Pasivna, vrstna in nagrajena hiša

Pred kratkim so na avstrijskem Koroškem podelili nagrado Holzbaupreis 2007, ki jo je dobil arhitekturni biro Klaura+ Kaden za svoj projekt in izvedbo vrstne hiše s pasivnimi lastnostmi. 

Pred kratkim so na avstrijskem Koroškem podelili nagrado Holzbaupreis 2007, ki jo je dobil arhitekturni biro Klaura+ Kaden za svoj projekt in izvedbo vrstne hiše s pasivnimi lastnostmi. 

 

Les, odlično gradivo
Projektanti se vedno znova vračajo k lesu, ki je zagotovo gradivo prihodnosti. Zaradi pomanjkanja parcel je vrstna hiša dobra rešitev, ki stanovalcem nudi oboje, občutek individualnosti in izjemno varčno gradnjo. Troetažna hiša je zgrajena iz večplastnih lesenih sten, ima klet, vendar izkopano poleg stavbe, nima vgrajenega kamina za rezervno ogrevanje, vsaka soba pa je za primer izjemnih okoliščin opremljena z majhnim električnim grelnikom. Vir toplote je zemlja in odsesani zrak, ogrevanje pa izvedeno z majhno toplotno črpalko.

 

Image
Pasivna vrstna hiša ima tri etaže in letni strošek ogrevanja 270€
Image
Sestava zunanje stene z U-0-10 Wm2K in debelino 50 cm


Stroški in podatki
Izmerjena poraba energije znaša 12,60 kWh/m2a, gradnja ene enote je stala 1620 €/m2, vsaka enota ima svoj neodvisni grelni in prezračevalni sistem, ki zajame 90% toplote odtočnega zraka in zalogovnik za toplo sanitarno vodo. Za stanovanje veliko 120 m2 znašajo letni stroški za ogrevanje in toplo vodo 270€, ogrevanje pa je izvedeno z zelo majhno toplotno črpalko.Predgrevanje zunanjega zraka v tem primeru ne poteka skozi PVC cev, zakopano v zemlji ampak preko lastnega grelnega kroga, s katerim s toploto zemlje predgrevajo vstopni zrak za toplotno črpalko. S tem je zagotovljena zaščita pred zaleditvijo zračnega izmenjevalca tudi v času najnižjih zunanjih temperatur. Odvečni zrak odpihavajo preko strehe, hranilnik tople vode pa ima volumen 200 litrov. Vrednosti prehoda toplote U v W/m2K: zunanja stena 0,10 – streha 0,07 – tla proti zemlji 0,13 – okna z okvirji iz Al in lesa 0,50.

 

 


 

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI