Prenova kopalnica v izvedbi “naredi sam” ni misija nemogoče

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite veliko, najbolj pomembno ob tem pa je, da nujno ne potrebujete zidarja in keramičarja, ker lahko delo izvedete sami, saj je stene in elemente, če izberemo ustrezen suhomontažni material, mogoče z ustreznim materialom prebarvati.

prenova kopalnice

Potrebujete dober načrt prenove kopalnice

Ali dva umivalnika ali eden, ali kad ali tuš ali oboje, ali bosta v kopalnico postavljena pralni in sušilni stroj ali nič od tega, ali je potreben bide, ali bodo stene prekrite s keramiko ali ne in podobno. Načrt vam lahko izriše arhitekt, ki vam bo svetoval glede optimalne rešitve postavitve elementov, lahko ga seveda zrišete sami, sploh, če vam ostali družinski člani pomagajo z izvirnimi idejami, lahko pa za več idej, prosite za že izvedene podobne primere, v izbranih tehničnih trgovinah.

 

Obloge v kopalnici niso nujno iz keramike

Vodoodporne pulte in omarice lahko z malo spretnosti naredite sami iz posebnih Wedi plošč, delo z njimi pa poteka preprosto in hitro. Pulte za umivalnike in omarice  lahko obložite s keramiko ali jih premažete z dekorativnim cementnim premazom (Cement Design). Končen rezultat je po meri narejena kopalnica z unikatnimi elementi.

 

Kopalnica brez klasične tuš kabine

V sodobni kopalnici običajno ni navadne tuš kabine s plastično kadičko, zaprto s plastičnimi stenami, ker se ta stežka čisti. Za pripravo sodobnejše prhe na tla kopalnice vgradite naklonske plošče Wedi fundo, da bo voda odtekala, prostor za prho pa omejite s prozorno stekleno ali akrilno ploščo. Prozoren zaslon naj se po možnosti zapira ob steno, kopalnica bo tako videti večja. Ker na tleh prhe ni nepotrebnih robov, je vstop pod prho varnejši, čiščenje pa lažje. Ko bomo starejši, bo rešitev še kako dobrodošla!


prenova kopalnice plosce wedi

Če živite v slabše izolirani hiši in je vaša kopalnica hladna, z obnovo kopalnice z Wedi ploščami dosežete toplejšo kopalnico, saj prostor z notranje strani dodatno izolirate. Vgrajene plošče Wedi so lahko odlična toplotna izolacija, sploh, če je vaša hiša starejša s premalo vgrajene izolacije. Plošče Wedi so izdelane iz vodoodpornega izolacijskega materiala, ki je obenem nosilen in hkrati primeren se vgradi električno talno gretje. Omogočajo preprosto izvedbo naklona tal proti odtoku, ki ga lahko postavimo v sredino prhe ali ob steno.


V kopalnico vgradite pregradno steno

Če želite več intimnosti za WC, postavite Wedi steno preprosto tako, da jo odžagate na pravo mero ter prilepite na tla, stransko steno in strop. Obložite jo s keramiko ali enostavno prebarvate.

Na steno pritrjen umivalnik, straniščna školjka ali pult olajša čiščenje tal. Za obešanje teh elementov obstajajo posebni nosilci, sicer pa se jih da pritrditi direktno na plošče s posebnimi »molly« vložki. Ob WC školjko lahko namestite tudi opirala, ki pripomorejo da lažje vstanete. Stene v kopalnici niso iz navadnih mavčnih plošč, ampak iz cementnih (Aquapanel ali podobno), ki so odporne na vodo in so hkrati tudi trše. Nanje brez težav lepite keramiko ali jih barvate. Za strope v kopalnici so uporabne impregnirane mavčne plošče.

 

prenova kopalnice prej in potem wedi plosce

Prenova kopalnice z Wedi ploščami

pasica aplikacija


Poglejmo kaj v praksi pogosto zanima bralce na temo prenova kopalnice. Bralec se zanima za uporabo Wedi plošč, ali so primerne za prenovo stare kopalnice. 

Bralec: Ali so primerne za , ki je delno vkopana?

Mojster: Da.


Bralec: Ali plošče Wedi dihajo?  

Mojster: Predvidevam, da s tem mislite, če prepuščajo paro. Jo, ampak malo.


Bralec: Imajo plošče dolgoročno obstojnost na vlago?  

Mojster: Wedi plošče jo imajo. Vendar upoštevajte: če vlaga prihaja z zidov (npr. zaradi pomanjkljive hidroizolacije), bo počasi prehajala tudi skozi plošče in se na notranji, topli strani počasi uparjala. Če je te veliko, lahko pride do odstopanja keramike. Na vlago v prostoru in na vlago, ki jo dodamo z lepilom za keramiko pa plošče niso občutljive oz. je te vlage premalo, da bi delala težave.


Bralec:Ker v kopalnici načrtujemo tudi talno gretje, me zanima ali so primerne v tem primeru?

Mojster:Če boste pri prenovi kopalnice po tleh ali stenah polagali , so Wedi plošče za to povsem primerne.


Bralec:Zanima me kako se površina lahko obdela na mestih, kjer ne bo ploščic? Se prekita?

Mojster: Točno. Za kitanje uporabite izravnalne mase za vlažne prostore.


Bralec: Ali predlagate da bi se stena prej oblekla v Wedi plošče in bi se kasneje izdelal estrih?  

Mojster: Najprej se položi . Ko večina vode iz estriha izhlapi (2-3 tedne), se dprenova kopalnice lahko nadaljuje.


Bralec: Je plošča dovolj trdna za polaganje ploščic, ker keramičar pravi, da bi morali biti dve kot pri Knaufu. Zanima me za 20 mm plošče Wedi.

Mojster: Če z Wedi ploščami oblagate zidove, je vseeno kakšne debeline so – kolikor pač potrebujete. Plošče se na zid lepijo in sidrajo, zato so tudi najtanjše debeline (6 mm) primerne za oblaganje s keramiko. Če z Wedi ploščami želite zgraditi predelne stene, sta možni dve izvedbi: naredite konstrukcijo kot za stene iz gips plošč, z navpičnimi profili na vsakih 41 cm, in konstrukcijo obložite z 20 mm debelimi ploščami. Če pa nameravate graditi manjše predelne stene brez vrat, jih lahko izdelate iz 5 cm debelih Wedi plošč, ki jih pritrdite na tla in strop s posebnimi pritrdili in lepilom. Take stene so po želji lahko tudi debelejše. Postopke si lahko ogledate v brošuri Wedi.


Wedi plošče, odlične za hitro prenovo kopalnice


Wedi plosce Fundo tus ploscaWedi plošče so odlična rešitev, če vas zanima prenova kopalnice s posebnimi rešitvami. Starejši, otroci ali gibalno ovirani imajo z vstopanjem v kopalno kad velike težave, zato je uporaba kabine za prho zanje primernejša. Vendar imajo običajne kar nekaj zoprnih lastnosti: nimajo dovolj prostora za udobno prhanje, pogosto puščajo, po kotih in režah se kmalu pojavi plesen in zoprno jih je čistiti.Tudi če so tla lesena, obstajajo rešitve za prenovo kopalnice

Tudi na lesenem stropu lahko naredimo kopalnico s pomočjo Wedi plošč. Uporabimo lahke Aquapanel ali Wedi plošče, ki so vodoodporne, stike med stenami in tlemi pa zatesnimo s tesnilnimi trakovi. Na takih ploščah lahko položimo tudi električno talno gretje. Če je kopalnica v mansardi, je treba pravilno vgraditi parno oviro in pazljivo zatesniti vse preboje, da se vlaga ne nabira v ostrešju.


Ali ste vedeli, da obstajajo posebne rešitve, če želite prenoviti vašo staro kopalnico ali načrtujete novogradnjo, pa nimate dovolj idej za zasnovo. Prenova kopalnice več ne predstavlja prav nobenih omejitev, ker se je to obrtniško delo razvilo do te mere, da lahko za vsak problem najdemo rešitev. Poglejmo katere dileme se najpogosteje rešuje, ko nas zanima prenova kopalnice.


Prenova kopalnice in nekaj dilem

 • Recimo, če je prostor majhen, ga lahko s premišljeno prenovo kopalnice vizualno povečamo, naredimo večjega, da lahko vgradimo marsikateri element za odlaganje ali svetlobni dodatek, ki lahko kopalnico spremeni v popoln sprostitveni prostor,
 • mansarda - če je kopalnica v mansardi, da obstajajo posebne rešitve posebaj za mansardo,
 • če želimo rešiti odvečno vlago, da so posegi majhni, rešljivi in veliko doprinesejo,
 • če se nam v prostoru opojavlja plesen na sterni ali stropu, kakšne rešitve so priporočljive,
 • v kolikor želimo vgraditi talno gretje, da poseg ni hud in dolgotrajen in je možen kljub temu, da za ogrevanje nimamo nizkotemperaturnega sistema,
 • če želimo v določenem manjšem prostoru imeti prostor za sproščanje s toplejšo podlago (sediščem), da si jo lahko umislimo,
 • če želimo manj denarja porabiti za vodo, wc kotliček ali umivanje zob, da obstajajo armature, tuši in kotlički, ki zmanjšajo porabo vode,
 • če želimo večjo banjo, pa je naša kopalnica majhna, da obstajajo le-te vsemogočih oblik,
 • če ne želimo plačati premoženja za zamenjavo sanitarne keramike, da obstajajo različni cenovni razredi,
 • če nas stara kopalnica preprosto dolgočasi, da ni potrebno da jo »prenašamo« še naslednjih dvajset let,
 • če nimamo časa, da se sami lotimo prenove, poiščemo mojstre, ki bodo v parih dneh poskrbeli,da bo nova moderna kopalnica dobila izgled, kot si želmo.

Prenova kopalnice - dva primera pred in po obnovi

prenova kopalnice prej in potem

prenova kopalnice prej potemČe je vaša kopalnica potrebna prenove, ali če gradite novo kopalnico ali niste prepričani, katere plošče so primerne za izdelavo kopalnice v leseni hiši, nam pišite v spodnji kontaktni obrazec in z veseljem vam bomo svetovali.


Kalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 


Povezane vsebine

Kopalnica v izvedbi “naredi sam” 
ni misija nemogoče
Obnova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite veliko, najbolj pomembno ob tem pa je, da nujno ne potrebujete zidarja in keramičarja, ker lahko delo izvedete sami, saj je stene in elemente, če izberemo ustrezen suhomontažni material, mogoče z ustreznim materialom prebarvati.
 
Potrebujete dober načrt prenove! 
Ali dva umivalnika ali eden, ali kad ali tuš ali oboje, ali bosta v kopalnico postavljena pralni in sušilni stroj ali nič od tega, ali je potreben bide, ali bodo stene prekrite s keramiko ali ne in podobno. Načrt vam lahko izriše arhitekt, ki vam bo svetoval glede optimalne rešitve postavitve elementov, lahko ga seveda zrišete sami, sploh, če vam ostali družinski člani pomagajo z izvirnimi idejami, lahko pa za več idej, prosite za že izvedene podobne primere, v izbranih tehničnih trgovinah.
 
Obloge v kopalnici niso nujno iz keramike
Vodoodporne pulte in omarice lahko z malo spretnosti naredite sami iz posebnih Wedi plošč, delo z njimi pa poteka preprosto in hitro. Pulte za umivalnike in omarice  lahko obložite s keramiko ali jih premažete z dekorativnim cementnim premazom (Cement Design). Končen rezultat je po meri narejena kopalnica z unikatnimi elementi. 
 
Kopalnica brez klasične tuš kabine
V sodobni kopalnici običajno ni navadne tuš kabine s plastično kadičko, zaprto s plastičnimi stenami, ker se ta stežka čisti. Za pripravo sodobnejše prhe na tla kopalnice vgradite naklonske plošče Wedi fundo, da bo voda odtekala, prostor za prho pa omejite s prozorno stekleno ali akrilno ploščo. Prozoren zaslon naj se po možnosti zapira ob steno, kopalnica bo tako videti večja. Ker na tleh prhe ni nepotrebnih robov, je vstop pod prho varnejši, čiščenje pa lažje. Ko bomo starejši, bo rešitev še kako dobrodošla!
 
V kopalnico vgradite pregradno steno
Če želite več intimnosti za WC, postavite Wedi steno preprosto tako, da jo odžagate na pravo mero ter prilepite na tla, stransko steno in strop. Obložite jo s keramiko ali enostavno prebarvate.
Na steno pritrjen umivalnik, straniščna školjka ali pult olajša čiščenje tal. Za obešanje teh elementov obstajajo posebni nosilci, sicer pa se jih da pritrditi direktno na plošče s posebnimi »molly« vložki. Ob WC školjko lahko namestite tudi opirala, ki pripomorejo da lažje vstanete. Stene v kopalnici niso iz navadnih mavčnih plošč, ampak iz cementnih (Aquapanel ali podobno), ki so odporne na vodo in so hkrati tudi trše. Nanje brez težav lepite keramiko ali jih barvate. Za strope v kopalnici so uporabne impregnirane mavčne plošče.
 
Tudi če so tla lesena, obstajajo rešitve
Tudi na lesenem stropu lahko naredimo kopalnico s pomočjo Wedi plošč. Uporabimo lahke Aquapanel ali Wedi plošče, ki so vodoodporne, stike med stenami in tlemi pa zatesnimo s tesnilnimi trakovi. Na takih ploščah lahko položimo tudi električno talno gretje. Če je kopalnica v mansardi, je treba pravilno vgraditi parno oviro in pazljivo zatesniti vse preboje, da se vlaga ne nabira v ostrešju. 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Zamenjava dobavitelja energentov ni več zahtevna reč, se pa izplača, če želite v mesecu maju za celotno leto 2021 izkoristiti nižjo ceno zemeljskega plina. Za nove kupce zemeljskega plina Energija plus zagotavlja...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.