Ob vsaki prenovi stanovanja ali hiše, ali ob načrtovanju nove hiše, je pri današnjih standardih zatesnjenosti oken in vrat prezračevanje nujna investicija. Ker v zaprtih prostorih preživimo večino svojega življenja, je zaradi dobrega počutje in zdravja, potrebna ugodna mikroklima. Prezračevalni sistemi nam to omogočajo. S prezračevanjem se izognemo zatohlosti, privarčujemo pri ogrevanju, ter preprečimo pojav vlage in plesni v stanovanju ali hiši. Kaj vgraditi, kakšne so cene prezračevalnih sistemov, ali potrebujemo sistem prezračevanja z rekuperacijo, ali je dovolj lokalno prezračevanje?

 

prezracevanje

Prezračevanje doma je v današnjih skoraj hermetično zapritih bivalnih prostorih nujno potrebno

Zakaj je investicija v prezračevanje dobra odločitev?

Prezračevanje ni samo najboljši način, da preprečimo kondenz v vašem domu, prezračevalni sistem bo tudi občutno izboljšal kakovost zraka v zaprtih prostorih. Večina prezračevalnih sistemov zagotavlja zdravstvene koristi z zmanjšanjem naravno prisotnega radona in ogljikovega monoksida. Poleg tega so boljšeprezračevalne naprave opremljene s filtri, ki lahko odstranijo do 95 % prašnih delcev in drugih alergenov. Eden od teh je na primer filter za cvetni prah, ki je zelo koristen za bolnike s senenim nahodom. Ti so lahko tako v najbolj občutljivih obdobjih leta v zaprtih bivalnih ali poslovnih prostorih zaščiteni pred cvetnim prahkom, obenem pa v prostorijh ohranjajo svež zrak. 


Praksa kaže resno problematiko zatesnjenosti hiš. V večini primerov, kjer so vgradili nova okna in nimajo zadostnega prezračevanja, se je drastično poslabšala kakovost zraka in bivanja.


Kaj je kondenzacija?

Pojem kondenzacija, ali po slovensko utekočínjanje, je pretvorba, pri kateri snov iz plinskega agregatnega stanja preide v kapljevino. Do kondenzacije pride, ko vlažen zrak pride v stik z zrakom ali površino z nižjo temperaturo. Zrak vsebuje vodno paro v različnih količinah; ta je odvisna od njegove temperature - v toplem zraku se zadržuje več vlage kot v hladnem. Ko pride vlažen zrak v stik s hladnejšo površino, ostane na njej nekaj te vlage - vode. 

Zrak v naših domovih vsebuje vodno paro od dihanja, kuhanja, pranja, sušenja oblačil in drugih dejavnosti. V hladnem vremenu ta topel, vlažen zrak potuje v hladnejše dele naših domov. Odvečna vodna para v zraku se nato odloži na hladne, neprepustne površine, kot so okna in v nekaterih primerih stene, kjer ni dovolj izolacije in se pojavi toplotni most. Vlažnost od kondenzacije se lahko pojavi tudi na manj vidnih mestih, za pohištvom, vgradnimi kamini pod laminatom. 

 prezracevanje prezracevalni sistemi kondenzacija

Kondenzacija se pojavi na hladnejših površinah v stavbi in je najbolj opazna na nevpojnih površinah (na oknih ali ploščicah). Pojavi se lahko na kateri koli površini, vendar dokler se ne pojavi plesen, je ponavadi ne boste opazili.

 

Zakaj prezračevanje z odpiranjem oken ni rešitev

Vemo da odpiranje oken z ustvarjanjem prepiha v večini primerov ni izvedljivo. Za prezračevanje z občasnim odpiranjem oken velja, da je vsebnost CO2 in ostalih, za zdravje nevarnih snovi, še vedno previsoka. Veliko nižja je pri prezračevanju, ki jih dosežejo različni prezračevalni sistemi. 

 

prezracevanje odpiranje okna

Stroka ugotavlja, da je za zdrave bivalne razmere na vsako uro potrebno zamenjati 70% zraka. Brez mehanskega prezračevalnega sistema to pomeni, da bi bilo potrebno vsako uro v vsakem prostoru ustvariti vsaj deset minutni prepih.

baner prezracevanje

Zrak je v obnovljenih zgradbah slabši od zunanjega

Meritve kažejo, da je zrak znotraj bivalnih prostorov veliko slabši, kot je 24 urno povprečje zraka na prostem. Predvsem zaradi hlapljivih snovi, ki jih stalno oddaja oprema v hiši (pohištvo, lakiran pod, tkanine) ter pranja, kuhanja in ljudi. V zaprtih prostorih je zdravju še posebno nevaren plin radon.

 

Prezračevanje in predpisane norme

Ljudje v preteklosti niso bivali v zatesnjenih prostorih, kot danes. Čeravno stroka vsakodnevno opozarja na sindrom bolnih stavb, ter predpise, ki veljajo za potrebno prezračevanje, gradbeni mojstri na drugi strani zavajajo, ko govorijo  o »dihanju« sten. Prehod svežega zraka je skozi stene novih ali obnovljenih zgradb neznaten, posledice pa se vsakodnevno kažejo v povečanju obolevnosti. 

Sedanji predpisi zahtevajo izmenjavo zraka, ki bi se morala izvajati na vsaki dve uri, ko pa v prostorih ni ljudi, pa na vsakih 5 ur. Če je v majhnem prostoru več ljudi, je to premalo, če je v večjem prostoru prisoten samo en človek, pa je to preveč. Praktično uporabno pravilo za prezračevanje je 20-25 m3 svežega zraka na uro/osebo. Če sta npr. v spalnici, površine 16 m2, višine 2,5 m, s prostornino 40 m3, dve osebi, pomeni, da je potrebno zrak izmenjati vsako uro.

 prezračevanje Primerjava poteka vsebnosti CO2

Prezračevanje - centralni prezračevalni sistem v primerjavi z 2 - kratnim odpiranjem oken (24 - urne vrednosti CO2).

 

Prezračevanje s priprtimi okni

Prezračevanje, ki omogoča vsaj zasilno izmenjavo zraka, lahko sicer dosežemo z majhnim nagibom okenskega krila. Spodaj vstopa hladen zunanji zrak, zgoraj izhaja topel, okensko okovje pa omogoča nastavljanje nagiba po stopnjah. Pri nizkih zunanjih temperaturah zadošča že majhen nagib in s tem majhna reža med krilom in podbojem. Slabosti prezračevanja s priprtimi okni so energetske izgube, povečan hrup ter vstop nečistoč in prahu. Poznamo tudi okenske prezračevalnike, z dvema ventilatorjema - nad, pod, ali ob oknu. Nekateri prezračevalniki delujejo izmenično, ko odvajajo zrak se ogrejejo, nato dovajajo svež zrak in ga z akumulirano toploto ogrejejo.

 

Prezračevalni sistemi - najboljša alternativa odpiranju oken

Poznamo različne prezračevalne sisteme. Takšne, ki se preprosto vgradijo v zunanje stene posameznih prostorov, imenujemo lokalni ali decentralni prezračevalni sistemi. Sistemi prezračevanja, kjer imamo osrednjo prezračevalno enoto, ki povezuje po prostorih napeljane cevi z zračniki, imenujemo centralni prezračevalni sistem. Vsi ti prezračevalni sistemi imajo možnost rekuperacije - vračanje toplega zraka, ki nam predvsem v zimskih mesecih pomaga pri čim manjši porabi energije za ogrevanje. Oba prezračevalna sistema sta primerna za vgradnjo v nove ali obstoječe objekte.

 

Prezračevalni sistemi - cena

Cena prezračevalnega sistema je odvisna od vrste izbranega sistema. Priporočamo, da cene prezračevalnih sistemov preverite pri večih ponudnikih, ter da razpoložljive sisteme primerjate med seboj za vaš primer objekta.

Povpraševanje oddajte TUKAJ.


Za vgradnjo prezračevalnega sistema se lahko koristi subvenija Eko sklada

Subvencijo Eko sklada za namen vgradnje prezračevalnega sistema lahko koristijo investitorji, ki vgradijo prezračevalni sistem z rekuperacijo (vračanje toplote - rekuperacija). V javnem pozivu 99SUB-OB22 so sredstva a voljo tako za centralni sistem prezračevanje (en sistem na stanovanje), kot za lokalne prezračevalne sisteme z vračanjem toplega zraka. Prezračevalne naprave morajo beležiti dovolj velik izkoristek vračanja toplote in zadostiti zahtevam Eko sklada. Pri ponudnikih prezračevalnih sistemov se pozanimajte, če njihove naprave zadostujejo zahtevam za Eko sklad subvencijo. Višina finančne spodbude znaša 20% priznanih stroškov investicije, vendar je omejena do 2.000 EUR za centralni sistem ter do 300 EUR za posamezno napravo lokalnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo.


Centralni prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Centralni prezračevalni sistemi imajo po stavbi v vse bivalne prostore napeljane cevi. Najbolj primerni so za vgradnjo v nove objekte. Pri popolni obnovi starejše stavbe jih je smiselno vgraditi tudi tam. Za centralni prezračevalni sistem z vračanjem toplote velja, da tok hladnega dovodnega in toplega odvodnega zraka potuje skozi toplotni izmenjevalnik. Odvodni zrak ogreva dovodnega, ob tem pa se najmanj 70 odstotkov toplote odvedenega zraka vrne. Prezračevanje z vračanjem toplote poznamo pod nazivom prezračevanje z rekuperacijo.

Prezračevanje z rekuperacijo

Centralno prezračevanje z rekuperacijo

Na ta način delujejo najsodobnejši centralni prezračevalni sistemi, ki imajo tudi najnižje stroške delovanja. Vpihovanje svežega zraka je celovito, toploto vračamo v vse prostore. Centralno prezračevanjenje sistem se zaradi ekonomike pogosteje izbere pri vgradnji v novih stanovanjskih hišah, kjer gre za več kot 5 ločenih prostorov, v manjših stanovanjih je bolje izbrati decentralni prezračevalni sistem. Centralna naprava tega sistema ne zahteva čiščenja, razen zamenjave filtrov. Določeni modeli centralnega prezračevalnega sistema omogočajo vračanje vlage (entalpijski izmenjevalec).


Prezracevalni sistem HANSEN cikli delovanjaSpoznajte lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo Hansen

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo delujejo na podlagi kontrolirane izmenjave zraka v prostor in iz njega. Proces poteka v dveh ciklih po 70 sekund. V prvem prezračevalni sistem črpa zrak iz prostora skozi keramični izmenjevalnik toplote iz stavbe. Temperatura zraka se shrani v keramičnem izmenjevalniku. Drugi cikel poteka v obratni smeri.


Decentralni prezračevalni sistemi

Bolj enostaven za vgradnjo je lokalni ali decentralni prezračevalni sistem.Vgradnja tega sistema je še posebej primerna za obstoječe stavbe, ki nujno potrebujejo prisilno prezračevanje. Tudi graditelji novih hiš se pogosto odločajo za lokalne rekuperatorje, saj je investicija nižja, kot prezračevanje s centralnim sistemom. V primeru lokalnega prezračevanja je za enoto potrebna le odprtina v steni, ter priključek na elektriko. Cevnega sistema v tem primeru ni. Boljši lokalni rekuperatorji omogočajo tudi kontrolo vlažnosti v prostorih. S časovnimi releji si lahko lokalne prezračevalne naprave nastavimo, kdaj naj delujejo. Ti sistemi so še posebej primerni za bolj vlažne prostore, na primer kopalnice.

LUNOS HISA

Decentralno ali kolalno prezračevanje


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

%MCEPASTEBIN%

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.