Prezračevanje z rekuperacijo ali brez – cena s primeri v 2024

Oglasno sporočilo

Preverite ceno prezračevanja z rekuperacijo v 2024 in najsodobnejše rešitve prezračevanja za starejše objekte in novogradnje.

Ko gre za prezračevalne sisteme in prezračevanje z rekuperacijo je potrebno razumeti, da govorimo hkrati o prezračevanju in izrabi odpadne toplote, ki se z zrakom vrača nazaj v objekt.

Tovrstno prezračevanje zagotavlja popolnoma nadzorovano in konstantno zamenjavo zraka, vgrajuje se v vse objekte, tudi starejše hiše.  Pri čemer je bistveno, da zaradi kroženja zraka ne prihaja do energijskih izgub.

Klasično prezračevanje z občasno ali stalno odprtimi okni zmanjšuje bivalno ugodje, ker je omogočen vstop mrčesa in nečistoč. Stalno odprta ali priprta okna, posebno pozimi, niso dobra rešitev, posebej ne, če zaradi zdravstvenih težav potrebujete čist zrak v prostoru.

 

Prezračevanje z rekuperacijo

 


Kakšna je cena za prezračevanje z rekuperacijo?

Cena, prezračevanje z rekuperacijo, stanovanje v blokuod 4.000 do 5.000 EUR
Cena, prezračevanje z rekuperacijo, stanovanjske hiše od 6.000 do 8.000 EUR
Predpriprava hiše za prezračevanje z rekuperacijocca. 2.000 EUR

 

Kako zahtevna je vgradnja prezračevanja z rekuperacijo?

Prezračevanje z rekuperacijo potrebuje kanale z razvodi po vseh prostorih. Vendar pozor – kadar gre za novogradnje projektant vključi v načrt izvedbo kanalov za prezračevanje z rekuperacijo, pri obnovi hiše, pa se prezračevalne cevi vgradi v zid, ob stene ali v spuščeni strop. Sistem z vgradnjo cevi je dodelan in relativno preprost in prilagojen tudi za obstoječe hiše, ki niso novogradnje. Tako, da v tudi v obstoječih zgradbah ni ovir za vgradnjo centralnega prezračevanja z rekuperacijo.

Z razporeditvijo kanalov dosežemo, da je celotni objekt idealno prezračen, razen tega je dovodni zrak izkoriščen. Za zagotavljanje kvalitete zraka se vgrajujejo antistatične in antibakterijske cevi, na katere se umazanija iz zraka ne sprijema. Cevi za prezračevanje z rekuperacijo se vgradijo v izolacijo pod strop, pod estrih, še najbolj enostavna je vgradnja v spuščeni strop.

 

Prezracevanje z rekuperacijo dnevni prostor

Sistem prezračevanja z rekuperacijo  je dodelan in relativno preprost ter prilagojen za vgradnjo obstoječe hiše, ki niso novogradnje.


 Ponudnike za prezračevanje z rekuperacijo in ceno preverite TUKAJ

baner prezracevanje


Kakšni so stroški za delovanje prezračevanja z rekuperacijo?

Ta sistem prezračevanja za pogon potrebuje elektriko.  Pri boljših znamkah prezračevanja z rekuperacijo mesečni stroški za električno energijo znašajo manj kot 5 EUR na 100 m2 površine.

Stroški za filtre, ki jih zamenjamo na pol leta, so odvisni od kakovosti filtrov, cena filtrov znaša nekje 50 EUR na enoto.

Cena filtra je odvisna od vrste, sicer pa v primeru prezračevanja z rekuperacijo ne potrebujete kuhinjske nape in privarčujete na ta način.

Prezracevanje z rekuperacijo Primer vgradnje

Primer razvodov prezračevanja z rakuperacijo Sabiana z okroglimi kanali.

 

 

Prezračevanje z rekuperacijo sestavite kot lego kocke

Prezračevanje z rekuperacijo Sabiana Energy Smart se odlično obnese v stanovanjih, poslovnih prostorih, novogradnjah in obnovljenih hišah. Omogoča hitro montažo in enostavno vzdrževanje.

Za vsak model prezračevanja Energy Smart je na voljo pribor za distribucijo zraka, ki se sestavlja kot kocke, vsled česar je montaža nezamudna.

Med rekuperatorji blagovne znamke Sabiana lahko izbirate med modeli prezračevanja z različnimi zmogljivostmi, pri čemer se sta osnovna dva modela glede na –

  • način namestitve (stenska ali stropna),
  • prisotnost entalpijskega prenosnika toplote (z ali brez).

Rekuperacijski prezračevalni sistemi Sabiana Energy Smart so opremljeni z digitalno upravljalno enoto z možnostjo namestitve na steno ali napravo (samo stenska izvedba) in samodejnim 100 % obvodnim (Bypass) sistemom za izmenjavo zraka brez vračanja energije.

  

To prezračevanje z rekuperacijo je primerno za vsak dom

Prezračevalni sistemi Energy Smart se kombinirajo s prezračevalnimi kanali Sabiana in so povsem prilagojeni sodobnemu načinu gradnje in obnov. Dopuščajo združljivost med sistemi z različnimi vrstami kanalov.

Kanali so antistatični, antibakterijski, vzdrževanje cevi pa nezahtevno.

Opcijsko lahko izberete tudi modulirani električni predgrelec zraka.

Regulacija omogoča krmiljenje predhlajenja in predgretja zraka preko geotermalnega toplotnega izmenjevalca, integriran ima tudi priključek za Modbus (RS 485).

 

Vsako prezračevanje nima serijsko vgrajenih F7 filtrov

To prezračevanje z rekuperacijo ima serijsko vgrajen filter F7 za dovodni in filter M5 za odvodni zrak z veliko površino, kar pomeni maksimalno čist zrak, manj čiščenja cevnih razvodov in daljšo življenjsko dobo filtrov.

Vgrajena sta dva centrifugalna EC ventilatorja.

Krmiljenje pretoka prezračevanja z rekuperacijo lahko poteka ročno ali avtomatsko. Nastavite lahko 8 tedenskih časovnih programov. Časovno omejene nastavitve omogočajo intenzivnejše prezračevanje, ki se aktivira preko upravljalne enote ali potencialno prostega kontakta.

Sistem ima vgrajena tlačna tipala za merjenje pretoka zraka ter tipalo vlažnosti (opcijsko lahko vgradite tudi tipalo CO2).

To prezračevanje z rekuperacijo je skoraj neslišno.

Zaradi visokih izkoristkov prenosnika toplote so razlike v temperaturi, med notranjim in svežim dovodnim zrakom, nezaznavne.

 

Ali prezračevanje z rekuperacijo vgraditi v pasivno hišo?

Proizvajalec ima za tovrstno prezračevanje z rekuperacijo certifikat za pasivne hiše, s katerim izkazuje, da so naprave primerne tudi za vgradnjo v pasivne hiše.

Ekonomsko učinkovita rešitev za konstantno čist zrak in poceni ogrevanje, tudi v pasivnih hišah, je vgradnja centralnega prezračevalnega sistema Sabiana in toplotne črpalke Bosch Compress 6000.

Z izbiro toplotne črpalke zrak-voda Bosch Compress 6000 boste ogrevali z napravo, ki ima eno najvišjih sezonskih izkoristkov SCOP.

Podatke o učinkovitosti te toplotne črpalke lahko preverite na spletnih straneh Eko sklada.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI