I-Vent, nekdanji Lunos, ima novega lastnika

Slovensko podjetje I-Vent, nekdanji Lunos, je dobilo novega lastnika, delniška družbo Volution Group, ki se ukvarja s prezračevanjem objektov.

Slovensko podjetje I-Vent, nekdanji Lunos, je dobilo novega lastnika. Za 25 milijonov evrov ga je kupila britanska delniška družba Volution Group, ki se ukvarja s prezračevanjem objektov. Direktor Milan Kuster bo podjetje vodil še tri leta, razvoj in podjetje pa ostajata v Sloveniji. Odvisno od poslovanja v prihodnjih treh letih se lahko kupnina za prevzem poveča še za 15 milijonov evrov.

 

I Vent Milan Kuster

Milan Kuster, direktor podjetja I-Vent.

»Bili smo na točki, ko smo potrebovali nov izziv. Vsaj jaz sem ga potreboval,« pojasnjuje direktor Milan Kuster. Do zdaj so namreč večino prihodkov ustvarjali na domačem trgu. Uspešno so zagnali tudi hrvaški trg, ki hitro raste in na katerem letos načrtujejo dva milijona evrov prihodkov. Novi lastnik pa jim odpira pot na svetovne trge, v Francijo in na preostale zahodnoevropske trge, kamor je sicer zelo težko prodreti.

 

Še hitrejši razvoj

Prek družbe Volution Group, ki ima razvejeno prodajno mrežo, bo to precej lažje. Kuster je prepričan, da bo razvoj podjetja od zdaj še hitrejši, računa tudi na občutno rast prodaje: »Prej smo bili premajhni in se nismo mogli resno pogovarjati z velikimi igralci na trgu prezračevalnih sistemov, čeprav smo bili prepričani, da imamo najboljše produkte na svetu. Imamo vrhunske razvojnike, sodelavce in partnerje, ki so v svetovni špici, zato so tudi naši produkti v svetovni špici. Ko smo navezali stike z desetimi največjimi ponudniki tovrstnih sistemov v svetu, smo dobili potrditev, da je to res. Iskali smo optimalno kombinacijo, ki bi zadovoljila mene kot lastnika, zagotovila dolgoročni razvoj podjetja in hkrati odprla nove možnosti. Nikoli ni namreč bil moj namen, da ostanem tu in obdelujem svoj vrtiček. Od nekdaj me je zanimala širša zgodba.«

 

I Vent prezracevanje

Pametna prezračevalna enota i-Vent je izjemno preprosta za vgradnjo tako v starejše hiše ali stanovanja kot tudi v novogradnje. 


Britanska družba Volution Group v zadnjih letih precej hitro raste, tudi s prevzemi. Njene delnice kotirajo na londonski borzi, lani je ustvarila okrog 340 milijonov evrov prihodkov in malo manj kot 40 milijonov evrov dobička. Tržna kapitalizacija družbe je milijardo dolarjev.


baner prezracevanje

Podjetje I-Vent in razvoj ostajata v Sloveniji

Dostop do svetovnih trgov ni bil edini razlog za prodajo podjetja, ki je lansko leto zaključilo izjemno uspešno – z 10 milijoni evrov prihodka in 3 milijoni evrov dobička. Sogovornik pravi, da je želel zagotoviti tudi lažji nadaljnji razvoj lastnih prezračevalnih sistemov: »V 13 letih sodelovanja z nemškim partnerjem smo prišli do točke, ko bi lahko zaspali na lovorikah, stagnirali. Ampak to nikoli ni bila naša vizija. Prišel je čas, da stopimo korak naprej.«

Za 24 zaposlenih in za zunanje partnerje se kaj bistvenega ne bo spremenilo, saj sedež podjetja in razvoj ostajata v Sloveniji, Kuster pa na čelu ostaja vsaj še tri leta. Odvisno od poslovanja družbe v prihodnjih treh letih se lahko kupnina za prevzem poveča še za 15 milijonov evrov. Zaradi sinergijskih učinkov povezovanja s skupino Volution Kuster pričakuje, da se bodo kmalu pojavile potrebe po novih sodelavcih, novih zaposlenih, po več partnerjih. Poleg tega so tik pred začetkom gradnje novega poslovnega objekta v Mariboru, ob tem pa razmišljajo tudi o novih proizvodnih kapacitetah.

 

I Vent prezracevanje daljinec

Preprosto upravljanje prek aplikacije, ki je kompatibilna s sistemoma Android in iOS.

Izjemni poslovni kazalniki

Podjetje I-Vent, ki se ukvarja s sistemi prezračevanja objektov, je bilo ustanovljeno leta 2010 in je v minulih letih dosegalo hitro rast. Britanski FT ga je pred kratkim uvrstil na lestvico najhitreje rastočih evropskih družb, prav tako se je uvrščalo na Managerjevo lestvico TOP 101 najuspešnejše srednje podjetje v Sloveniji. Lani je ustvarilo 10 milijonov evrov prihodkov in 3,4 milijona evrov čistega dobička, dodana vrednost na zaposlenega pa je bila kar 240.000 evrov (še pred petimi leti 60.000 evrov). Kakor pravi Milan Kuster, imajo vitko strukturo: »Nimamo veliko redno zaposlenih, imamo pa veliko zunanjih poslovnih partnerjev. Za I-Vent je vitalen razvojno-inovacijski del, ki zagotavlja napredne rešitve za prezračevanje in poteka zunaj podjetja. Izvajamo ga v partnerstvu z zunanjimi sodelavci. Če bi ga izvajali sami, bi morali imeti dodatno zaposlenih od deset do petnajst ljudi, imeti bi morali lasten laboratorij in preizkuševalnik, vse to pa pomeni, da bi bila dodana vrednost na zaposlenega precej manjša.«


Naj vas vročina ne ujame nepripravljene

Pridružite se že več kot 100.000 zadovoljnim uporabnikom ter dihajte svež in čist zrak – vse dni v letu! V podjetju I-Vent vam za skok v vroče poletje podarjajo brezplačno montažo prezračevalnih sistemov i-Vent, za nakup katerih je mogoče pridobiti tudi 20 odstotkov subvencije Eko sklada. Prezračevalni sistem i-Vent bo tudi v najbolj pasje vročih dneh poskrbel za prijetno temperaturo v prostoru, filtriral zrak in celo izboljšal učinkovitost klimatske naprave za približno 30 odstotkov.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija prezračevalnega sistema I-Vent?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI