Cena elektrike iz sonca leta 2011 za vsaj desetino nižja

Cena elektrike iz sonca leta 2011 za vsaj desetino nižja Od podvojitve naložb v sončno energijo bo prihodnje leto ostala samo še 19-odstotna rastPovprečna cena elektrike iz solarnih plošč se bo prihodnje leto znižala vsaj za deset odstotkov, saj se rast povpraševanja po tovrstni opremi zmanjšuje, s tem pa tudi njena cena.To so včeraj objavili Bloombergovi analitiki za finance nove energije. Po njihovem mnenju se bo cena sončne elektrike že v nekaj letih izenačila s tisto iz fosilnih goriv.Marko Topič, predsednik slovenske tehnološke platforme za fotovoltaiko, pravi, da je takšno znižanje pričakovano in ne bo presenetilo slovenskih proizvajalcev.

Od podvojitve naložb v sončno energijo bo prihodnje leto ostala samo še 19-odstotna rast

 

Povprečna cena elektrike iz solarnih plošč se bo prihodnje leto znižala vsaj za deset odstotkov, saj se rast povpraševanja po tovrstni opremi zmanjšuje, s tem pa tudi njena cena.

To so včeraj objavili Bloombergovi analitiki za finance nove energije. Po njihovem mnenju se bo cena “sončne” elektrike že v nekaj letih izenačila s tisto iz fosilnih goriv.

Subvencij vse manj, a cenejša oprema vse dostopnejša

Države, kot so Nemčija, Francija, Španija in Češka, vse bolj krčijo subvencije za naložbe v opremo za izkoriščanje sončne energije, zlasti kitajski proizvajalci pa agresivno povečujejo zmogljivosti proizvodnje. Med državami, ki zmanjšujejo subvencije zaradi vse cenejše opreme za sončne elektrarne, je tudi Slovenija.

 

Kot smo pisali že v ponedeljkovi prilogi Financ Okolje in energija (Z novim letom manjše državne podpore za elektriko iz sonca), bodo subvencije za sončne elektrarne, priklopljene po 1. januarju prihodnje leto, nižje za 20 odstotkov v primerjavi z izhodiščnim letom 2009 (oziroma za okoli 11 odstotkov od zdajšnjih).

 

Vsako leto bo potem subvencija manjša še za 10 odstotkov namesto za sedem, kot je zapisano v uredbi iz leta 2009…


Celoten članek: http://www.finance.si/290584/Cena-elektrike-iz-sonca-leta-2011-za-vsaj-desetino-ni%BEja

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE