Gorilnik na pelete – enostaven prehod iz olja na pelete

Gorilnik na pelete je enostavna rešitev, s katero lahko ceneje ogrevamo s starim kotlom na kurilno olje. Montaža in zagon sta enostavna.

Z naraščajočimi cenami kurilnega olja in elektrike, se veliko gospodinjstev po Sloveniji sooča z vedno višjimi stroški za ogrevanje. Vprašanje je, kaj narediti? Ena možnost je prehod na drva, s katerimi bi postalo ogrevanje precej cenejše. To pa hkrati pomeni tudi precejšen poseg v obstoječi sistem centralnega ogrevanja, saj je potrebno zamenjati kotel, smiselno pa je vgraditi tudi zalogovnik toplote. Vendar je uporaba drv zelo nepraktična, še posebej za nekoga, ki je bil vajen »razkošja«, ki ga ponuja kurilno olje, kot na primer vklapljanje in izklapljanje po potrebi.

Gorilnik na pelete Fenix montiran

Detajl priklopa gorilnika na pelete Fenix na vratca kotla

 

Peleti – lesna biomasa v praktični obliki z polovico nižjimi stroški ogrevanja

Peleti so oplemeniteno gorivo iz biomase, ki jo stisnemo pod visokim tlakom. Viri oplemenitene biomase so v večini primerov stranski produkti žagarske in lesne industrije. V zadnjem obdobju so lesni peleti postali zelo zanimiv energent, saj so v tem trenutku praktično za polovico cenejši od kurilnega olja. Trenutno je za 1000 L kurilnega olja potrebno skoraj 1.400 EUR, za 2 toni pelet, kar po kalorični vrednosti ustreza 1000 L kurilnega olja, pa le polovica te vsote, okrog 700 EUR. Pri tem pa je potrebno poudariti, da so lesni peleti okoljsko tudi precej bolj sprejemljiv energent kot kurilno olje.


Kalorična vrednost: 1000 l kurilnega olja = 2 toni pelet

kurilno olje 1000 l

1.400 EUR

peleti 2 toni

700 EUR


Peleti so precej bolj praktični za uporabo kot drva, saj dopuščajo vso fleksibilnost, ki jo omogoča kurilno olje (vžig in izklop po potrebi), kar je še posebno učinkovito v primeru stanovanjskih hiš, kjer toplo sanitarno vodo pripravljajo s kurjenjem drv skozi vse leto.

 

Prehod na ogrevanje s peleti brez zamenjave obstoječega kotla

Da bi lahko izkoristili vse prednosti, ki jih ponuja uporaba lesnih pelet, dejansko ni potrebe po zamenjavi obstoječega kotla, v kolikor je ta prirejen za trda goriva ali pa je kombiniranega tipa. V mnogih primerih to velja tudi za kotle na kurilno olje. Potrebujemo le primeren gorilnik na pelete.

 

Kako poteka vgradnja gorilnika na pelete na obstoječi kotel?

Gorilnik zaradi svoje inovativno zasnovane, zračno hlajene komore ne zahteva velikih posegov v obstoječe kotle – gorilnik enostavno prisloni/pritrdi na vratca, zato je njegova montaža relativno enostavna. Je pa ob tem vseeno potrebno preveriti, ali je uporaba obstoječega kotla v ta namen tudi praktična.

Pri kotlih na kurilno olje, ki vratc nimajo, se le-ta lahko dodatno namesti, saj je s tem tudi čiščenje pepela enostavnejše. Za hlajenje gorilne komore se sicer uporabi zrak, ki se ga v gorilno komoro vpihava zaradi samega gorenja. S tem, ko ta isti zrak speljemo po zunanjem obodu gorilne komore, se segreje (in obenem tako hladi komoro), kar še izboljša kakovost gorenja lesnih plinov v sami gorilni komori, obenem pa ne prihaja do nobenih omembe vrednih toplotnih izgub.

 

Kako je s čiščenjem pepela?

V primeru uporabe kotlov, ki so v osnovi namenjeni le za kurilno olje, pa je možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix odvisna od več dejavnikov.

Glavno vprašanje se nanaša na čiščenja pepela, ki ga gorilnik spiha v kurišče kotla. Pogostost čiščenja je sicer odvisna od dejanske porabe in same kvalitete pelet, kot tudi prostornine kurišča, vendar za prvo oceno lahko rečemo, da je potrebno pepel čistiti enkrat tedensko. Da bi bilo čiščenje pepela kar se da praktično, bi moral imeti kotel vratca za dostop do notranjosti kurišča. Pri nekaterih kotlih so taka vratca vidna že navzven, kot je prikazano na spodnji sliki. Vratca sicer nimajo kljuke (so zaprta z vijaki), vendar so še vedno priročna za čiščenje pepela.

gorilec na pelete

Kotli z vidnimi vratci – med bolj pogostimi modeli najdemo KIV NTK/Ecotec, Viessmann Vitola, Unical Recal ter Stadler RL.

 

Pri številnih kotlih vratca morda niso vidna navzven, se pa skrivajo pod okrasnim pokrovom kotla, saj so pritrjena direktno na veččlensko litoželezno kurišče. Gorilnik na pelete Fenix se tako brez posebnih posegov montira direktno na vratca takega kurišča, redno čiščenje pepela pa lahko izvedemo brez demontaže gorilnika, saj se da vratca enostavno odpirati.


gorilec na pelete litozelezno kurisce kotel na olje

Litoželezna veččlenska kurišča nekaterih kotlov na kurilno olje so tudi opremljena z vratci.

 gorilec na pelete kotel Buderus

Lep primer kotla z litoželeznim veččlenskim kuriščem je Buderus Logano G115, njemu podobni pa so tudi številni drugi: De Dietrich GTU, Viessmann Vitorond, Intercal Euroline E, Seltron Optima, Viadrus G50, CTC Wirbex, Biasi SG, Sime Estelle/Rondo, Joannes Eurofire, itd..


Res pa je, da obstajajo tudi kotli, ki takih vratc nimajo (predvsem nekaterih italijanskih proizvajalcev kot so Ferroli GN1, Sime ARB, Kalart, Ideal Clima, Joannes itd). Pri takšnih kotlih postane čiščenje pepela nepraktično, saj zahteva vsakokratno demontažo gorilnika. V nekaterih primerih se sicer kotle da predelati z namestitvijo doma narejenih vratic (če kotel le ni premajhen za tak poseg), je pa to seveda povezano z dodatnimi stroški.

 

Potrebna velikost kurišča kotla

Da lahko zagotovimo nemoteno delovanje gorilnika, mora biti globina kurišča vsaj 35 cm. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo plamen zabijalo nazaj v gorilnik, kar povzroči njegovo pregrevanje in samodejno izklapljanje. Možen omejitveni dejavnik je tudi prevelika zaprtost (slaba pretočnost) samega kurišča kotla, saj gorilniki na pelete slabše premagujejo tlak kot gorilniki na kurilno olje. Če to predstavlja oviro, se v nekaterih primerih da to rešiti z odstranitvijo enega ali več t.i. turbulatorjev iz kotla – seveda na račun samih izkoristkov.

Na sploh je zaželeno je, da ima kurišče čim večjo prostornino. Pri kurjenju pelet namreč nastaja večji volumen dimnih plinov kot pri kurjenju kurilnega olja, zato se bodo le-ti zadrževali manj časa v kurišču. S tem je lahko učinkovitost prenosa toplote na stene kotla manjša, kot je uporabnik navajen pri kurilnem olju.

 

Prostorske zahteve

Ker gorilec na pelete Fenix zaradi svoje inovativno zasnovane (zračno hlajene) komore, ni porinjen v kurišče kotla (kar je dobro tako za kotel kot gorilnik), potrebujemo vsaj 60 cm prostora na sprednji strani kotla za njegovo montažo. Poleg tega je potrebno v bližino kotla postaviti tudi primerno posodo, ki bo služila kot zalogovnik za pelete, iz katere transporter za pelete (t.i. polž) pobira pelete in jih dozira v gorilnik.


Povzetek pogojev za montažo gorilnika Fenix na obstoječe kotle na kurilno olje, oziroma osnovni potek odločanja o izvedljivosti takšne predelave je prikazan na spodnjem grafu:

gorilec na pelete da ali ne

 

1.Za montažo gorilnika Fenix™ potrebujete vsaj 60 cm  prostora.
2.Navadno to pomeni, da mora biti kotel moči vsaj 25 kW.
3.Da bi se izognili demontaži gorilnika vedno ko bi čistili pepel, bi morali poskrbeti, da se vam sprednja stran kurišča odpira na tečaje. Računajte tudi, da bo na vratcih montiran gorilnik, ki se ne sme zadeti v oviro.
4. Za takšno predelavo bi se morali pozanimati pri lokalnemu varilcu ali ključavničarju.
5. Morate računati da je dolžina polža omejena zato morate zalogovnik postaviti v radiju 1 m od gorilnika (zalogovnik lahko naredite po meri).

 


Kdaj se vam splača vgraditi gorilec na pelete?

Poleg tehnične izvedljivosti je pomemben tudi finančni aspekt takšne predelave. Kakor je prikazano v spodnjem grafu, je smiselnost takega posega (oziroma investicije) odvisna od količine kurilnega olja, ki se sicer porabi za ogrevanje. Torej, večja kot je trenutna poraba, hitreje se povrne investicija – v povprečju pa sta za to potrebni dve kurilni sezoni.

 

gorilnik na pelete se splaca

Kakšni so prihranki pri energentu in kdaj se investicija povrnite

Kaj še potrebujete poleg gorilnika?

Gorilec na pelete Fenix ima vgrajen elektronski krmilni sistem, ki omogoča enostavno in učinkovito uravnavanje delovanja gorilnika. Dobavi se skupaj s transporterjem za pelete (polžem), tako da uporabnik potrebuje le primerno posodo, ki bi služila kot zalogovnik za pelete, ter seveda nabavo ustrezne količine in kvalitete peletov pri enem od številnih ponudnikov v Sloveniji in že je pripravljen na precej cenejši oziroma bolj praktičen način ogrevanja.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede gorilnika na pelete, napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI