Prenova kopalnice 2024 – kratek čas obnove in cena

Prenova kopalnice v izvedbi “naredi sam” ni misija nemogoče. V članku vam ponujamo nekaj nasvetov ter odgovore mojstrov na pogosta vprašanja.

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite veliko. Pomembno ob tem je, da nujno ne potrebujete zidarja in keramičarja, ker lahko delo izvedete sami in veliko privarčujete, saj je mogoče stene in elemente, če izberemo ustrezen suhomontažni material, preprosto prebarvati s primernimi premazi, drage keramične obloge pa v tem primeru odpadejo. Končen rezultat je obnova kopalnice in to z unikatnimi elementi.

 

 

Cena prenove kopalnice se na trgu giblje od 600 EUR m2

Če celovito prenavljamo kopalnico in obnovimo tudi električno in vodovodno napeljavo, je cena prenove relativno visoka. Najem izvajalca, ki bo izvedel vsa obrtniška dela in zagotovil tudi materiale, stane nekje 600 EUR po kvadratu. V kolikor želimo obnoviti le izgled kopalnice, narediti kopalnico bolj praktično, zamenjati sanitarno opremo ter dodati še kakšno svetilko ter ne potrebujemo grobega posega v stene, je prenova kopalnice izvedbi naredi sam, po sistemu suhomontažnih plošč popolnoma sprejemljiva, pri čemer lahko na račun lastne izvedbe odpade tudi do polovice stroškov.

 

Pri prenovi kopalnice vas reši dober načrt, izvedba za samograditelje ni težava

Prenova kopalnice terja odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja – ali dva umivalnika ali eden, ali kad ali tuš ali oboje, ali bosta v kopalnico postavljena pralni in sušilni stroj ali nič od tega, ali je potreben bide, ali bodo stene prekrite s keramiko ali ne in podobno. Načrt vam lahko izriše arhitekt, ki vam bo svetoval glede optimalne rešitve postavitve elementov, lahko ga seveda zrišete sami, sploh, če vam ostali družinski člani pomagajo z izvirnimi idejami, lahko pa za več idej, prosite za že izvedene podobne primere, v izbranih tehničnih trgovinah. Recimo v Kalcerju razpolagajo z praktičnimi nasveti že prenovljenih kopalnic in vam pomagajo najti za vas pravo rešitev.

 

Kako najlažje poteka prenova kopalnice

Vodoodporne pulte, omarice in odlagalne površine lahko z malo spretnosti naredite sami iz posebnih Wedi plošč, delo z Wedi ploščami poteka preprosto in hitro. Pulte za umivalnike in omarice lahko obložite s keramiko. Končen rezultat je po meri narejena kopalnica z unikatnimi elementi.

 

Prenovljena kopalnica brez klasične tuš kabine stane manj

V sodobni kopalnici običajno ni navadne tuš kabine s plastično kadjo, zaprte s plastičnimi stenami, ker se stežka čisti, je praviloma dražja in manj praktična. Tuši v nivoju tal so postali standardna rešitev. Če smo imeli prej v kopalnici kad, bo na njenem mestu zazijala luknja. Če bomo za zapolnitev uporabili beton, bomo porabili kar nekaj tednov za sušenje. Temu se izognemo z uporabo wedi naklonskih plošč z vgrajenim odtokom – ploščami wedi Fundo. Plošče wedi Fundo so različnih dimenzij, lahko pa jih še obrežemo na velikost, ki jo potrebujemo. Vgrajene imajo standardne odtoke ali različne oblike kanalet, površina wedi plošč pa je idealna za oblaganje s keramiko ali kamnom.

Če želimo ekstra enostavno in hitro rešitev, namesto obloge iz ploščic uporabimo obloge wedi Fundo TOP, ki so narejene iz enega kosa za celo tuš kabino, iz enakega materiala pa se dobi tudi stenske obloge wedi TOP, ki jih enostavno prelepimo na staro keramiko. Ker so debele 6 mm, zmanjšanja prostora sploh ni opazno. Izdelane so iz trajnostnega umetnega materiala, lahke in zelo enostavne za vgradnjo.

 

Prostor za prho le še omejite s prozorno stekleno ali akrilno ploščo. Prozoren zaslon naj se po možnosti zapira ob steno, kopalnica bo tako videti večja. Ker na tleh prhe ni nepotrebnih robov, je vstop pod prho varnejši, čiščenje pa lažje. Tudi vgrajene niše, kamor umaknemo kopalne pripomočke in klopi v tuš kabini povečajo varnost in udobje. Ko bomo starejši, bo rešitev še kako dobrodošla!

 


In še ena prednost

Če živite v slabše izolirani hiši in je vaša kopalnica hladna, z obnovo kopalnice z Wedi ploščami dosežete toplejšo kopalnico, saj prostor z notranje strani dodatno izolirate. Vgrajene plošče Wedi so lahko odlična toplotna izolacija, sploh, če je vaša hiša starejša s premalo vgrajene izolacije. Plošče Wedi so izdelane iz vodoodpornega izolacijskega materiala, ki je obenem nosilen in hkrati primeren se vgradi električno talno gretje. Omogočajo preprosto izvedbo naklona tal proti odtoku, ki ga lahko postavimo v sredino prhe ali ob steno.


Bi želeli kopalnico prenoviti v mehkejše oblike, brez ostrih robov in vogalov? Da izdelamo zaobljeno steno, klop, pult, umivalnik, oblogo kadi  in kar bi še želeli krožnega, ne zahteva posebnih spretnosti in truda. Wedi Construct plošče, ki se jih lahko krivi v vzdolžni ali prečni smeri so odlična namenska rešitev, ki vam polepša kopalnico z relativno malo vloženega dela.

 

V kopalnico vgradite pregradno steno

Če želite več intimnosti za WC, postavite steno z Wedi ploščami preprosto tako, da jo odžagate na pravo mero ter prilepite na tla, stransko steno in strop. Z merjenjem in rezanjem vred bo trajalo 15 minut. Sliši se neverjetno, pa je res. Obložite jo s keramiko, izravnate z izravnalno maso in enostavno prebarvate, uporabite microtopping ali wedi TOP oblogo.


Koliko hitreje gradimo z wedi ploščami? 


Na steno pritrjen umivalnik, straniščna školjka ali pult olajša čiščenje tal. Za obešanje teh elementov obstajajo posebni nosilci, sicer pa se jih da pritrditi direktno na plošče s posebnimi »molly« sidrnimi vložki. Ob WC školjko lahko namestite tudi opirala, ki pripomorejo k lažjemu vstajanju. Za instalacijske stene v kopalnici ali stene, na katere obešamo bremena, ne uporabljamo navadnih mavčnih plošč, ampak cementne (Aquapanel, Aquafire, Aquaroc ali Fermacell H20), ki so odporne na vodo in hkrati tudi trše. Nanje brez težav lepite keramiko ali jih barvate. Za strope v kopalnici pa so uporabne impregnirane mavčne plošče.Namestitev viseče WC školjke

Pri prenovi se pogosto odločimo za visečo wc školjko na kovinskem nosilcu (Geberit ipd).  Za nameščanje nosilca ni potrebno razbijati stene, saj ga lahko namestimo ob steno, konstrukcijo pa obložimo s cementnimi ali wedi I-BOARD ploščami, ki imajo že izdelane izvrtine za odtočne in vodovodne cevi in nosilce za školjko.

 

Kaj v praksi pogosto zanima uporabnike na temo prenove kopalnice, kaj so prednosti pri vgradnji Wedi plošč?

Bralec: Ali so Wedi plošče primerne ob prenovi kopalnice, ki je delno vkopana?

Mojster: Da.


Bralec: Ali Wedi plošče dihajo?  Imajo Wedi plošče dolgoročno obstojnost na vlago?

Mojster: Wedi plošče jo imajo. Vendar upoštevajte: če vlaga prihaja z zidov (npr. zaradi pomanjkljive hidroizolacije), bo počasi prehajala tudi skozi plošče in se na notranji, topli strani počasi uparjala. Če je te veliko, lahko pride do odstopanja keramike. Na vlago v prostoru in na vlago, ki jo dodamo z lepilom za keramiko pa plošče niso občutljive oz. je te vlage premalo, da bi delala težave.


Bralec: Prenova kopalnice bo potekala tako, da bomo vgradili talno gretje, zanima me ali so Wedi plošče primerne tudi v tem primeru?

Mojster: Če boste pri prenovi kopalnice po tleh ali stenah polagali cevi za talno gretje, so Wedi plošče za to povsem primerne.


Bralec: Zanima me kako se površina lahko obdela na mestih, kjer ne bo ploščic? Se prekita?

Mojster: Točno. Za kitanje uporabite izravnalne mase za vlažne prostore.


Bralec: Ali predlagate da bi se stena prej oblekla v Wedi plošče in bi se kasneje izdelal estrih?

Mojster: Najprej se položi. Ko večina vode iz estriha izhlapi (2-3 tedne), se prenova kopalnice lahko nadaljuje.


Bralec: Je plošča dovolj trdna za polaganje ploščic, ker keramičar pravi, da bi morali biti dve kot pri Knaufu. Zanima me za 20 mm plošče Wedi.

Mojster: Če z Wedi ploščami oblagate zidove, je vseeno kakšne debeline so – kolikor pač potrebujete. Plošče se na zid lepijo in sidrajo, zato so tudi najtanjše debeline (6 mm) primerne za oblaganje s keramiko. Če z Wedi ploščami želite zgraditi predelne stene, sta možni dve izvedbi: naredite konstrukcijo kot za stene iz gips plošč, z navpičnimi profili na vsakih 41 cm, in konstrukcijo obložite z 20 mm debelimi ploščami. Če pa nameravate graditi manjše predelne stene brez vrat, jih lahko izdelate iz 5 cm debelih Wedi plošč, ki jih pritrdite na tla in strop s posebnimi pritrdili in lepilom. Take stene so po želji lahko tudi debelejše. Postopke si lahko ogledate v brošuri Wedi plošče.

 

Prenova kopalnice z Wedi ploščami je enostavna in prilagojena za izvedbo naredi sam. Ob prenovi kopalnice lahko izbiramo premaze namesto keramičnih ploščic  ali veliko-panelne obloge tipa wedi TOP.Tudi če so tla lesena, obstajajo rešitve za prenovo kopalnice

Tudi na lesenem stropu lahko naredimo kopalnico s pomočjo Wedi plošč. Uporabimo lahke Fermacell Powerpanell TE ali Wedi plošče, ki so vodoodporne, stike med stenami in tlemi pa zatesnimo s tesnilnimi trakovi. Na take plošče lahko položimo tudi električno talno gretje. Če je kopalnica v mansardi, je treba pravilno vgraditi parno oviro in pazljivo zatesniti vse preboje, da se vlaga ne nabira v ostrešju.

Ali ste vedeli, da obstajajo posebne rešitve, če želite prenoviti vašo staro kopalnico ali načrtujete novogradnjo, pa nimate dovolj idej za zasnovo? Prenova kopalnice ne predstavlja prav nobenih omejitev, ker so se materiali in obrtniško delo razvili do te mere, da lahko za vsak problem najdemo rešitev. Poglejmo katere dileme se najpogosteje reševali uporabniki, ko jih je zanimala prenova kopalnice.

 

Prenova kopalnice je lahko relativno preprosta, posebno če pred prenovo upoštevamo napotke, ki so nam jih z uporabo Wedi plošč zaupale osebe, ki so se lotile tovrstne prenove

 • Recimo, če je kopalnica majhna, jo lahko z dobro načrtovano prenovo vizualno povečamo in vgradimo marsikateri praktično uporaben element za odlaganje,
 • vgradnja večih svetlobnih dodatkov – posebnih manjših luči lahko kopalnico spremeni v zelo udoben sprostitveni prostor,
 • mansarda – če je kopalnica v mansardi, z Wedi ploščami obstajajo posebne rešitve posebaj za mansardo,
 • če ob prenovi kopalnice želimo rešiti odvečno vlago, so posegi rešljivi in veliko doprinesejo,
 • če se nam v kopalnici pojavlja plesen na steni ali stropu so priporočljive rešitve z Wedi ploščami, ki so na voljo različnih debelin in velikosti,
 • v kolikor želimo vgraditi talno gretje, poseg z obnovo ni hud in dolgotrajen, prenova tal v kopalnici z vgradnjo talnega gretja je možna kljub temu, da za ogrevanje nimamo nizkotemperaturnega sistema,
 • če želimo v določenem manjšem prostoru imeti prostor za sproščanje s toplejšo podlago (sediščem), si jo lahko umislimo,
 • če želimo manj denarja porabiti za vodo, wc kotliček ali umivanje zob, obstajajo armature, tuši in kotlički, ki zmanjšajo porabo vode,
 • če nas zanima prenova kopalnice z večjo banjo, naša kopalnica pa je majhna, obstajajo banje vsemogočih oblik in velikosti, lahko si jo naročimo po meri,
 • če ne želimo plačati premoženja za zamenjavo sanitarne keramike, obstajajo različni cenovni razredi, v trgovinah za prenovo kopalnice lahko ponudijo več različnih, nižje cenovnih blagovnih znamk in vam pripravijo cenovne primerjave,
 • če nas stara kopalnica dolgočasi, ni potrebno da jo »prenašamo« še naslednjih dvajset let,
 • če nimamo časa, da se sami lotimo prenove kopalnice, vam v specializiranih trgovinah svetujejo mojstre, ki bodo v parih dneh poskrbeli, da bo vaš nova in moderna kopalnica dobila izgled, kot ste si zastavili.

 

Prenova kopalnice – še dva primera pred in po obnovi


Če je vaša kopalnica potrebna prenove, ali če gradite novo kopalnico in niste prepričani, kateri materiali so primerni za izdelavo kopalnice v leseni hiši, nam pišite v spodnji kontaktni obrazec in z veseljem vam bomo svetovali.


Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI