Stroški energije in storitev ubijajo konkurenčnost

Stroški energije in storitev ubijajo konkurenčnost Stroškovna konkurenčnost slovenskega gospodarstva zaostaja za glavnimi partnericami Nemčijo, Francijo, Avstrijo in Italijo, je včeraj posvaril svet Banke Slovenije (BS). Opozoril je na (pre)hitro rast stroškov energije (plin, elektrika) in storitev (komunalne storitve, voda), ki občutno vplivajo na oblikovanje konkurenčne lastne cene izvoznikov. Vlado je posebej opozoril na pomen, ki ga imajo nadzorovane cene (niso predmet konkurence na trgu), za oblikovanje ustreznih makroekonomskih pogojev realnemu sektorju gospodarstva in za ohranjanje razpoložljivega dohodka gospodinjstvom.

Stroškovna konkurenčnost slovenskega gospodarstva zaostaja za glavnimi partnericami Nemčijo, Francijo, Avstrijo in Italijo, je včeraj posvaril svet Banke Slovenije (BS). Opozoril je na (pre)hitro rast stroškov energije (plin, elektrika) in storitev (komunalne storitve, voda), ki občutno vplivajo na oblikovanje konkurenčne lastne cene izvoznikov. Vlado je posebej opozoril na pomen, ki ga imajo nadzorovane cene (niso predmet konkurence na trgu), za “oblikovanje ustreznih makroekonomskih pogojev” realnemu sektorju gospodarstva in za ohranjanje razpoložljivega dohodka gospodinjstvom.

 

Novi podatki sicer kažejo, da se je septembra nadaljevalo krčenje obsega posojil podjetjem, zlasti pri bankah v tuji lasti. Posojila so se skrčila za 12 milijonov evrov neto (avgusta kat za 126 milijonov), na 20,085 milijarde evrov, medletno so upadla za 0,6 odstotka. Da se posojilno tveganje veča, kaže rast oslabitev in rezervacij; septembra so zrasle za 74 milijonov, na 447 milijonov evrov, kar je za 57 odstotkov nad primerljivimi lanskimi. …

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE