Ogrevanje s toplotno črpalko – učinkovita raba energije

Ogrevanje s toplotno črpalko – učinkovita raba energije. Učinkovita raba energije in ogrevanje stavb. Izkušnje potrošnika s toplotno črpalko.

Obnovljiva energija je vsak vir energije, ki je naravno obnovljen. To učinkovito rabo energije je mogoče uporabiti tako za ogrevanje s toplotno črpalko, hlajenje kot tudi za pripravo tople sanitarne vode v stanovanjskih, poslovnih in industrijskih aplikacijah. Zrak je glavni vir energije za toplotno črpalko. Toplotne črpalke zrak-voda prestrezajo obnovljivo energijo sonca, ki je shranjena v zraku.

Toplotne črpalke so edini ogrevalni sistem, ki lahko pretvori 1 kW energije v 4 kW uporabne toplote. Ta koeficient učinkovitosti (COP) pomeni, da toplotna črpalka omogoči tudi velik denarni prihranek za končnega uporabnika. V nasprotju s tem, kotli 1 kW dovedene energije pretvorijo v manj kot 1 kW izhodne energije.

Še več, čeprav je temperatura okolice zelo nizka, vse tja do – 20°C, je toplotna črpalka še vedno sposobna zagotoviti energijo za ogrevanje tudi v teh razmerah.

 Ogrevanje s toplotno črpalko

Je hiša primerna za ogrevanje s toplotno črpalko?

Pravilna izbira toplotne črpalke je ključnega pomena, kar se nam bo izkazalo predvsem na prihranku ob koncu ogrevalne sezone. Dandanes so novogradnje, oz. prenovljeni stanovanjski objekti v večini primerov dobro izolirani. Zato so tudi toplotne izgube takih objektov majhne. V tem primeru nam bo vsekakor zadostovala nizkotemperaturna toplotna črpalka, ki ogreva vodo do 60°C. Uporabna bo v primeru talnega kot tudi radiatorskega ogrevanja.

V kolikor gre za zamenjavo ogrevalnega sistema na starejšem objektu, ki je brez izolacije in so zaradi tega izgube veliko večje, potrebujemo tudi višje temperature vode v radiatorjih (tudi do 80°C). V tem primeru potrebujete visokotemperaturno toplotno črpalko. Ponudnikov je na trgu le nekaj.

 

baner toplotne crpalke

 

Ogrevanje s toplotno črpalko delovanje

Kako deluje toplotna črpalka?

 

Do velikega prihranka s pravilno izbiro toplotne črpalke

Praksa je pokazala, da toplotna črpalka lahko zamenja katerikoli obstoječi ogrevalni sistem. Z zamenjavo oljnih peči z nizkotemperaturno toplotno črpalko pri talnem ogrevanju privarčujete tudi do 4-krat. Kar pomeni, da bi pri znesku 1500 €, ki ste ga porabili za kurilno olje, pri toplotni črpalki porabili zgolj dobrih 400 €.

Podobno je pri radiatorskem ogrevanju. Nizkotemperaturne toplotne črpalke se niso izkazale pri zamenjavi ogrevalnega sistema pri starejših gradnjah z radiatorskim sistemom, saj so to predvsem hiše s slabo ali celo brez izolacije.

 

Preverite ključne pojme ob investicijah v toplotne črpalke

pomen oznak toplotna črpalka

PONUDNIKI ZA TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK – VODA

internet prst

 

Želite več informacij?

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI