Da je samooskrba korak v pravo smer, slišimo na vsakem koraku. Zelena prihodnost vse bolj vstopa v naš vsakdan in dvig cen energentov je še dodatno povečal zanimanje za obnovljive vire energije (OVE). Gospodinjstva in podjetja iščejo zelene rešitve, med katerimi je v ospredju zagotovo kombinacija - sončne elektrarne in toplotne črpalke.

 

Sončna elektrarna je pomemben korak do samooskrbe z obnovjlivimi viri energije

Sončna elektrarna prinaša možnost samooskrbe. Izkoristek sončne elektrarne je ob ustreznem načrtovanju dovolj velik ne glede na regijo, v kateri je posamezen objekt. Skrb glede ustreznosti pogojev je odveč, skrivnost se namreč skriva v pravilno določeni moči elektrarne, porazdelitvi ustvarjene električne energije in po potrebi tudi njenem hranjenju. Le pravilno dimenzionirana sončna elektrarna bo prinašala obljubljene prihranke in zagotovila neodvisno ter samozadostno prihodnost.


obnovnljivi viri energije

Gostilna Pec je zgovoren primer, kako z obnovljivimi viri energije v kombinaciji sončna elektrarna, hranilnik električne energije in toplotna črpalka, dosežemo celovito trajnostno prenovo objekta brez povečevanja priključne moči in zahtevane ojačitve priključnega kablovoda.

baner toplotne crpalke


Gostilna Pec – primer dobre prakse izrabe obnovljivih virov energije

Da so zelene rešitve korak v prav smer, najbolje ponazorimo na primeru. Za inovativno rešitev izrabe obnovljivih virov energije so se odločili tudi pri gostilni Pec, ki na dravskem obrežju v Selnici ob Dravi svoje goste razvaja s kulinaričnimi in vinskimi dobrotami.

Ob obsežni prenovi gostinsko-storitvenega objekta so se odločili tudi za prehod na zelene energetske tehnologije, in sicer na več načinov. S pomočjo ogrevanja s toplotno črpalko, postavitvijo samooskrbne sončne elektrarne, hranilnika električne energije in polnilnice za električna vozila.

Kot pri številnih primerih izvedbe zelenih tehnologij so tudi pri tej energetski prenovi naleteli na ovire. Od distributerja električne energije so prejeli soglasje za priključitev sončne elektrarne z bistveno manjšo priključitveno močjo, kot so zaprosili. Omejitev je namreč predstavljala obstoječa infrastruktura, nadgradnja pa bi pomenila previsoke dodatne stroške.

obnovnljivi viri energije soncna elektrarna

Nadstrešek s sončno elektrarno in električna polnilnica

obnovnljivi viri energije hranilnik elektrike

Hranilnik električne energije

baner soncne elektrarne

Rešitev je v ustreznem dimenzioniranju

Lastnik gostilne Pec se je obrnil na podjetje Enertec z blagovno znamko Moja elektrarna, ki se že več kot 10 let ukvarja s celovitimi energetskimi rešitvami v kombinaciji z izrabo sončne energije.

Sončna elektrarna Gostilne Pec praktično nobenega kilovata ustvarjene električne energije ne odda v omrežje, kar pomeni, da vso energijo, ki jo proizvede, tudi porabi. In to je zelena prihodnost, o kateri je vredno razmisliti.


»Rešitve je treba iskati pri uporabniku, kjer so izzivi danes, na načine, ki nam jih tehnologija in okoliščine v danem trenutku in pogojih omogočajo,« je ob tem izpostavil tehnični direktor podjetja Enertec Bojan Horvat in dodal: »Odločili smo se za izrabo vseh možnih strešnih površin. Solarni paneli so namestili na strehi gostilne, na pokriti terasi, ločeno smo dogradili še solarni nadstrešek. Solarnemu nadstrešku smo dodali še polnilnico za električna vozila, kjer si lahko gostje brezplačno napolnijo svoje avtomobile. Za regulacijo odstopanja med proizvodnjo sončne elektrarne in soglasjem distributerja električne energije pa smo namestili še hranilnik električne energije.«


Z obnovljivimi viri energije lahko ogrevamo in smo samooskrbni z električno energijo. Za več informacij o kombinaciji sončna elektrarna in toplotna črpalka, pišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Enertec d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.