na pogodbo, ki jo ima Gen-I, v polovični lasti zasebne družbe Istrabenz Gorenje, sklenjeno z družbo Gen Energija za dobavo električne energije iz Jedrske elektrarne Krško (JEK). V Uradu za varstvo konkurence (UVK) so zaradi pogodbe o prodaji električne energije iz krške jedrske elektrarne uvedli postopek zoper Gen Energijo in Gen-I, ki jo vodi Robert Golob. Ta je včeraj napovedal zahtevo za razširitev postopka tudi na pogodbe med distribucijami in HSE.

Ljubljana – Urad za varstvo konkurence (UVK) bo v prihodnjih dneh izdal sklep o uvedbi postopka zoper družbo Gen-I in njeno polovično lastnico Gen Energija, trdijo naši viri. Postopek naj bi se nanašal na pogodbo, ki jo ima Gen-I, v polovični lasti zasebne družbe Istrabenz Gorenje, sklenjeno z družbo Gen Energija za dobavo električne energije iz Jedrske elektrarne Krško (JEK).

UVK naj bi prejel številne pritožbe distribucijskih družb, ki očitajo lastnici slovenskega dela JEK, družbi Gen Energija, omejujoč sporazum z Gen-I. Ta naj bi od svoje polovične lastnice dobila električno energijo pod precej ugodnejšimi pogoji, kot je elektrika ponujena drugim distributerjem. Poročali smo že, da je Gen-I uradu, ki ga vodi Jani Soršak, prijavil Elektro Ljubljana. V družbi so namreč menili, da Gen Energija, ki je v izključni državni lasti, ekskluzivno subvencionira maloprodajo Gen-I, ki je v polovični lasti Gen Energije in Istrabenza Gorenja.

V prijavi uradu naj bi zapisali, da so maloprodajne cene končnim odjemalcem pri Gen-I večkrat nižje kot primerljive cene na trgu na debelo, ki jih ponuja Gen-I, ob tem pa naj bi opozorili, da Gen-I električne energije velikokrat ni pripravljen prodajati distribucijam. Znano je, da je Gen Energija distribucijskim podjetjem za letos prodala tretjino električne energije, ki jo bodo ta dobavila gospodinjstvom. Gre za okrog 1100 gigavatnih ur, preostalih dobrih 1600 gigavatnih ur pa je zakupil Gen-I, ki električno energijo iz Gen Energije z maržo prodaja naprej. Neznani prijavitelj naj bi UVK opozoril tudi na dvojno vlogo predsednika uprave Gen Energije Martina Novšaka, ki je obenem tudi podpredsednik uprave Gen-I.

Po oceni naših virov naj bi UVK, kjer uradnih izjav ne dajejo, že letos sprejel tudi prvo odločitev glede omenjenega postopka. Sporazum med Gen-I in Gen Energijo je omejujoč, naj bi pri predhodnih analizah ugotavljali v UVK. Čeprav Gen-I in Gen Energija opisujeta sodelovanje kot skupno naložbo (joint venture), pa naj bi UVK ugotovil, da oblika sodelovanja med družbama ne ustreza temu, saj sta se družbi "združili" le za namen prodaje električne energije iz JEK. Po naših informacijah imajo v uradu tudi kopijo pogodbe med Gen Energijo in Gen-I o trženju elektrike iz JEK. To je od Gen Energije pred meseci javno zahteval tudi vodja direktorata za energijo pri ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač.

"Vse do trenutka, ko smo na trgu ponudili cenejšo električno energijo tudi za gospodinjstva, ni Gen-I motil nikogar. Na lastni koži smo izkusili vse možne prijave, za vsemi pa stoji konkurenca – in to prav tista, ki je podjetjem in gospodinjstvom več let neupravičeno zaračunavala previsoko ceno električne energije," se je na novico o postopku pred UVK včeraj odzval predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Zatrdil je, da "je preiskava odlična priložnost, da se naposled ugotovi, kaj se v resnici dogaja na trgu električne energije v Sloveniji", in pri tem opozoril, da Gen-I v času krize kupuje električno energijo od Gen Energije precej dražje, kot so to še lani počela distribucijska podjetja. "Zato bomo v okviru zakonskih zmožnosti zahtevali, da UVK postopek razširi tudi na razmerje med distribucijami in Holdingom Slovenske elektrarne (HSE)," je napovedal Golob.

Proračun letos še brez milijonskih glob elektrodistribucij

Tega, da bi bil postopek zoper pet elektrodistribucijskih družb, ki jim je UVK zaradi ugotovljenega usklajenega delovanja že lani naložil skupaj nekaj manj kot osem milijonov evrov globe, končan še letos, po pojasnilih ljubljanskega okrožnega sodišča ni realno pričakovati. Sodišče je zahteve za sodno varstvo petih družb zoper odločbo UVK sicer prejelo že novembra lani, a na sodišču pojasnjujejo, da je zadeva zelo obsežna in "že študij same zadeve zahteva veliko časa". "Sodnica, ki ji je zadeva dodeljena, jo je začela reševati prednostno, vendar zaradi njene obsežnosti in pravne zahtevnosti ni realno pričakovati, da bi bila rešena v letošnjem letu," so pojasnili. Z odločitvijo sodišča glede vloženih zahtev za sodno varstvo bo odločba o prekršku postala pravnomočna.


Vir: http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042310868

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI