V zahodni Evropi in ZDA so li ion baterije (akumulatorji) za shranjevanje elektrike sončnih elektrarn že dolgo prisotni. Novi modeli hibridnih razsmernikov skoraj ne podpirajo več svinčenih baterij za hrambo energije. V letošnjem letu opažamo, da se je tudi v Sloveniji povečalo povpraševanje za solarne sisteme z li ion baterijami, saj so zelo zanesljive in se bistveno hitreje polnijo. 

 

Li ion baterije za soncno elektrarno

V Ljubljani prodajno razvojni center z baterijami

V Sloveniji nimamo veliko podjetij, ki so zaslužni za razvoj shranjevanja elektrike. Podjetje Velog d.o.o. iz Ljubljane dobro pozna izzive za otočne in hibridne solarne sisteme, že nekaj časa so ponudniki hibridnih razsmernikov Growatt.

Akumulatorji in baterije so stalnice njihovega delovanja od ustanovitve v letu 1990. Zastopajo globalno enega največjih proizvajalcev razsmernikov za sončne elektrarne - Growatt, ta proizvaja tudi li ion baterije, kompatibilne njihovim razsmernikom.

 

Končno Li ion baterija za otočne in hibridne sončne elektrarne

Tovrstne li ion baterije podpira tehnologija LiFePo4, kar se v praksi odrazi z daljšo življenjsko dobo in povečano varnostjo delovanja. Osnovna enota Li ion baterije ima 48V napetost, ter kapaciteto 50 Ah. V li ion baterijo se lahko shrani 2,56 kWh energije. Baterija je narejena v obliki »predala«, povezuje se lahko do 9 enot, maksimalna kapaciteta baterijskega sklopa znaša skupno 23 kWh.

 

Li ion baterije LiFePO4 baterija Growatt


Tehnične podrobnosti Li ion baterije 2,5 kWh za sončne elektrarne:

 • Proizvajalec: Growatt
 • Tehnologija: LiFePO4
 • Število ciklov: >6.000 pri DoD=90%
 • BMS: SoC, napetost sistema, tok, napetost in temperatura posamezne celice, 
 • Nazivna napetost: 51,2V
 • Napetost: 47,2V do 56,8V
 • Temperaturno območje delovanja: -10 do + 45°C
 • Komunikacija: CAN/RS485
 • Zaščita: IP65
 • Način namestitve: na zid ali tla
 • Dimenzija: 650 x 260 x 180 mm
 • Teža: 30 kg
 • Maksimalen tok polnjenja: 25A
 • Maksimalen tok praznjenja: 25A
 • Garancija: 5 let (velja le če deluje z Growatt hibridnimi razsmerniki serije TL in ES)

 baner soncne elektrarne

LiFePO4 baterija je kompatibilna s Growatt hibridnimi razsmerniki serije ES. V ponudbi so enofazni hibridni razsmerniki Growatt moči 3,5 kW in 5 kW, lahko pa ponudijo tudi trifazni solarni sistem z li ion baterijami. Proizvajalec pri 90% praznitvi zagotavlja več kot 6.000 ciklov. Temu ustrezna je tudi 5 letna garancija. Baterija se lahko modularno povezuje v 48V baterijske sklope z večjimi zmogljivostmi. S tovarniškimi kabli lahko povežemo do 9 baterij, kapaciteta baterijskega bloka pa znaša 23,04 kWh.

 

Li ion baterije

 

Katera baterija je dražja - svinčena ali li ion?

Ciklična baterija, višje kakovostnega razreda, 12V gelska baterija, s kapaciteto 100 Ah, stane okoli 300 EUR. Za hrambo energije okoli 2,5 kWh, potrebujemo dve bateriji - akumulatorja. Torej znaša skupna vrednost 600 EUR. Za LFP akumulator 2,5 kWh je treba odšteti 1.100 €. Primerjava pokaže, da je li ion baterija skoraj enkrat dražja.

Kvalitetna gel svinčena baterija ima 1.200 ciklov, medtem ko prenese LFP baterija pri enakem nivoju praznitve, kar 6.000 ciklov, kar pomeni 5 krat več. Cikli baterije dejansko pomenijo življenjsko dobo. Garancija za ciklične gel baterije navadno znaša eno leto, garancija za Growatt LFP 2,5 kWh baterijo pa je 5 let. Konkretno višje število ciklov in konkretno višja garancijska doba odtehta višjo ceno LFP baterije.

 

Baterije za hitrejše polnjenje

Zaradi nižje notranje upornosti se LFP baterije polnijo bistveno hitreje kot svinčene. Skladiščenje energije v li-ion baterijah je precej bolj efektivno. Vsaka svinčena baterija sčasoma sulfatizira. Posledica sulfatizacije je zmanjšanje zmogljivosti baterije, ki hrani čedalje manj energije. LFP baterije pojava sulfatizacije ne poznajo.


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Velog d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.