i-Vent po slabem letu v skupini Volution

Oglasno sporočilo

Ni še minilo eno leto, odkar je slovensko podjetje i-Vent postalo del skupine Volution, ki ima v lasti 18 podjetij s področja prezračevanja.

Takrat je direktor i-Venta Milan Kuster dejal, da med drugim pričakuje hitrejši razvoj podjetja, prodor na svetovne trge in občutno rast prodaje. Danes zadovoljen ugotavlja, da se njegove napovedi uresničujejo.

»Vse je boljše, kot je bilo prej. Zdaj imamo popolnoma proste roke pri razvoju, ki nas je ves čas zelo zanimal. Danes smo z razvojem pred konkurenco, imamo rešitve, ki jih drugi nimajo,« pravi sogovornik.

Milan Kuster, direktor podjetja I-Vent.

Sinergijski učinki se kažejo v nižjih cenah za končnega kupca

i-Vent v svetovnem vrhu

Pred kratkim so bili na sejmu v Milanu, kamor pridejo vsi največji igralci z evropskega trga, pri čemer je Evropa v primerjavi s preostalim svetom, zlasti v primerjavi z ZDA, daleč pred vsemi na področju nizkoenergetskih rešitev in prezračevanja.

»In i-Vent je v Evropi v samem vrhu, kar pomeni, da smo v samem vrhu tudi v svetovnem merilu. V Milanu je bilo za naše produkte izjemno zanimanje, tudi za tiste, ki smo jih šele napovedali in bodo na trg prišli konec leta. Za nekatere produkte že dobivamo naročila iz drugih držav, zato se zdaj ukvarjamo s tem, da povečamo proizvodne zmogljivosti, da bomo lahko zadostili povpraševanju,« pravi Milan Kuster.

 

 

Izmenjava izkušenj in produktov

Prvih nekaj mesecev je bilo precej napornih zaradi integracije v skupino Volution, ki je ogromna, saj ima v lasti 18 podjetij s področja prezračevanja in je največja skupina za prezračevanje na svetu, kotira tudi na londonski borzi, pri čemer je tržna kapitalizacija družbe milijarda evrov.

»Za nas je bil vstop v to skupino to zelo pomemben, saj imamo zdaj privilegij debatirati o prihodnosti in načrtih s kolegi iz različnih držav. Sestal sem se z veliko večino direktorjev podjetij, ki so del skupine Volution, ne pa še z vsemi. Izmenjujemo izkušnje, pogovarjamo se o izmenjavi produktov. Zdaj lahko namreč ponudimo bistveno več, kot smo prej, skupaj s švedskimi, angleškimi in francoskimi inženirji pa lahko rešujemo konkretne izzive,« našteva sogovornik.


baner prezracevanje


 

Prvi rezultat: razvoj ventilatorske enote Taris

Dobrih 90 odstotkov rešitev za prezračevanje stanovanj, hiš in poslovnih prostorov je vezanih na rekuperatorske prezračevalne enote in ustrezne ventilatorske prezračevalne enote, ki podpirajo delovanje.

To sta dva ključna stebra oziroma produkta podjetja i-Vent, ki sta po besedah sogovornika v svetovnem vrhu po kakovosti. Kar pa še ne pomeni, da ju ni mogoče izboljšati. Tako je prvi rezultat sodelovanja podjetja i-Vent in drugih podjetij v skupini Volutionventilatorska enota Taris – na trg prišel v rekordno kratkem času. Z razvojem so začeli poleti 2023 in septembra že ustanovili razvojno-projektno skupina s sedežem v Nemčiji, kjer domuje podjetje Inverter, ki je drugi največji igralec s področja prezračevanja na nemškem trgu.

»Podjetje ima ogromen laboratorij, veliko tehničnega znanja in možnost preizkušanja, česar mi tu nimamo. V projektno-razvojni skupini so tudi švedski kolegi, ker bo na Švedskem potekala proizvodnja, saj imajo namreč največje proizvodne zmogljivosti med podjetji v skupini Volution. Tam proizvedejo več kot 4 milijone ventilatorskih enot na leto za cel svet,« našteva Kuster.

 

Decentralizirana prezračevalna enota Taris je primerna za vgradnjo v prostore z veliko vlage (kopalnice, kuhinje, pralnice).

 

S Tarisom naredili korak naprej

Proizvodnja nove ventilatorske enote je stekla v začetku marca letos in od konca marca je produkt v ponudbi podjetja i-Vent za končne kupce.

Beta testiranje so izvedli februarja letos in po Kusterjevih besedah so rezultati odlični: »Ventilatorska enota Taris ni bila potreba skupine, ampak naša, mi jo potrebujemo. Naš produkt i-Vent namreč za delovanje potrebuje kakovostno ventilatorsko enoto s kontrolo vlage in temperature. Z razvojem Tarisa smo naredili korak naprej, predvsem pa zadevo naredili bistveno bolj racionalno.

To med drugim pomeni, da bo ventilatorska enota Taris za 30 do 35 odstotkov cenejša od tiste, ki smo jo vgrajevali do zdaj, kar bodo, seveda, občutili tudi kupci. In to je bistveno, da se sinergijski učinki odrazijo tudi v nižji ceni za končnega kupca.«

»Bili smo na točki, ko smo potrebovali nov izziv. Vsaj jaz sem ga potreboval,« pojasnjuje direktor Milan Kuster. Do zdaj so namreč večino prihodkov ustvarjali na domačem trgu. Uspešno so zagnali tudi hrvaški trg, ki hitro raste in na katerem letos načrtujejo dva milijona evrov prihodkov. Novi lastnik pa jim odpira pot na svetovne trge, v Francijo in na preostale zahodnoevropske trge, kamor je sicer zelo težko prodreti.

 

Še hitrejši razvoj

Prek družbe Volution Group, ki ima razvejeno prodajno mrežo, bo to precej lažje. Kuster je prepričan, da bo razvoj podjetja od zdaj še hitrejši, računa tudi na občutno rast prodaje: »Prej smo bili premajhni in se nismo mogli resno pogovarjati z velikimi igralci na trgu prezračevalnih sistemov, čeprav smo bili prepričani, da imamo najboljše produkte na svetu. Imamo vrhunske razvojnike, sodelavce in partnerje, ki so v svetovni špici, zato so tudi naši produkti v svetovni špici. Ko smo navezali stike z desetimi največjimi ponudniki tovrstnih sistemov v svetu, smo dobili potrditev, da je to res. Iskali smo optimalno kombinacijo, ki bi zadovoljila mene kot lastnika, zagotovila dolgoročni razvoj podjetja in hkrati odprla nove možnosti. Nikoli ni namreč bil moj namen, da ostanem tu in obdelujem svoj vrtiček. Od nekdaj me je zanimala širša zgodba.«

 

Podjetje i-Vent in razvoj ostajata v Sloveniji

Dostop do svetovnih trgov ni bil edini razlog za prodajo podjetja, ki je lansko leto zaključilo izjemno uspešno – z 10 milijoni evrov prihodka in 3 milijoni evrov dobička. Sogovornik pravi, da je želel zagotoviti tudi lažji nadaljnji razvoj lastnih prezračevalnih sistemov.

Za 24 zaposlenih in za zunanje partnerje se kaj bistvenega ni spremenilo, saj sta sedež podjetja in razvoj ostala v Sloveniji.  Zaradi sinergijskih učinkov povezovanja s skupino Volution Kuster pričakuje, da se bodo kmalu pojavile potrebe po novih sodelavcih, novih zaposlenih, po več partnerjih. Poleg tega so tik pred začetkom gradnje novega poslovnega objekta v Mariboru, ob tem pa razmišljajo tudi o novih proizvodnih kapacitetah.

Izjemni poslovni kazalniki

Podjetje, ki ga je ustanovil Milan Kuster, se ves čas obstoja ukvarja s sistemi prezračevanja objektov. Ustanovljano je bilo leta 2010 in je v minulih letih dosegalo hitro rast. Britanski FT ga je pred kratkim uvrstil na lestvico najhitreje rastočih evropskih družb, prav tako se je uvrščalo na Managerjevo lestvico TOP 101 najuspešnejše srednje podjetje v Sloveniji.

Kakor pravi Milan Kuster, imajo vitko strukturo: »Nimamo veliko redno zaposlenih, imamo pa veliko zunanjih poslovnih partnerjev. Za I-Vent je vitalen razvojno-inovacijski del, ki zagotavlja napredne rešitve za prezračevanje in poteka zunaj podjetja. Izvajamo ga v partnerstvu z zunanjimi sodelavci. Če bi ga izvajali sami, bi morali imeti dodatno zaposlenih od deset do petnajst ljudi, imeti bi morali lasten laboratorij in preizkuševalnik, vse to pa pomeni, da bi bila dodana vrednost na zaposlenega precej manjša.«


Naj vas vročina ne ujame nepripravljene

Pridružite se že več kot 100.000 zadovoljnim uporabnikom ter dihajte svež in čist zrak – vse dni v letu! V podjetju I-Vent vam za skok v vroče poletje podarjajo brezplačno montažo prezračevalnih sistemov i-Vent, za nakup katerih je mogoče pridobiti tudi 20 odstotkov subvencije Eko sklada. Prezračevalni sistem i-Vent bo tudi v najbolj pasje vročih dneh poskrbel za prijetno temperaturo v prostoru, filtriral zrak in celo izboljšal učinkovitost klimatske naprave za približno 30 odstotkov.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija prezračevalnega sistema i-Vent?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.

i-Vent d.o.o.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI