Shranjevanje elektrike iz fotovoltaike, vetrnic

Shranjevanje elektrike z akumulatorji lahko pokrije celotne potrebe stavbe. Izbira baterijvelika, nekaterelahko polnimo z različnimi razsmeriki.

Fotovoltaični sistem se da enostavno in ugodno instalirati. Če prigradimo še solarne akumulatorje za shranjevanje elektrike lahko dosežemo od 50 do 70% samozadostnost. Brez akumulatorja lahko samo s solarnimi moduli dosežemo do 30% samozadostnost, 70% elektrike pa bomo še vedno prevzemali iz javnega omrežja.

 

Shranjevanje elektrike

Sončna elektrarna, baterije in manjša vetrna turbina lahko pokrijejo celotne potrebe stavbe

Fotovoltaika, baterija in vetrnica

Na fotovoltaične module in akumulatorje lahko prigradimo še manjšo vetrnico. Slednja lahko na ugodni legi zapolni solarno pomanjkanje pozimi. S takšno kombinacijo lahko dosežemo od 80 do 100% samozadostnost. Če hočemo baterije polniti tudi z elektriko iz vetrnice, mora biti sistem temu prilagojen, saj mora imeti vetrnica svoj razsmernik, ki tok oddaja v napeljavo stavbe iz katere se nato polni baterija.

 baner soncne elektrarne

Pomembno pri baterijah za shranjevanje elektrike

Funkcija solarne baterije daleč presega shranjevanje elektrike, saj postane upravljalska centrala stavbe. Delovala bo okrog 15 let, zato je izbira tako pomembna. Pozabiti ne smemo niti nadgradnje s konzolo za polnjenje E- vozila. Litijeve baterije v primerjavi s svinčenimi prevladujejo. Lahko jih večkrat polnimo, imajo daljšo življenjsko dobo in višji izkoristek. So varne in zavzamejo manj prostora. Trenutno je Nemčija država z največ vgrajenimi akumulatorji na svetu. Že v 2018 so presegli 100.000 vgrajenih akumulatorjev za Shranjevanje sončne elektrike, od tega so jih 85% vgradili istočasno s sončno elektrarno.

 

Shranjevanje elektrike baterija

Izbira je velika, spodnjo baterijo lahko polnimo z različnimi razsmeriki na steni

Samozadostnostni paradoks

Kdor želi vgraditi čim gospodarnejši zalogovnik elektrike, naj izbere manjšo enoto, kdor pa hoče samozadostno preskrbo, pa večjega. Elektrika iz slednjega bo zaradi razmerja velikost – cena, trenutno dražja. Lastniki enodružinskih hiš morajo vedeti, da shranjevanje solarne elektrike ne prinaša donosov. Zato večji zalogovnik trenutno ne prinaša bistvenih koristi v primerjavi s kombiniranim napajanjem iz javnega omrežja. Motiv ob nakupu večjega zalogovnika mora biti samozadostnost, lastnika bo naredil neodvisnega, ne pa bogatejšega. Vsi, ki si želijo le znižanje stroškov za elektriko, naj zato vgradijo le fotovoltaiko, brez shranjevanja.

 

Akumulator in cena – kupiti ali počakati

Cene akumulatorjev za shranjevanje elektrike, podobno kot fotovoltaike, ves čas močno padajo, od 2013 do danes celo za 50%, s čimer je dosežen prag gospodarnosti. Danes so kupci s tega vidika že v skoraj enakem položaju, kot porabniki elektrike iz omrežja. Položaj je enak, kot če kupujemo računalnike ali prenosne telefone, če počakam, bom za svoj denar dobil več. Nihče pa ne more zagotoviti, da bo cena akumulatorjev tudi v bodoče tako padala kot do sedaj. Analitiki trdijo, da se nakup splača, če izberemo primerno velikost baterije.

 

Izračun na osnovi lanskih cen

Lani je solarni akumulator za enodružinsko hišo v Nemčiji stal med 5.000 in 15.000 €, odvisno od velikosti, opreme in drugega. Stroški za vgradnjo kilovatne ure uporabne zmogljivosti so znašali povprečno 1200 €/ kWh. Za štiričlansko gospodinjstvo z letno porabo 5000 kWh je gospodarna velikost baterij od 5 do 8 kWh, za takšne baterije pa so uporabniki plačali med 6.000 in 10.000 €. Za donosnost sistema je pomembno, koliko elektrike bodo baterije oddale v svoji življenjski dobi, zato najcenejši nakup ni najboljši.

 

Kdaj se shranjevanje elektrike splača

Ceni fotovoltaične elektrike je potrebno prišteti še stroške skladiščenja. Nemci so izračunali, 24 centom/ kWh iz modulov, prištejemo še 10 centov/ kWh za skladiščenje, torej 34 centov/ kWh. Danes je lastna shranjena elektrika dražja od tiste iz omrežja, če pa se bo ta podražila, bo samooskrba prinesla korist. Če je poraba uporabnika večja in je večji tudi akumulator, je tudi shranjena elektrika cenejša. Zato se že danes vložek v večji akumulator povrne v štirih do osmih letih.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI