Moderne kopalnice v samogradnji

Če gradimo kopalnico, ali želimo staro kopalnico posodobiti v moderno kopalnico, moramo upoštevati nekaj pravil, da ne bo zamakanja in drugih težav.

Praktično nobena prenova starejše hiše oz. stanovanja ne mine brez prenove kopalnice. V desetletjih se je spremenilo marsikaj: naše navade, standard in moda. Tuširamo se pogosteje, želimo udobnejše, večje prhe in kadi, razmišljamo o varnosti in udobju, tako za otroke kot za starejše ali gibalno ovirane. Potem pa so tu še funkcionalne zahteve: boljša izolacija zidov, ki prepreči kondenziranje na stenskih in stropnih površinah, sanacija plesni, menjava cevi, boljše prezračevanje, funkcionalnejša oprema, lažje čiščenje. Zahtev za zares dobro moderno kopalnico ni malo.

 

moderna kopalnica

 

Kdaj so potrebni vodoodporni materiali?

Ob prenovi kopalnice se pogosto uporabljajo mavčne ali OSB-plošče, ki pa so v kopalnicah le pogojno uporabne, saj nam ob prvem stiku z vodo povzročijo težave. Zato se v območjih okrog kadi ali tuša vgrajuje  le vodoodporne plošče. To so plošče, ki v primeru namočenja z vodo ne izgubijo nosilnosti, trdnosti in trajnosti. Mavčne plošče in OSB-plošče zato niso primerne. Za taka območja so primerne le plošče na cementni osnovi (Fermacel H2O, Aquafire, Aquapanel, Aquaroc ipd) ter plošče iz materialov, ki vode ne vpijajo (npr. WEDI plošče).

pasica aplikacija

V vsakem primeru posebno pozornost namenimo tesnjenju: dodatno je treba zatesniti vse vogalne stike s tesnilnimi trakovi, prav tako je treba dodatno zatesniti mesta prebojev – okrog kanalet, sifonov, odtokov, armatur, ventilov ipd. Reže med cevmi in ploščami je treba zatesniti s silikonskim ali akrilnim kitom. S tesnilnim premazom zaščitimo vso površino mokre cone (tla in stene ob tuš kabini in kadi).

 

moderna kopalnica wedi plosce

Primer izgradnje moderne kopalnice: tuš kabina v ravnih tleh, pregledne stene in klopi s ploščami WEDI.

Večnamenske plošče WEDI tudi za tuš na lesenem podu, talno gretje ali kopalno kad

Na starejših lesenih stropih je betoniranje novega estriha lahko problematično zaradi dodatne teže ali zaradi dolgega časa sušenja. Izvedba z montažnimi ploščami WEDI je preprostejša. Na montažnih ploščah lahko uporabimo tudi električno talno gretje, ki izboljša udobje, varnost in higieno v kopalnici. Tudi na lesen strop se lahko vgradi  talne plošče za tuš kabine. Nakloni na ploščah so že izdelani proti  kaneleti. Da bo izvedba še preprostejša, se dobijo posebne pokrivne plošče wedi TOP v različnih barvah za tla in stene tušev: en kos za tla in en kos od tal do stropa.

 

kopalnica lesena hisa

kopalnica Wedi plosce

Primer kopalnice – vgradnja talne plošče WEDI FUNDO za tuš kabino – višina odtoka je zmanjšana na minimum.

 

kopalnica Wedi plosce tesnenje stikov

Tesnjenje je zelo pomembno: tesnimo vse vogale, odtoke in stike med različnimi materiali.

Z lahkimi ploščami WEDI lahko v samogradnji zelo hitro, le z osnovnim orodjem izdelamo stene z nišami, klopi, obzidamo kopalno kad, izdelamo police ali zgradimo savno. Če je vaša kopalnica potrebna prenove ali če gradite novo moderno kopalnico in niste prepričani, katere plošče so primerne za izdelavo kopalnice, nas kontaktirajte, z veseljem vam bomo svetovali.


 Če je vaša kopalnica potrebna prenove, ali če gradite novo moderno kopalnico ali niste prepričani, katere plošče so primerne za izdelavo kopalnice v leseni hiši, nam pišite v spodnji kontaktni obrazec in z veseljem vam bomo svetovali.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields


Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI