Preprečite požar na sončni elektrarni

Preprečite požar na sončni elektrarni Čeprav naša zakonodaja za postavitev sončne elektrarne ne zahteva požarnega načrta, si tega priskrbite; gasilci sončne elektrarne, ki gori podnevi, ne gasijo neposrednoVelik razmah fotovoltaičnih elektrarn v Sloveniji očitno prehiteva zakonodajo. Ta namreč ne določa, da za postavitev sončne elektrarne potrebujete požarni načrt, čeprav bi bilo, kot opozarjajo strokovnjaki, to nujno.Dokler je dan, sončne celice proizvajajo enosmerno elektriko, kar pomeni od 600 do 700 voltov enosmerne napetosti. Zato imajo gasilci priporočilo, naj sončne elektrarne čez dan ne gasijo, vsaj ne neposredno s polnim curkom.

Čeprav naša zakonodaja za postavitev sončne elektrarne ne zahteva požarnega načrta, si tega priskrbite; gasilci sončne elektrarne, ki gori podnevi, ne gasijo neposredno

Velik razmah fotovoltaičnih elektrarn v Sloveniji očitno prehiteva zakonodajo. Ta namreč ne določa, da za postavitev sončne elektrarne potrebujete požarni načrt, čeprav bi bilo, kot opozarjajo strokovnjaki, to nujno.

Dokler je dan, sončne celice proizvajajo enosmerno elektriko, kar pomeni od 600 do 700 voltov enosmerne napetosti. Zato imajo gasilci priporočilo, naj sončne elektrarne čez dan ne gasijo, vsaj ne neposredno s polnim curkom.

“Dokler je dan, sončne celice proizvajajo enosmerno elektriko, kar pomeni od 600 do 700 voltov enosmerne napetosti,” pravi Matjaž Klarič, poveljnik Gasilske zveze Slovenije. “Zato imamo gasilci priporočilo, naj sončne elektrarne čez dan ne gasimo, vsaj ne neposredno s polnim curkom.” Zaplete se tudi pri posrednem gašenju. “Fotovoltaične celice so povezane v skupni kabel, ki teče do naprave, v kateri, če je potrebno, pride do izklopa. Ta se torej ne zgodi v samih celicah, ampak nekoliko stran, kar pomeni, da je elektrarna še vedno pod napetostjo,” pojasnjuje. Zlasti izpostavljene so elektrarne, ki so povsem vpete v objekt. Do požara lahko pride zaradi različnih vzrokov – od tega, da zagori na objektu in se požar prenese na sončno elektrarno, napak v sistemu in elektrarni do tega, da glodavci poškodujejo električne vode in povzročijo kratek stik. “Več kot polovica požarov v Sloveniji je posledica človeške napake,” opozarja Klarič.


Sonce onemogoča gašenje

Kaj torej naredijo gasilci, če zagori sončna elektrarna? Če zagori ponoči, kot se je pred nedavnim zgodilo v Bisolu – sogovornik pravi, da ta z gasilci odlično sodeluje -, jo lahko gasijo, večje težave so, če bi požar nastal podnevi. “To se sicer še ni zgodilo, imamo pa zelo jasno navodilo, naj fotovoltaičnih členov ne gasimo neposredno,” dodaja Klarič. ..

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI