Nakup kvalitetne armature

Kuhinja je za družino pomemben prostor, ki zahteva funkcionalno opremo za pripravo hrane, hkrati pa udoben prostor za druženje.Kuhinjska armatura je lahko element, ki združuje oboje in s svojo obliko vzbudi prijetne občutke že na prvi pogled.Izbiro kuhinjske armature ne smemo prepustiti naključju ali trenutno najugodnejši ceni, saj razmerje med ceno in kvaliteto ni vedno merilo za dober nakup. Pri izbiri armature mislimo na prihodnost, vsaj na prihodnjih 10 let, v katerih želimo, da nam voda v kopalnici in kuhinji ne bo povzročala dodatnih skrbi.


Kuhinja je za družino pomemben prostor, ki zahteva funkcionalno opremo za pripravo hrane, hkrati pa udoben prostor za druženje.

Kuhinjska armatura je lahko element, ki združuje oboje in s svojo obliko vzbudi prijetne občutke že na prvi pogled.

Izbiro kuhinjske armature ne smemo prepustiti naključju ali trenutno najugodnejši ceni, saj razmerje med ceno in kvaliteto ni vedno merilo za dober nakup. Pri izbiri armature mislimo na prihodnost, vsaj na prihodnjih 10 let, v katerih želimo, da nam voda v kopalnici in kuhinji ne bo povzročala dodatnih skrbi.

 

Pričakovana življenjska doba?

Ta ni  formalno predpisana z nobenim standardom. Na splošno velja, da naj bi brezhibno delovala vsaj toliko časa, kolikor traja garancijska doba. Torej 5 let, pri nekaterih proizvajalcih celo 6 let. V praksi vzdržijo tudi do 20 let in več neprekinjenega delovanja, če jih skrbno izbremo in skrbno vzdržujemo. Pomembno je izbrati takšne, ki so namenjene prostoru, v katerega jih želimo vgraditi.

 

Pri izbiri kuhinjske armature moramo biti še posebej pozorni, saj je frekvenca njihove uporabe daleč največja v primerjavi z drugimi. Izkušnje kažejo, da so največkrat zamenjane. Za udobno uporabo mora armatura biti dovolj visoka, da se pri delu ni potrebno držati sklonjeno, ter da ne ovira korita pri rokovanju z večjo posodo.

 

herz_1herz_2


Da bi skrbno izbrana armatura dolgo služila svojemu namenu in nam prinašala več let zadovoljstva pri uporabi, jo je potrebno primerno vzdrževati. To vključuje menjavo tesnil (vsaj 1x letno), menjavo perlatorjev, ter čiščenje mrežic na kotnih ventilih. Prevlečene so s plastjo kroma, ki je občutljiv na agresivna čistila, zato je nujno, da uporabljamo neagresivna sredstva ali razredčen kis, ter jo po čiščenju (in po uporabi) obrišemo do suhega. Mrežico na perlatorju lahko za nekaj časa potopimo v kis, da razgradimo vodni kamen, ki se je na njej nabral. Pozornost moramo nameniti tudi mrežicam na kotnih ventilih, saj se lahko le-te zasičijo z vodnim kamnom in umazanijo in zmanjšujejo pretok vode.

 

Ob nakupu armature se je vredno pozanimati tudi glede servisa in rezervnih delov. Ni potrebno poudarjati, da uvožene iz Azije, pogosto nimajo zagotovljene mreže serviserjev, poleg tega je dobava rezervnih delov zelo vprašljiva. Armature domačih proizvajalcev zagotavljajo široko mrežo serviserjev, ki imajo že večletne izkušnje z določenimi znamkami. Rezervne dele lahko kupimo v vsaki večji trgovini z vodovodno tehniko, prilagojene so domačim standardom vgradnje ter v skladu z evropskimi predpisi glede uporabljenih materialov.


Tel.: 01 896 21 02

 

 


erevija varčujem z energijo armature herz gradnja


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI