Kako talno gretje je primerno za pod z epoksi premazom

Simon:Zanimam se za električno talno gretje in imam nekaj vprašanj. Ker bova s partnerko kmalu opremljala novo stanovanje me zanima, ali je takšno talno gretje primerno za pod z epoksi premazom, saj bi želela opremiti stanovanje v svojem slogu. Talno gretje bo predvideno samo kot dodatno ogrevanje. Kako daleč se morajo pripraviti tla ali estrih? Ali ogrevanje  samo položimo na obstoječi estrih in ga prelijemo z nekakšno izravnalno maso? Zanima me tudi, če na to maso lahko nanesem epoksi premaz. Odgovor:Električno, dodatno ogrevanje običajno polagamo na osušen in očiščen est …

Simon:
Zanimam se za električno talno gretje in imam nekaj vprašanj. Ker bova s partnerko kmalu opremljala novo stanovanje me zanima, ali je takšno talno gretje primerno za pod z epoksi premazom, saj bi želela opremiti stanovanje v svojem slogu. Talno gretje bo predvideno samo kot dodatno ogrevanje. Kako daleč se morajo pripraviti tla ali estrih? Ali ogrevanje  samo položimo na obstoječi estrih in ga prelijemo z nekakšno izravnalno maso? Zanima me tudi, če na to maso lahko nanesem epoksi premaz.

Odgovor:
Električno, dodatno ogrevanje običajno polagamo na osušen in očiščen estrih. Grelne mreže, izdelane iz plastične nosilne mrežice, na katero je pritrjen grelni kabel, običajno polagamo v izravnalno maso ali lepilo za ploščice. Pri čemer je zaključni sloj tal vedno izdelan iz  keramičnih ali kamnitih ploščic. Za vaš namen je grelno mrežo potrebno najprej prilepiti na podlago in preliti s primerno izravnalno maso, ki naj bo dodatno armirana z gradbeno mrežico iz steklenih vlaken. Pomembno je, da uporabite lepila ali izravnalne mase, ki so prožne, pri čemer je potrebno upoštevati nasvete proizvajalca mase. Če boste na ta način pokrivali večje površine je tudi potreben posvet s proizvajalcem mase in to zaradi morebitnih potrebnih dilatacij. Pri tem je zaključni epoksidni premaz najmanj problematični del tal, saj se ponaša z visoko trdnostjo in temperaturno obstojnostjo.
Seveda je potrebno vgraditi tudi tipalo temperature tal in termostat, da preprečimo nepotrebno pregrevanje poda. •

Simon Tihec

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI