Kako izbrati solarni modul? 10 meril, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri

Odločili ste se za namestitev solarne elektrarne, sedaj pa pride najtežji del. Ker je ponudnikov solarnih modulov pri nas vsako leto več, je tudi izbira le-teh posledično vedno težja. V poplavi različnih ponudnikov/blagovnih znamk in različnih vrst, je včasih težko izbrati solarni modul, ki bo ustrezal. Ker gre praktično za življenjsko investicijo, je pomembno, da izberete učinkovito in pametno.

 

Kako izbrati solarni modul

10 glavnih točk, ki bi jih morali upoštevati pred nakupom

1. Garancija

Solarni moduli morajo imeti vsaj minimalno 20 letno garancijo na izdelek in 25 letno garancijo na delovanje. To vam mora zagodoviti proizvajalec solarnih modulov. Pozanimajte se tudi, kakšen je postopek za zamenjavo ali popravilo solarnih modulov v primeru okvare. Če imate težave že pri pridobivanju informacij o tem, je to definitivno slab znak.

2. Cena

Pazite na zelo nizke cene solarnih modulov, ki so običajno znak najnižje kakovosti opreme z garancijami, ki so včasih vprašljive. Vsekakor vam ne bo potrebno kupovati najdražjih izdelkov na trgu, a vseeno se pozanimajte, kaj dobite za določeno ceno (predvsem kakšna je moč panelov, poreklo proizvodnje, trajanje garancije itd ...)

Ne oklevajte in za primerjavo vprašajte več ponudnikov ali monterjev za več ponudb. Na ta način boste dobili boljši občutek in bolj realno oceno.

3. Proizvajalec solarnih modulov

Poskusite se pozanimati o ugledu proizvajalca solarnih panelov - tako preko spletnih iskalnikov kot preko konkretnih mnenj iz prakse. Kako dolgo je proizvajalec že aktiven na področju fotovoltaike, oglejte si njegovo spletno mesto in pogoje, ki se nanašajo na garancijo.

Pametno je tudi poiskati mnenja na forumih o določeni blagovni znamki, predvsem bodite pozorni, so kritike, pozitivne ali negativne?

4. Tehnologija solarnih modulov

Danes sta na tržišču na voljo 2 glavni tehnologiji solarnih modulov, od katerih ima vsaka tako svoje prednosti kot slabosti. Polikristalna ali monokristalna? Katero tehnologijo sončnih modulov ste izbrali in zakaj? Prepričajte se, da tehnologija, ki jo imajo solarni moduli ustreza vašim potrebam, pričakovanjem in je prilagojena zahtevam vaše sončne elektrarne.

baner soncne elektrarne

5. Kako učinkoviti so solarni moduli?

To je eno najpomembnejših meril, ki ga morate upoštevati v okviru vaše namestitve. Stopnja, izražena v odstotkih, vam bo povedala razmerje med proizvedeno proizvodnjo in močjo sevanja, ki jo zajamejo sončne celice. Učinkovitost fotovoltaičnih sončnih panelov se razlikuje glede na več odločilnih dejavnikov, na splošno pa je med 12 in 20 %.

Pozor, obstajajo zelo dobri solarni moduli z izkoristkom 12%, tako da učinkovitost ne velja za določanje kakovosti opreme, ampak kot pomoč pri izbiri fotovoltaičnih modulov v skladu z vašo konfiguracijo in instalacijo. Najmanjša površina, ki je na voljo za strešne ali talne instalacije, bo dala prednost izbiri visoko zmogljivih plošč, medtem ko bo večja razpoložljivost površine omogočila izbiro solarnega panela z manjšo močjo in zato z bolj dostopno ceno.

Kako izbrati solarni modul 10 odgovorov na vprasanja

6. Kakšno toleranco moči imajo solarni moduli?

To je količina izhodne energije iz vašega solarnega modula. Na primer, 165 W modul s toleranco +/- 5 % bi lahko dejansko proizvedel 156,75 W do 173,25 W.

Najboljši fotovoltaični sončni paneli imajo "samo pozitivno" toleranco moči, kar pomeni, da je zagotovljeno, da vam bo solarni modul zagotovili vsaj določeno izhodno moč.


Na primer: 200 W solarni moduli s toleranco + 5 % / – 0 % bodo proizvedli najmanj 200 W in največ 210 W na enoto.


7. Temperaturni koeficient

Temperaturni koeficient vam pove električno obnašanje vaše sončne celice pri standardni delovni temperaturi 25 °C. Enote tega koeficienta so izražene v »% za ° C«, zato nižji kot je koeficient, bolj kakovostni so solarni moduli. Po drugi strani pa višja kot je številka, manj bodo solarni moduli proizvajali v primeru močne vročine ali na začetku popoldneva.

Visok temperaturni koeficient je znak nižje kakovosti modula. Primerna številka je okoli 0,5 %, tudi najboljši solarni paneli do 0,3 %, medtem ko 0,7 % kaže na slab koeficient v smislu zmogljivosti in s tem na fotovoltaično opremo, ki ni zelo zanesljiva.

8. Okvir solarnega modula

Vizualno bi moral imeti kakovosten okvir solarnih modulov primeren zaključek. Robovi morajo biti spojeni in eloksirani, da se zagotovi protikorozijska zaščita. Končno robovi ne smejo biti ostri in dizajn mora biti izpopolnjen za estetski izgled na strehi.

9. Izgled solarnega modula

Pri nakupu bodite pozorni tudi na izgled samega modula. Najbolj pogoste vidne napake so:

  • Praske na okvirju/steklu
  • Prekomerne ali neenakomerne sledi lepila / oznake lepila na steklu
  • Druge možne pomanjkljivosti, ki jih opazite na prvi pogled, so madeži umazanije na modulu, vrzeli na vogalu okvirja, in nalepke slabe kakovosti.

 

Solarni moduli Bauer steklo–steklo: nova tehnologija, ki prepriča!

Novost na našem tržišču so vsekakor solarni moduli, ki izpolnjujejo vse zgornje zahteva in še več. Solarne module v Evropi razvija verodostojen in priznan nemški proizvajalec Bauer, ki ga odlikuje dolgoletna tradicija, bogate reference in zadovoljstvo tako evropskih kot mendarodnih strank.

Posebnost modulov steklo steklo je posebna inteligentna tehnologija, ki zagotavlja največji donos!

Poleg povečanja zmogljivosti s tehnologijo N-tip je mogoče z obojestranskimi sončnimi celicami zbirati svetlobne valove, ne glede na to, na kateri strani so solarni moduli obsevani, in jih pretvoriti v električno energijo.

Pregledna hrbtna stran pa zagotavlja dodatno proizvodnjo električne energije od 5 do 30 odstotkov običajne električne energije.


Prednosti Bauer solarnih modulov steklo-steklo

  • Solarni moduli Bauer so okolju bolj prijazni od običajnih kombinacij materialov
  • 10% prosojnost, ki omogoča večjo absorbcijo odbojne energije z zadnje strani
  • učinkovito delovanje tudi po desetletjih uporabe
  • dolga življenjska doba zaradi materiala, ki se skoraj ne stara
  • boljša odpornost na mehanske obremenitve
  • sončna elektrarna ima izkoristek po 30 letih kar 87 %!

Če vas zanimajo solarni moduli proizvajalca Bauer, vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bodo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Panheat d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.