Zemeljski plin v prometu

Zemeljski plin v prometu Metan ali stisnjen zemeljski plin (CNG) v vozilih uporabljamo kot pogonsko gorivo namesto bencina ali plinskega olja.

Stisnjen zemeljski plin ali metan

Metan ali stisnjen zemeljski plin (CNG) v vozilih uporabljamo kot pogonsko gorivo namesto bencina ali plinskega olja. Vozila na metan so okolju prijazna vozila, ker proizvedejo manj škodljivih emisij, ne tvorijo trdih delcev in povzročajo manj hrupa. Stroški in poraba goriva so nižji, motor in katalizator imata daljšo življenjsko dobo.

 

energetika ljubljana avto metan

 

V Evropi je že več kot 2 milijona vozil na zemeljski plin

Sodobna vozila na metan izkoriščajo tehnologije z precej manj škodljivimi izpusti in manjšo porabo goriva. V Evropi je v uporabi že več kot 2 milijona takšnih, kar je približno 0,5 odstotka vseh vozil. Cilj Evropske unije je, da bi se do leta 2020 ta delež povečal na 5 odstotkov.

 

Cenovna ugodnost zemeljskega plina kot pogonskega goriva

Če upoštevamo ceno metana in njegovo energijsko vrednost, plačamo zanj precej manj kot za energijsko enako količino drugih pogonskih goriv. Ali povedano drugače: za enako vsoto denarja se lahko z osebnim vozilom na metan peljemo precej dlje. Za 10 € tako lahko prevozimo:

 

energetika ljubljana cene goriv

Cene goriv: 20. 1. 2016 – veljajo za Opel Zafira Tourer, moč motorja med 130 in 150 KM.

 

Javne polnilnice

Trenutno imamo v Sloveniji poleg ljubljanske še dve javni polnilnici za vozila na metan, in sicer v Mariboru in na Jesenicah. Javna polnilnica v Ljubljani je vsem uporabnikom dostopna  24/7. Nahaja se na Cesti Ljubljanskih brigad 1 (Ljubljana-Šiška).

Energetika Ljubljana že načrtuje postavitev treh novih javnih polnilnic v Ljubljani ter po eno v Celju in v Novi Gorici.

 

Vse več javnih služb v Mestni občini Ljubljana uporablja vozila na metan

Vozila na metan pri svojem delu uporabljajo tudi službe Mestne občine Ljubljana in javna podjetja. Trenutno je v uporabi skupno že 128 vozil na metan, tem pa se bo poleti 2016 pridružilo še 30 novih mestnih avtobusov – tako bo v javnem mestnem prometu že 66 avtobusov na metan. S tem Mestna občina Ljubljana skupaj s podjetji uresničuje vizijo o odgovornem odnosu do okolja in povečuje prispevek k izboljšanju zraka v prestolnici. S tem uresničuje tudi poslanstvo in odgovornost, ki jo je pridobila z nazivom »Zelena prestolnica Evrope 2016«.

 

energetika ljubljana vozila na cng pogon

 

energetika ljubljana metan emisije

Zakaj je dobro imeti vozilo na metan?

•             Je okolju prijazno in najčistejše fosilno gorivo,

•             ima visoko oktansko število (125), ki omogoča večjo kompresijo in s tem večjo učinkovitost izgorevanja in zato manjšo porabo goriva in manj izpustov škodljivih plinov,

•             povzroča precej manj emisij CO2, CO in ogljikovodikov,

•             praktično ne povzroča  emisij dušikovih oksidov, žveplovega dioksida in trdih delcev PM10,

•             motor in katalizator imata daljšo življenjsko dobo,

•             izpuh avtomobila je brez vonja, glavni produkt izgorevanja je vodna para,

•             motor deluje tišje in povzroča manj hrupa.

 

 


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI