Razgradnja sončne elektrarne

Trenutno razgradnja sončne elektrarne stane več kot so vredni materiali v njej, vendar se bo tudi to spremenilo.

 V preteklih dveh desetletjih smo na planetu namestili na milijone sončnih panelov. Uporabni so od 25 do 30 let, zato bo čez 20 let prišel čas za razgradnjo sončnih elektrarn in recilkažo solarnih modulov.

 

Razgradnja soncne elektrarne

 

Vzroki okvar in odkrivanje

Po 25 letih mraza, vročine in padavin je normalno, da se zmogljivost zmanjšuje, čeprav so moduli izredno odporni in dobro izdelani. Redko se zgodi, da jih poškoduje toča, počasna izguba zmogljivosti zaradi svetlobe pa je znana, od 0,25 % do 0,7 % na leto. Nato sledijo okvare zaradi uhajanja napetosti, vdor vode, temperaturna degradacija, ki je nenadna izguba zmogljivosti za 3 % do 6 %. Pojavijo se lahko še mikrorazpoke in vroče točke.

Kateri modul slabše deluje ko je že na strehi, lahko odkrijemo samo z infrardečo kamero. Pri tem iščemo vroče točke in snemamo v sončnem dnevu, ko je radiacija okrog 700 W/m2. Drugi način je elektroluminiscenca, izvedljiva samo v laboratoriju. Pri tem modul damo pod električno napetost in snemamo s posebno kamero. Tretja možnost je opazovanje zmogljivosti sestava modulov v daljšem času z računalniško podprto meritvijo. S tem načinom pa ne moremo točno ugotoviti, kateri modul je okvarjen.

 

Razgradnja soncne elektrarne vroce tocke termokamera

Vroče točke posnete s termokamero pokažejo okvaro

Iz česa je fotovoltaični modul in kako bo v prihodnje potekala razgradnja sončne elektrarne

Sestavljen je kot sendvič, na vrhu steklo, na hrbtu plastika, med njima pa tanke silicijeve ploščice, povezane s kovinskimi trakovi, običajno iz srebra in z nekaj bakrenimi zbirnimi vodniki. Vse skupaj se nahaja v aluminijastem okvirju, ta večplastna konstrukcija pa ščiti celice pred vremenskimi vplivi in omogoča sončnim žarkom stik s silicijem. Sistem je preizkušen in dober, vendar težko razgradljiv.

Silicij obdelujejo pri 1800 °C, njegova čistost znaša 99,9999 %, na rezine ga razrezujejo s posebnimi žičnimi žagami, zato je vračanje tega materiala nazaj v obtok energetsko in okoljsko upravičeno. Trenutno razgradnja sončne elektrarne stane več kot so vredni materiali v njej, vendar se bo tudi to spremenilo. Vsak izdelek ima svojo dobo uporabnosti, pri čemer spadajo moduli med najtrajnejše. Pri nas bo odslužene module sprejemalo podjetje Plan – net , ki je del EU mreže PV Cycle. 

 

Razgradnja soncne elektrarne odpad

Najprej odstranijo Al okvir modul pa nato zmeljejo


ogrevanje s soncno energijoPreberite tudi:

Zastonj ogrevanje s sončno energijo – kombinacija toplotna črpalka in sončna elektrarna

Sončna elektrarna in toplotna črpalka omogočata skoraj brezplačno ogrevanje in ostalo energetsko oskrbo gospodinjstva. Za ceno avtomobila nižjega cenovnega razreda lahko naslednjih postanete neodvisni od cen energentov na trgu.


Koliko porabi in koliko da

Za izdelavo enega povprečnega modula je potrebno vložiti 708 kWh energije. Potrebovali smo jo za izdelavo stekla, okvira iz aluminija in za silicijevo sredico s povezavami. Če to primerjamo s povprečno življenjsko dobo 25 let in s proizvedenimi povprečnimi kWh sončne elektrike, račun pokaže, da bo sončna elektrarna porabil okrog 25% svoje življenjske dobe da najprej povrne vloženo energijo za izdelavo. Kar pomeni, da bo najmanj 18 let prinašal čisto energetsko in okoljsko korist uporabniku in planetu. V primerjavi z drugimi sistemi, ki jih je izdelal človek, je solarni modul v resnici čudež sodobne tehnike, čeprav ga vsi razumemo, kot nekaj samoumevnega. Doba energetskega vračila modula je krajša, če ima višji izkoristek, se nahaja v dobrem položaju ali če je pritrjen na sledilno napravo. 

 

Sončna elektrarna cena izračun

Zavarovanje fotovoltaične elektrarne

Zavarovalnice imajo pripravljene pogoje, ki zajemajo mehanične poškodbe in druge tehnične težave, zastoje, kraje, strojelome in celo potrese. Vse to velja za uradno projektirane in nameščene sklope, zavarovanec pa mora izpolnjevati zahteve o vzdrževanju in pravilni uporabi. Povprečno so moduli vredni polovico, ostalo je oprema, napeljave, pretvorniki in papirologija.

 

Razgradnja soncne elektrarne stari modul

Razbarvanje in razpoke celic zmanjšujejo učinkovitost modula

 

Solarna elektrika rešuje

Povečanje števila sončnih elektrarn je ključno za zmanjšanje emisij na planetu. V svetovnem merilu so solarni paneli v 2019 oddali 720 teravatnih ur elektrike kar je okrog 3% svetovne proizvodnje elektrike. To številko je potrebno čim hitreje povečati, saj je sonce ključni del sestavljanke zelenih energij.


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI