Pahorja strah, da bi se cene elektrike zvišale

Pahorja strah, da bi se cene elektrike zvišale Združevanje energetskih stebrov je treba postaviti v kontekst nacionalnega energetskega programa, je prepričan premier Borut Pahor. Slednji si sicer ne upa tvegati spremembe obstoječega stanja, če bi to pomenilo višjo ceno elektrike Premier Borut Pahor se je danes udeležil seje odbora DZ za gospodarstvo, na kateri obravnavajo informacijo o načrtovanem združevanju družb HSE in Gen energija . Kot je dejal, je energetika hrbtenica tistega, kar razume kot konkurenčnost v prihodnje. Združevanje stebrov bi po njegovih besedah pomenilo večji investicijski potencial, hkrati pa je prav razdružitev pripeljala do konkurence.Mislim, da bi bilo koristno, da bi odločitev o morebitni združitvi dali v kontekst naše energetske politike, je poudaril in dodal, da si ne upa tvegati spremembe obstoječega stanja, če bi to pomenilo višjo ceno električne energije. Z njim so se strinjali drugi udeleženci seje.

Združevanje energetskih stebrov je treba postaviti v kontekst nacionalnega energetskega programa, je prepričan premier Borut Pahor. Slednji si sicer ne upa tvegati spremembe obstoječega stanja, če bi to pomenilo višjo ceno elektrike

Premier Borut Pahor se je danes udeležil seje odbora DZ za gospodarstvo, na kateri obravnavajo informacijo o načrtovanem združevanju družb HSE in Gen energija . Kot je dejal, je energetika hrbtenica tistega, kar razume kot konkurenčnost v prihodnje. Združevanje stebrov bi po njegovih besedah pomenilo večji investicijski potencial, hkrati pa je prav razdružitev pripeljala do konkurence.

 

“Mislim, da bi bilo koristno, da bi odločitev o morebitni združitvi dali v kontekst naše energetske politike,” je poudaril in dodal, da si ne upa tvegati spremembe obstoječega stanja, če bi to pomenilo višjo ceno električne energije. Z njim so se strinjali drugi udeleženci seje.

 

Pahor se zavzema za čim prejšnjo obravnavo energetske politike v prihodnje in nato za pravilno odločitev. Po njegovih besedah evropske vlade energetiki posvečajo osrednjo pozornost, sam si pri tem ne želi zaostajati. Slovenski energetski program mora biti po njegovi oceni praktičen, vsebovati mora “jasna vodila v kaj, koliko, kdaj in s kom bomo investirali”.

 

Radićeva: Združitev ni prinesla nižjih cen

Da razdružitev ni prinesla konkurence, kar je vsem jasno, pa pravi gospodarska ministrica Darja Radić. »Nižjih cen to ni prineslo – to je le kratkoročno. Pozitivni učinki združitve so nižji proizvodni stroški.« Nacionalni energetski program, ki vključuje tudi projekt združitve obeh energetskih stebrov, pa bi lahko bil po besedah ministrice v dobrem mesecu dni v postopku javne obravnave….

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI