Kako izbrati solarni modul? 10 meril, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri

Odločili ste se za namestitev solarne elektrarne, sedaj pa pride najtežji del. Ker je ponudnikov solarnih modulov pri nas vsako leto več, je tudi izbira le-teh posledično vedno težja. V poplavi različnih ponudnikov/blagovnih znamk in različnih vrst, je včasih težko izbrati solarni modul, ki bo ustrezal. Ker gre praktično za življenjsko investicijo, je pomembno, da izberete učinkovito in pametno.

 

Kako izbrati solarni modul

10 glavnih točk, ki bi jih morali upoštevati pred nakupom

1. Garancija

Solarni moduli morajo imeti vsaj minimalno 20 letno garancijo na izdelek in 25 letno garancijo na delovanje. To vam mora zagodoviti proizvajalec solarnih modulov. Pozanimajte se tudi, kakšen je postopek za zamenjavo ali popravilo solarnih modulov v primeru okvare. Če imate težave že pri pridobivanju informacij o tem, je to definitivno slab znak.

2. Cena

Pazite na zelo nizke cene solarnih modulov, ki so običajno znak najnižje kakovosti opreme z garancijami, ki so včasih vprašljive. Vsekakor vam ne bo potrebno kupovati najdražjih izdelkov na trgu, a vseeno se pozanimajte, kaj dobite za določeno ceno (predvsem kakšna je moč panelov, poreklo proizvodnje, trajanje garancije itd ...)

Ne oklevajte in za primerjavo vprašajte več ponudnikov ali monterjev za več ponudb. Na ta način boste dobili boljši občutek in bolj realno oceno.

3. Proizvajalec solarnih modulov

Poskusite se pozanimati o ugledu proizvajalca solarnih panelov - tako preko spletnih iskalnikov kot preko konkretnih mnenj iz prakse. Kako dolgo je proizvajalec že aktiven na področju fotovoltaike, oglejte si njegovo spletno mesto in pogoje, ki se nanašajo na garancijo.

Pametno je tudi poiskati mnenja na forumih o določeni blagovni znamki, predvsem bodite pozorni, so kritike, pozitivne ali negativne?

4. Tehnologija solarnih modulov

Danes sta na tržišču na voljo 2 glavni tehnologiji solarnih modulov, od katerih ima vsaka tako svoje prednosti kot slabosti. Polikristalna ali monokristalna? Katero tehnologijo sončnih modulov ste izbrali in zakaj? Prepričajte se, da tehnologija, ki jo imajo solarni moduli ustreza vašim potrebam, pričakovanjem in je prilagojena zahtevam vaše sončne elektrarne.

baner soncne elektrarne

5. Kako učinkoviti so solarni moduli?

To je eno najpomembnejših meril, ki ga morate upoštevati v okviru vaše namestitve. Stopnja, izražena v odstotkih, vam bo povedala razmerje med proizvedeno proizvodnjo in močjo sevanja, ki jo zajamejo sončne celice. Učinkovitost fotovoltaičnih sončnih panelov se razlikuje glede na več odločilnih dejavnikov, na splošno pa je med 12 in 20 %.

Pozor, obstajajo zelo dobri solarni moduli z izkoristkom 12%, tako da učinkovitost ne velja za določanje kakovosti opreme, ampak kot pomoč pri izbiri fotovoltaičnih modulov v skladu z vašo konfiguracijo in instalacijo. Najmanjša površina, ki je na voljo za strešne ali talne instalacije, bo dala prednost izbiri visoko zmogljivih plošč, medtem ko bo večja razpoložljivost površine omogočila izbiro solarnega panela z manjšo močjo in zato z bolj dostopno ceno.

Kako izbrati solarni modul 10 odgovorov na vprasanja

6. Kakšno toleranco moči imajo solarni moduli?

To je količina izhodne energije iz vašega solarnega modula. Na primer, 165 W modul s toleranco +/- 5 % bi lahko dejansko proizvedel 156,75 W do 173,25 W.

Najboljši fotovoltaični sončni paneli imajo "samo pozitivno" toleranco moči, kar pomeni, da je zagotovljeno, da vam bo solarni modul zagotovili vsaj določeno izhodno moč.


Na primer: 200 W solarni moduli s toleranco + 5 % / – 0 % bodo proizvedli najmanj 200 W in največ 210 W na enoto.


7. Temperaturni koeficient

Temperaturni koeficient vam pove električno obnašanje vaše sončne celice pri standardni delovni temperaturi 25 °C. Enote tega koeficienta so izražene v »% za ° C«, zato nižji kot je koeficient, bolj kakovostni so solarni moduli. Po drugi strani pa višja kot je številka, manj bodo solarni moduli proizvajali v primeru močne vročine ali na začetku popoldneva.

Visok temperaturni koeficient je znak nižje kakovosti modula. Primerna številka je okoli 0,5 %, tudi najboljši solarni paneli do 0,3 %, medtem ko 0,7 % kaže na slab koeficient v smislu zmogljivosti in s tem na fotovoltaično opremo, ki ni zelo zanesljiva.

8. Okvir solarnega modula

Vizualno bi moral imeti kakovosten okvir solarnih modulov primeren zaključek. Robovi morajo biti spojeni in eloksirani, da se zagotovi protikorozijska zaščita. Končno robovi ne smejo biti ostri in dizajn mora biti izpopolnjen za estetski izgled na strehi.

9. Izgled solarnega modula

Pri nakupu bodite pozorni tudi na izgled samega modula. Najbolj pogoste vidne napake so:

  • Praske na okvirju/steklu
  • Prekomerne ali neenakomerne sledi lepila / oznake lepila na steklu
  • Druge možne pomanjkljivosti, ki jih opazite na prvi pogled, so madeži umazanije na modulu, vrzeli na vogalu okvirja, in nalepke slabe kakovosti.

 

Solarni moduli Bauer steklo–steklo: nova tehnologija, ki prepriča!

Novost na našem tržišču so vsekakor solarni moduli, ki izpolnjujejo vse zgornje zahteva in še več. Solarne module v Evropi razvija verodostojen in priznan nemški proizvajalec Bauer, ki ga odlikuje dolgoletna tradicija, bogate reference in zadovoljstvo tako evropskih kot mendarodnih strank.

Posebnost modulov steklo steklo je posebna inteligentna tehnologija, ki zagotavlja največji donos!

Poleg povečanja zmogljivosti s tehnologijo N-tip je mogoče z obojestranskimi sončnimi celicami zbirati svetlobne valove, ne glede na to, na kateri strani so solarni moduli obsevani, in jih pretvoriti v električno energijo.

Pregledna hrbtna stran pa zagotavlja dodatno proizvodnjo električne energije od 5 do 30 odstotkov običajne električne energije.


Prednosti Bauer solarnih modulov steklo-steklo

  • Solarni moduli Bauer so okolju bolj prijazni od običajnih kombinacij materialov
  • 10% prosojnost, ki omogoča večjo absorbcijo odbojne energije z zadnje strani
  • učinkovito delovanje tudi po desetletjih uporabe
  • dolga življenjska doba zaradi materiala, ki se skoraj ne stara
  • boljša odpornost na mehanske obremenitve
  • sončna elektrarna ima izkoristek po 30 letih kar 87 %!

Če vas zanimajo solarni moduli proizvajalca Bauer, vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bodo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Panheat d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

Varčevanje toplotne energije

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika učinkovitosti blizu, velike razlike so lahko v preseganju hrupnosti ter po učinkovitosti delovanja v objektih z...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

Toplotne črpalke zrak voda - menjava ogrevalnega sistema

Vprašanje bralca: Kakšno ogrevanje izbrati pri energetsko obnovljeni hiši? Imamo 35 l staro hišo (220 m2), zamenjali smo streho (20 cm izolacije), 3 slojna okna, 15 cm stiropora. Ogrevamo s 15 let starim plinskim...

GRADNJA IN OBNOVE

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in zdravo bivalno ter delovno okolje, združuje razvoj in predstavitev produktov dvanajstih slovenskih...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

Zamenjava strešnega okna in prihranki pri energiji

Razlogov, zakaj je dobro zamenjati dotrajana okna, je veliko. Začnimo s tistim, ki je pred začetkom nove ogrevalne sezone najbolj v ospredju, toliko bolj, ker smo se znašli v vrtincu...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje. Spletni naslovi so v...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Clivet začenja z gradnjo nove tovarne v Feltreju

Slovesnost ob odprtju nove Clivetove tovarne, ki se bo razprostirala na 30.000 m2 in bo namenjena proizvodnji toplotnih črpalk za uporabo v stavbah, je bila 14. oktobra letos v Feltreju, ko so položili temeljni kamen....

Prezračevanje, klimatizacija

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi pogled ne zdijo primerna izbira za zimo.

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Prijetno bivanje s Samsung tehnologijo

Samsung je leta 2017 predstavil prvo klimatsko napravo s tehnologijo WindFreeTM. Sistrem hlajenja WindFree nežno in enakomerno širi zrak skozi tisoče mikroskopskih odprtin in...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.