Predelava peči za prehod na pelete

Predstavljamo možnosti za predelavo obstoječih peči na cenejši način ogrevanja s peleti kot možno rešitev za naraščajoče stroške ogrevanja

Predstavljamo možnost predelave obstoječih kotlov za prehod na cenejši način ogrevanja z lesnimi peleti. Podražitve kurilnega olja nas opozarjajo, da je očitno doba poceni nafte dokončno za nami, zato lahko pričakujemo, da se bodo cene kurilnega olja v prihodnosti samo še dvigale. Mnogi uporabniki kurilnega olja vidijo lesne pelete in predelavo peči na za prehod na pelete kot možno rešitev za naraščajoče stroške ogrevanja.

 Predelava peci na pelete

 

Prihranki pri nabavi energenta in povrnitev investicije v peletni gorilnik

Poleg tehnične izvedljivosti je pomemben tudi finančni aspekt takšne predelave. Kakor prikazuje priložen diagram, je smiselnost takega posega (oziroma investicije) odvisna od količine kurilnega olja, ki se sicer porabi za ogrevanje. Torej, večja kot je trenutna poraba, hitreje se povrne investicija.

 

Poraba k. olja (L/sezono)

 

Prihranek €/leto

 

Povrnitev inv. (let)

500

 

266

 

8,28

800

 

426

 

5,18

1000

 

532

 

4,14

1300

 

692

 

3,18

1500

 

798

 

2,76

1800

 

958

 

2,30

2000

 

1.064

 

2,07

2500

 

1.330

 

1,66

3000

 

1.596

 

1,38

3500

 

1.862

 

1,18

4000

 

2.128

 

1,04

 

Čeprav so peleti dejansko najdražja oblika biomase za ogrevanje, pa so po drugi strani precej bolj praktični za uporabo kot na primer drva, saj dopuščajo vso fleksibilnost, ki jo omogoča kurilno olje (vklop in izklop po potrebi), za razliko od sekancev pa kakšne posebej velike investicije tudi niso potrebne. V večini primerov pravzaprav niti ni potrebe po zamenjavi obstoječega kotla, potrebno je le dodatno namestiti sistem za kurjenje pelet, katerega glavni del predstavlja gorilnik na pelete, kot na primer gorilnik slovenske proizvodnje Fenix. Tako na enostaven način star peč na drva ali kurilno olje spremenimo v peč na pelete.

Načeloma so vse peči na drva ali kombinirani kotli drva/olje primerni za montažo gorilnika Fenix, medtem ko so pri specialnih kotlih za kurilno olje omejitve nekoliko večje.

Spodaj prikazana diagrama sta uporabniku v prvo pomoč pri preverjanju možnosti za takšno predelavo.

 

Predelava peci na pelete kotel olje drva


Predelava peči na pelete iz kotla na kurilno olje

  • Za montažo gorilnika Fenix™ potrebujete vsaj 60 cm prostora.
  • Navadno to pomeni, da mora biti kotel moči vsaj 25 kW.
  • Da bi se izognili demontaži gorilnika vedno ko bi čistili pepel, bi morali poskrbeti, da se vam sprednja stran kurišča odpira na tečaje. Računajte tudi, da bo na vratcih montiran gorilnik, ki se ne sme zadeti v oviro.
  • Za takšno predelavo bi se morali pozanimati pri lokalnemu varilcu ali ključavničarju.
  • Morate računati da je dolžina polža omejena zato morate zalogovnik postaviti v radiju 1 m od gorilnika (zalogovnik lahko naredite po meri).

Predelava peči na pelete iz kotla na drva

  • Za montažo gorilnika potrebujete vsaj 60 cm prostora.
  • Računajte, da bo na vratcih montiran gorilnik, ki se ne sme zadeti v oviro.
  • Morate računati, da je dolžina polža omejena, zato morate zalogovnik postaviti v radiju 1 m od gorilnika (zalogovnik lahko naredite po meri).

 

Potrebna velikost kurišča kotla

Da lahko zagotovimo nemoteno delovanje gorilnika, mora biti globina kurišča vsaj 35 cm. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo plamen zabijalo nazaj v gorilnik, kar povzroči njegovo pregrevanje in samodejno izklapljanje. Možen omejitveni dejavnik je tudi prevelika zaprtost (slaba pretočnost) samega kurišča kotla, saj gorilniki na pelete slabše premagujejo tlak kot gorilniki na kurilno olje. Če to predstavlja oviro, se v nekaterih primerih da to rešiti z odstranitvijo enega ali več t.i. turbulatorjev iz kotla – seveda na račun samih izkoristkov.

Na sploh je zaželeno je, da ima kurišče čim večjo prostornino. Pri kurjenju pelet namreč nastaja večji volumen dimnih plinov kot pri kurjenju kurilnega olja, zato se bodo le-ti zadrževali manj časa v kurišču. S tem je lahko učinkovitost prenosa toplote na stene kotla manjša, kot je uporabnik navajen pri kurilnem olju.

 

Predelava peci na pelete kurisce pepel

 

Vprašanje čiščenja pepela

Pri kotlih kombiniranega tipa ni posebnih dilem. Taki kotli so namreč že pripravljeni za čiščenje pepela, ki nastaja pri kurjenju pelet (opremljeni so z vratci) in tudi samo kurišče je dovolj veliko, tako da je delovanje gorilnika zanesljivo.

V primeru uporabe kotlov, ki so v osnovi namenjeni le za kurilno olje, pa je možnost uporabe gorilnika na pelete Fenix™ odvisna od več dejavnikov.

 

Predelava peci na pelete vratca kurisca

 

Glavno vprašanje se nanaša na čiščenja pepela, ki ga gorilnik spiha v kurišče kotla. Pogostost čiščenja je sicer odvisna od dejanske porabe in same kvalitete pelet, kot tudi prostornine kurišča, vendar za prvo oceno lahko rečemo, da je potrebno pepel čistiti enkrat tedensko. Da bi bilo čiščenje pepela kar se da praktično, bi moral imeti kotel vratca za dostop do notranjosti kurišča. Pri nekaterih kotlih so taka vratca vidna že navzven, kot je prikazano na zgornji sliki. Vratca sicer nimajo kljuke (so zaprta z vijaki), vendar so še vedno priročna za čiščenje pepela.


Vsa morebitna dodatna vprašanja glede gorilnika na pelete, napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI