Zakaj prehod na hladivo R 32?

Okoljsko neoporečna hladiva Zakaj prehod na hladivo R 32?

V toplotnih črpalkah ali klimatskih napravah proizvajalci prehajajo na novo hladivo z oznako R 32. Učinkovitost ogrevalne naprave je odvisna v glavnem od tega delovnega medija. Zamenjava je bila nujna, saj so ugotovili da so stara, sicer zelo učinkovita hladiva, poleg strupenosti in drugih slabih vplivov, uničevala ozonsko zaščitno plast nad planetom.

 

Okoljsko neoporečna hladiva

Hladiva so na videz skrivnostna zadeva. Če odpremo ventil, bo zavrelo in izpuhtelo kot plin, skozi steno jeklenke ga ne vidimo, v ceveh toplotne črpalke pa ves čas spreminja agregatno stanje, od tekočega do plinastega, večinoma pa je nekje vmes.

V sistemu se mora nahajati tudi mazivo, sintetično olje z oznako POE (Polyolester), ki se meša s hladivom, spreminja agregatno stanje in skupaj z njim potuje skozi sistem in olji vse komponente, od kompresorja do ventilov. Kljub varovalnim dodatkom je izjemno higroskopično, zato je med dodajanjem potrebno hladilni sistem čim prej zatesniti, da vanj ne vstopi vlaga.

 

hladivo r32

 

 

Hladivo R23 izhlapeva med -100 in -60°C, kondenzira med -10 in -40°C, zavre pa pri tlaku 1 bar pri -82°C.
Hladivo R 32 ni vnetljivo in ne vpliva na ozonski sloj.

 

pasica aplikacija

 

Potrebna prilagoditev

Z novim hladivom R32 ne moremo kar tako polniti obstoječih sistemov, saj morajo biti slednji temu prilagojeni. Hladivo R 32 ima za 20% višjo volumetrično kapaciteto, akumulira več toplote, zato ga je v sistem potrebno dodati toliko manj.

Preusmeritev na hladivo R 32 poleg koristi za okolje pomeni prilagajanje za proizvajalce toplotnih črpalk in drugih sodobnih ogrevalnih sistemov.

Če proizvajalci hočejo, da bodo toplotne črpalke, klime, hladilni sistemi in drugi toplotni stroji dosegali visoke izkoristke, morajo v sisteme vgrajevati nove sestavne dele, ki so temu hladivu prilagojeni. Izdelovalci sestavnih delov, od kompresorjev do ventilov so prilagojene elemente že pripravili, sedaj čakajo, da jih bodo sestavljalci toplotnih črpalk prišli kupit.

Navadili smo se že, da toplotna tehnika, od hladilnika do toplotne črpalke, deluje brez okvar vso svojo življenjsko dobo. Da se bo to nadaljevalo, je predpogoj prilagojena strojna oprema, ki se skriva pod pokrovi teh naprav. Zato tudi v bodoče pričakujemo, da nam serviserja sodobnega hladilnika z hladivom R 32 ne bo potrebno nikoli spoznati.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI