Električno talno gretje, cena za ogrevanje na elektriko 2024

Električno talno gretje se je v 2024 z izračunom pogosto izkazalo za povsem racionalno izbiro, pred izbiro novega ogrevanja naročite izračun.

Prednosti, ki jih ima električno talno gretje, so številne. Preverili smo ali zaradi podražitev elektrike v 2024 drži, da so stroški investicije za električno talno gretje še vedno ugodni.  Kdor je doslej ogreval s talnim gretjem, lahko potrdi višje udobje kot, če bi ogreval z radiatorji. Za razliko od radiatorskega, električno talno gretje, prispeva k boljšemu počutju in izboljšani klimi v prostoru.

Veliko investitorjev raje izbere električno talno gretje

Najbrž novi uporabniki, ki jih zanima izvedba talnega gretja, ne vedo, da je električno talno gretje nizkotemperaturno, kar v praksi pomeni, da se zrak ne izsušuje, tako ogrevan prostor ima višjo relativno vlažnost. V primerjavi s klasičnim talnim gretjem za namestitev talnega gretja ni potrebna vgradnja estriha, delo se hitreje zaključi, pogostost montaže je v obstoječih hišah zato pogostejša. Električno talno gretje je tanjše in ne potrebuje kotlovnice ter cevne napeljave, zaradi česa je začetna investicija neprimerno nižja. Električno talno gretje enakomerno porazdeli toploto, tla so enakomerno topla. Zaradi velike ogrevalne površine se lahko ogrevamo pri nižjih temperaturah, kar se pozitivno kaže tudi na mesečnem računu za ogrevanje.

 

Elektricno talno ogrevanje cena

Električno talno gretje z grelnimi folijami.

Električno talno gretje, cena 2024

Električno talno gretje ob pravilni namestitvi in uporabi velja za učinkovit, varčen ogrevalni sistem. Primerno je za vse vrste prostorov in se lahko namesti pod večino finalnih talnih oblog. Grelno telo so grelni kabli oziroma grelne preproge ali grelna folija. Pomembna razlika med njimi je v načinu namestitve in v ceni. Medtem ko se cena grelnih preprog za električno talno gretje giblje od 30 eur na m2, cena grelne folije znaša približno 35 eur na m2.

Stereotip, da je električno talno gretje drago, danes ne velja več. Uporabniki so spoznali, da ima električno ogrevanje prednosti tudi v ceni pred tradicionalnimi sistemi centralnega ogrevanja:

 • nizka začetna investicija,
 • nizka poraba električne energije,
 • enostavna namestitev,
 • brez večjih gradbenih del,
 • hitra odzivnost sistema in dolga življenjska doba.

polaganje elektricnega talnega gretja

Električno talno gretje je še vedno odlična alternativa povsod tam, kjer ni prostora za kotlovnico, ko gre za manjše stanovanje ali v objektu živijo starejši ljudje ali je v stanovanju potrebna obnova podov ali se načrtuje celostna energetska obnova objekta. Vsekakor je smiselno talno gretje na elektriko postaviti ob bok drugim uveljavljenim sistemom, tudi toplotnim črpalkam, ter opraviti izračun stroškov za izvedbo in delovanje tega sistema.


Električno talno gretje sestavljajo komponente

 • Grelna mreža kot osnovni element sistema električnega talnega gretja, na voljo v velikostih, od 0,5 m² do 15 m². Moč grelne mreže je običajno 150 W na m²,
 • Termostat za talno gretje omogoča nadzor temperature talnega gretja. Na voljo je analogni, digitalni in Wi-Fi termostat za daljinsko upravljanje. Vsak termostat za talno gretje je opremljen s talnim senzorjem temperature,
 • Komplet set vključuje grelno mrežo v izbrani dimenziji in termostat. Komplet seti so na voljo v različnih dimenzijah, od 0,5 m² do 15 m²,
 • Izolacijski sloj je pomemben za preprečevanje toplotnih izgub,
 • Robni izolacijski trak se uporablja za preprečevanje toplotnih mostov na robu estriha,
 • Nosilni sistem za električno talno gretje, vključno s podlogami in tirnicami za vpenjanje, zagotavljajo stabilnost sistema talnega gretja,
 • Estrih ali plošče za suhi estrih prekrivajo sistem električnega talnega gretja.

Elektricno talno gretje grelna preproga MySun termostat

Električno talno gretje se namešča z grelnimi preprogami. Grelne preproge se relativno preprosto nameščajo pod keramiko ali drugo talno oblogo. Stroške delovanja lahko nadzorujemo in reguliramo s termostatom za talno gretje.

 

Se električno talno gretje polaga pod epoksi tlaki?

Električno talno gretje je treba polagati na čist in suh estrih. Epoksi premazi so zaradi obstojnosti združljivi s talnim ogrevanjem, ne glede na to, kateri način prenosa toplote se uporablja. Paziti je potrebno le, da se pred vklopim ogrevanja premaz popolnoma posuši, to je 7 do 10 dni po nanosu.

Grelna mreža, ki je izdelane iz plastike in na katero so pritrjeni grelni kabli, se lahko položi v lepilo za ploščice ali v izravnalno maso, če je ta potrebna. V primeru končnega epoksi premaza tlaka, grelno mrežo najprej pritrdimo na podlago ter jo potopimo v izravnalno maso. Ta naj bo dodatno ojačana z gradbeno mrežico. Lepila in izravnalne mase, s katerimi prekrijemo električno talno gretje, naj bodo prožna, upoštevati pa je potrebno nasvete proizvajalcev. Še posebej je potrebno biti pozoren v primeru polaganja talnega gretja pod epoksi premaz na večje površine, zaradi morebitnih dilatacij. Pred izvedbo predlagamo posvet s strokovnjakom.

Pod tlak je smiselno vgraditi tudi termostat in tipalo za temperaturo, da preprečimo pregrevanje tal.

 

elektricno talno gretje pod epoksi premaz

Prikaz zalivanja električnega talnega gretja.


Cena za električno talno gretje na ključ, izračun, obstoječa hiša, 100 m2

Cena za električno talno gretje na ključ je odvisno od tega, kateri sistem talnega ogrevanja se  vgrajuje, prav tako je cena odvisna od vrste regulacije, za katero se stranka odloči. Za kvadraturo 100 m2 bivalne površine, komplet izvedba na ključ za električno talno gretje do polaganja finalne obloge znese od 4.000 do 4.500 EUR. Dodatni stroški se nanašajo še na izvedbo novega poda.

Gotovo je za vse primere solidno izoliranih hiš, posebno, če so podi dotrajani, pred izbiro novega sistema ogrevanja izdelati izračun –

 • za samo vgradnjo električnega talnega gretja in regulacijo,
 • za stroške delovanja talnega ogrevanja skozi celotno življenjsko dobo.

Pogosta vprašanja za električno talno ogrevanje v 2024

Ali montažo električnega talnega gretja opravljajo za to posebej usposobljeni monterji, lahko montažo opravim sam?

Ker so sistemi električnega talnega ogrevanja zelo razširjeni, jih pogosto montirajo tudi parketarji, keramičarji, električarji, pogosto pa kupci vgradnjo električnega talnega gretja opravijo sami. Sistem je zasnovan po principu naredi-si-sam.

Ali je električno talno gretje mogoče polagati na obstoječa tla – ploščice?

Če stranki dodaten dvig finalnega poda ne predstavlja težave, lahko električno talno gretje polagamo na obstoječe pode. S tem seveda prihranimo čas in stroške, obstoječega poda ni potrebno odstranjevati.

Kakšna naj bo debelina za vgradnjo električnega talnega gretja, da ob tem ne bo potrebno podrezati notranjih vrat?

Z vgradnjo električnega talnega ogrevanja se višina končnega tlaka poviša za cca 6-7 mm, brez upoštevanja nove finalne obloge, kar znaša manj ko en centimeter.

v 2024 se ob deregulaciji cen elektrike in dviga cene omrežnine, napoveduje višja cena elektrike. Je mogoče predvideti stroške za elektriko, če preidem na novi sistem električnega talnega gretja?

Cena električne energije se bo po izteku regulacije cene za gospodinjstva gotovo zvišala, vendar to ne pomeni, da električno talno gretje ni ekonomično. Ob tem je tudi pomembno, da električna energija predstavlja približno tretjino celotne vsote na položnici, razen tega je vsako gospodinjstvo specifično.  Vemo, da z letom 2024 prihaja obdobje novega obračunavanja omrežnine s petimi tarifnimi bloki. Omrežnina bo v zimskem obdobju dražja predvsem čez dan, v nočnih urah bo nekoliko cenejša.  Za vaš primer gospodinjstva  je smiselno pri svojem operaterju preveriti vse potrebno in se za novo predvideno porabo elektrike prepričati o stroških.

 

Vsled višjih stroškov za elektriko postajajo za vgradnjo zanimivi hranilniki električne energije, s katerimi se lahko zavarujemo pred previsokimi stroški. Druga, takojšnja rešitev je lažja – delovanje električnega talnega gretja lahko natančno časovno reguliramo in se s porabo čim bolj prilagodimo novim časovnim blokom za omrežnino.

 

ZAKLJUČEK – Vsekakor bo v prihodnje pri vseh vrstah električnega ogrevanja potrebno več pozornosti posvetiti optimizaciji porabe elektrike, predvsem pa tudi zmanjšati potrebe po ogrevanju, z zmanjšanjem temperature za kakšno stopinjo.


 Vas zanima cena, izvedba, stroški delovanja za vaš primer objekta za novo električno talno gretje? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI

SORODNE VSEBINE