Izolacija presega redno upravljanje

Izolacija presega redno upravljanje Za izvedbo izolacije je treba dobiti več ponudb

Za izvedbo izolacije je treba dobiti več ponudb

Lastniki stanovanj lahko upravniku sami dajo pobudo za izvedbo dodatne toplotne izolacije fasade. Kot pravi Ivo Markič, vodja projektov pri upravljavskem podjetju Gospodar , to presega posle rednega upravljanja, zato mora upravnik izvesti vrsto postopkov.

 

 

Najprej je treba pridobiti pisno soglasje 75 odstotkov lastnikov, pri čemer se upoštevajo lastniški deleži. Takšen delež je potreben, ker gre za izboljšavo. Ko upravnik dobi omenjeno soglasje, pripravi potrebno tehnično in razpisno dokumentacijo, ki jo lahko izdela sam ali pa jo naroči zunanjemu izvajalcu. Na podlagi tehnične dokumentacije se pripravi ocena vrednosti investicije.


“Ta faza je ena izmed najpomembnejših, saj ugotovimo, ali stanovanjski objekt razpolaga s potrebnimi sredstvi. Večinoma ta sredstva niso dovolj,” pravi Ivo Markič in dodaja, da se v tej fazi stanovalci po navadi dogovorijo, kako bodo investicijo financirali. Po potrebi se lastnikom predlaga povečanje zneska vplačil v rezervni sklad.


Kriteriji morajo biti jasni


Za izvedbo izolacije je treba dobiti več ponudb. Ivo Markič pravi, da pri njih na podlagi razpisne dokumentacije pridobijo najmanj tri. Kljub temu lahko tudi lastniki na podlagi te dokumentacije pridobijo še dodatne. Pri tem lastniki in upravnik že vnaprej pripravijo kriterije za izbor izvajalca in kasneje, ko prispejo vse ponudbe, skladno s sprejetimi kriteriji izberejo najbolj ustrezno…


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI