Zavarovanje sončne elektrarne že za 20 evrov

Pri izbiri ustreznega zavarovanja za sončno elektrarno ne smemo pozabiti na zavarovanje finančnih izgub ob morebitnem nedelovanju zaradi premoženjskih nevarnosti. Strokovnjaki svetujejo tudi proučitev različnih vrst odgovornosti.Na sončnih elektrarnah se lahko pripeti podobna škoda kot pri vsaki električni instalaciji, le da je pri sončni elektrarni zaradi montaže na prostem mogoč še neposreden vpliv narave, torej toča, veter pojasnjuje Kristijan Brecl s fakultete za elektrotehniko.Zato je treba pomisliti tudi na zavarovanje naložbe, če tega banka ne zahteva že ob sklenitvi posojila.V zvezi s tveganjem gmotne škode je vsekakor primerno premoženjsko zavarovanje z vključenim požarom, strelo, točo, viharjem, poplavo, potresom, strojelomom in drugimi premoženjskimi nevarnostmi, meni Gregor Dostal, direktor zavarovalniško-svetovalnega podjetja Marsh Slovenija . Ker pa gre za gospodarsko dejavnost, opozarja tudi na zavarovanje finančnih izgub ob morebitnem nedelovanju zaradi naštetih premoženjskih nevarnosti oziroma ob obratovalnem zastoju.

Preverili smo, kaj ponujajo naše zavarovalnice

 

Tveganja, ki grozijo sončnim elektrarnam in jih je mogoče zavarovati, je smiselno prenesti na zavarovalnico, svetujejo poznavalci.

 

Na sončnih elektrarnah se lahko pripeti podobna škoda kot pri vsaki električni instalaciji, le da je pri sončni elektrarni zaradi montaže na prostem mogoč še neposreden vpliv narave, torej toča, veter pojasnjuje Kristijan Brecl s fakultete za elektrotehniko.

 

Zato je treba pomisliti tudi na zavarovanje naložbe, če tega banka ne zahteva že ob sklenitvi posojila.

 

V zvezi s tveganjem gmotne škode je vsekakor primerno premoženjsko zavarovanje z vključenim požarom, strelo, točo, viharjem, poplavo, potresom, strojelomom in drugimi premoženjskimi nevarnostmi, meni Gregor Dostal, direktor zavarovalniško-svetovalnega podjetja Marsh Slovenija . Ker pa gre za gospodarsko dejavnost, opozarja tudi na zavarovanje finančnih izgub ob morebitnem nedelovanju zaradi naštetih premoženjskih nevarnosti oziroma ob obratovalnem zastoju.

 

Svetujemo tudi proučitev različnih oblik odgovornosti to so splošna civilna odgovornost, delodajalčeva odgovornost, produktna odgovornost , vendar so ta tveganja različna glede na posebnosti delovanja elektrarne, še pravi Dostal. Opozarja, da bi bilo treba pred sklenitvijo zavarovanja podrobno proučiti tveganja, ki so značilna za dejavnost, in se glede na rezultate odločiti, katera bi bilo smiselno prenesti na zavarovalnico.

 

Pomembna tudi moč elektrarne

Povprašali smo še po ponudbi zavarovalnic, kjer imajo že oblikovane posebne pakete. Zanimalo nas je, koliko bi stalo zavarovanje približno 40 kvadratnih metrov velike sončne elektrarne. V zavarovalnici Generali imajo pripravljen tako imenovani PaketEnergija, ki se lahko sklene neodvisno od že sklenjenih premoženjskih zavarovanj….


Celoten članek: http://www.finance.si/280332/Zavarovanje-son%E8ne-elektrarne-%BEe-za-20-evrov

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI