Bolj bi izkoriščali sončno in termalno energijo

Bolj bi izkoriščali sončno in termalno energijo Lesno biomaso in bioplinarne naj bi že dodobra izkoristiliPomurje je regija, ki precej dobro izkorišča obnovljive vire energije. Denimo za pridobivanje toplote v Pomurju uporabijo okoli 44 odstotkov obnovljivih virov energije. S podrobnejšo analizo pa ugotavljajo, da več kot 90 odstotkov te energije pridobijo iz lesne biomase.Pri izkoriščanju obnovljivih virov energije v Pomurju si moramo prizadevati za njihovočim večjo razpršenost po načelu trajnostnega razvoja in kar največjo samooskrbo regije, pravi Bojan Vogrinčič, direktor Lokalne energetske agencije (LEA) za Pomurje. Njihovo temeljno vodilo je, da je treba najprej poskrbeti za učinkovito rabo energije.

Lesno biomaso in bioplinarne naj bi že dodobra izkoristili

 

Pomurje je regija, ki precej dobro izkorišča obnovljive vire energije. Denimo za pridobivanje toplote v Pomurju uporabijo okoli 44 odstotkov obnovljivih virov energije. S podrobnejšo analizo pa ugotavljajo, da več kot 90 odstotkov te energije pridobijo iz lesne biomase.

 

“Pri izkoriščanju obnovljivih virov energije v Pomurju si moramo prizadevati za njihovočim večjo razpršenost po načelu trajnostnega razvoja in kar največjo samooskrbo regije,” pravi Bojan Vogrinčič, direktor Lokalne energetske agencije (LEA) za Pomurje. Njihovo temeljno vodilo je, da je treba najprej poskrbeti za učinkovito rabo energije.

 
“Energije, ki jo privarčujemo, nam ni treba proizvesti, torej je ne potrebujemo niti iz obnovljivih virov

Geotermalna energija za turizem in rastlinjake

Priložnost za Pomurje je tudi geotermalna energija, se strinja Vogrinčič. Pravi, da obstaja nekaj dobrih primerov izkoriščanja te energije v turizmu. Po njegovem prepričanju bi jih lahko prenesli tudi drugam.

 

“Tudi praktično je že dokazano, da je smiselno kombinirati pridobivanje električne energije ter ogrevanje stavb in rastlinjakov.” Vendarle pa je treba upoštevati, opozarja sogovornik, da gre pri vseh teh projektih izkoriščanja geotermalne energije tudi za vprašanje smotrnosti, hkrati pa ti projekti ne prinašajo množičnih delovnih mest. 

Geotermalna energija za turizem in rastlinjake

Priložnost za Pomurje je tudi geotermalna energija, se strinja Vogrinčič. Pravi, da obstaja nekaj dobrih primerov izkoriščanja te energije v turizmu. Po njegovem prepričanju bi jih lahko prenesli tudi drugam.

 

“Tudi praktično je že dokazano, da je smiselno kombinirati pridobivanje električne energije ter ogrevanje stavb in rastlinjakov.” Vendarle pa je treba upoštevati, opozarja sogovornik, da gre pri vseh teh projektih izkoriščanja geotermalne energije tudi za vprašanje smotrnosti, hkrati pa ti projekti ne prinašajo množičnih delovnih mest…

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE