Prenova kopalnice v izvedbi “naredi sam” ni misija nemogoče

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite veliko. Pomembno ob tem je, da nujno ne potrebujete zidarja in keramičarja, ker lahko delo izvedete sami in veliko privarčujete, saj je mogoče stene in elemente, če izberemo ustrezen suhomontažni material, preprosto prebarvati s primernimi premazi, drage keramične obloge pa v tem primeru odpadejo. Končen rezultat je obnova kopalnice in to z unikatnimi elementi.

 

prenova kopalnice

 

Cena prenove kopalnice se na trgu giblje od 600 EUR m2

Če celovito prenavljamo kopalnico in obnovimo tudi električno in vodovodno napeljavo, je cena prenove relativno visoka. Najem izvajalca, ki bo izvedel vsa obrtniška dela in zagotovil tudi materiale stane nekje 600 EUR po kvadratu. V kolikor želimo obnoviti le izgled kopalnice, narediti kopalnico bolj praktično, zamenjati sanitarno opremo ter dodati še kakšno svetilko ter ne potrebujemo grobega posega v stene, je prenova kopalnice izvedbi naredi sam, po sistemu suhomontažnih plošč popolnoma sprejemljiva, pri čemer lahko na račun lastne izvedbe odpade tudi do polovice stroškov.

 

Pri prenovi kopalnice vas reši dober načrt, izvedba za samograditelje ni težava

Prenova kopalnice terja odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja - ali dva umivalnika ali eden, ali kad ali tuš ali oboje, ali bosta v kopalnico postavljena pralni in sušilni stroj ali nič od tega, ali je potreben bide, ali bodo stene prekrite s keramiko ali ne in podobno. Načrt vam lahko izriše arhitekt, ki vam bo svetoval glede optimalne rešitve postavitve elementov, lahko ga seveda zrišete sami, sploh, če vam ostali družinski člani pomagajo z izvirnimi idejami, lahko pa za več idej, prosite za že izvedene podobne primere, v izbranih tehničnih trgovinah. Recimo v Kalcerju razpolagajo z praktičnimi nasveti že prenovljenih kopalnic in vam pomagajo najti za vas pravo rešitev.

 

Kako najlažje poteka prenova kopalnice

Vodoodporne pulte, omarice in odlagalne površine lahko z malo spretnosti naredite sami iz posebnih Wedi plošč, delo z Wedi ploščami poteka preprosto in hitro. Pulte za umivalnike in omarice lahko obložite s keramiko ali jih premažete z dekorativnim cementnim premazom (Cement Design). Končen rezultat je po meri narejena kopalnica z unikatnimi elementi.

 

Prenovljena kopalnica brez klasične tuš kabine stane manj

V sodobni kopalnici običajno ni navadne tuš kabine s plastično kadjo, zaprto s plastičnimi stenami, ker se ta stežka čisti, je praviloma dražja in manj praktična. Za pripravo sodobnejše prhe na tla kopalnice vgradite naklonske plošče Wedi fundo, da bo voda odtekala, prostor za prho pa omejite s prozorno stekleno ali akrilno ploščo. Prozoren zaslon naj se po možnosti zapira ob steno, kopalnica bo tako videti večja. Ker na tleh prhe ni nepotrebnih robov, je vstop pod prho varnejši, čiščenje pa lažje. Ko bomo starejši, bo rešitev še kako dobrodošla!


prenova kopalnice plosce wedi

 

Če živite v slabše izolirani hiši in je vaša kopalnica hladna, z obnovo kopalnice z Wedi ploščami dosežete toplejšo kopalnico, saj prostor z notranje strani dodatno izolirate. Vgrajene plošče Wedi so lahko odlična toplotna izolacija, sploh, če je vaša hiša starejša s premalo vgrajene izolacije. Plošče Wedi so izdelane iz vodoodpornega izolacijskega materiala, ki je obenem nosilen in hkrati primeren se vgradi električno talno gretje. Omogočajo preprosto izvedbo naklona tal proti odtoku, ki ga lahko postavimo v sredino prhe ali ob steno.


 

Prenova kopalnice s ploščami, ki jih lahko poljubno krivimo

Bi želeli kopalnico prenoviti v mehkejše oblike, brez ostrih robov in vogalov? Da izdelamo zaobljeno steno, klop, pult, umivalnik, oblogo kadi  in kar bi še želeli krožnega, ne zahteva posebnih spretnosti in truda. Wedi Construct plošče, ki se jih lahko krivi v vzdolžni ali prečni smeri so odlična namenska rešitev, ki vam polepša kopalnico z relativno malo vloženega dela.

 

V kopalnico vgradite pregradno steno

Če želite več intimnosti za WC, postavite steno z Wedi ploščami preprosto tako, da jo odžagate na pravo mero ter prilepite na tla, stransko steno in strop. Obložite jo s keramiko ali enostavno prebarvate.

Na steno pritrjen umivalnik, straniščna školjka ali pult olajša čiščenje tal. Za obešanje teh elementov obstajajo posebni nosilci, sicer pa se jih da pritrditi direktno na plošče s posebnimi »molly« vložki. Ob WC školjko lahko namestite tudi opirala, ki pripomorejo da lažje vstanete. Stene v kopalnici niso iz navadnih mavčnih plošč, ampak iz cementnih (Aquapanel ali podobno), ki so odporne na vodo in so hkrati tudi trše. Nanje brez težav lepite keramiko ali jih barvate. Za strope v kopalnici so uporabne impregnirane mavčne plošče.

 

prenova kopalnice prej in potem wedi plosce

Prenova kopalnice z Wedi ploščami je enostavna in prilagojena za izvedbo naredi sam. Ob prenovi kopalnice lahko izbiramo premaze namesto keramičnih ploščic.

 

pasica aplikacija


 

Kaj v praksi pogosto zanima uporabnike na temo prenove kopalnice, kaj so prednosti pri vgradnji Wedi plošč?

Bralec: Ali so Wedi plošče primerne ob prenovi kopalnice, ki je delno vkopana?

Mojster: Da.


Bralec: Ali Wedi plošče dihajo?  Imajo Wedi plošče dolgoročno obstojnost na vlago?  

Mojster: Wedi plošče jo imajo. Vendar upoštevajte: če vlaga prihaja z zidov (npr. zaradi pomanjkljive hidroizolacije), bo počasi prehajala tudi skozi plošče in se na notranji, topli strani počasi uparjala. Če je te veliko, lahko pride do odstopanja keramike. Na vlago v prostoru in na vlago, ki jo dodamo z lepilom za keramiko pa plošče niso občutljive oz. je te vlage premalo, da bi delala težave.


Bralec: Prenova kopalnice bo potekala tako, da bomo vgradili talno gretje, zanima me ali so Wedi plošče primerne tudi v tem primeru?

Mojster: Če boste pri prenovi kopalnice po tleh ali stenah polagali cevi za talno gretje, so Wedi plošče za to povsem primerne.


Bralec: Zanima me kako se površina lahko obdela na mestih, kjer ne bo ploščic? Se prekita?

Mojster: Točno. Za kitanje uporabite izravnalne mase za vlažne prostore.


Bralec: Ali predlagate da bi se stena prej oblekla v Wedi plošče in bi se kasneje izdelal estrih?  

Mojster: Najprej se položi. Ko večina vode iz estriha izhlapi (2-3 tedne), se prenova kopalnice lahko nadaljuje.


Bralec: Je plošča dovolj trdna za polaganje ploščic, ker keramičar pravi, da bi morali biti dve kot pri Knaufu. Zanima me za 20 mm plošče Wedi.

Mojster: Če z Wedi ploščami oblagate zidove, je vseeno kakšne debeline so – kolikor pač potrebujete. Plošče se na zid lepijo in sidrajo, zato so tudi najtanjše debeline (6 mm) primerne za oblaganje s keramiko. Če z Wedi ploščami želite zgraditi predelne stene, sta možni dve izvedbi: naredite konstrukcijo kot za stene iz gips plošč, z navpičnimi profili na vsakih 41 cm, in konstrukcijo obložite z 20 mm debelimi ploščami. Če pa nameravate graditi manjše predelne stene brez vrat, jih lahko izdelate iz 5 cm debelih Wedi plošč, ki jih pritrdite na tla in strop s posebnimi pritrdili in lepilom. Take stene so po želji lahko tudi debelejše. Postopke si lahko ogledate v brošuri Wedi plošče.Tudi če so tla lesena, obstajajo rešitve za prenovo kopalnice

Tudi na lesenem stropu lahko naredimo kopalnico s pomočjo Wedi plošč. Uporabimo lahke Aquapanel ali Wedi plošče, ki so vodoodporne, stike med stenami in tlemi pa zatesnimo s tesnilnimi trakovi. Na takih ploščah lahko položimo tudi električno talno gretje. Če je kopalnica v mansardi, je treba pravilno vgraditi parno oviro in pazljivo zatesniti vse preboje, da se vlaga ne nabira v ostrešju.


Ali ste vedeli, da obstajajo posebne rešitve, če želite prenoviti vašo staro kopalnico ali načrtujete novogradnjo, pa nimate dovolj idej za zasnovo. Prenova kopalnice več ne predstavlja prav nobenih omejitev, ker se je to obrtniško delo razvilo do te mere, da lahko za vsak problem najdemo rešitev. Poglejmo katere dileme se najpogosteje reševali uporabniki, ko jih je zanimala prenova kopalnice.


Prenova kopalnice je lahko relativno preprosta, posebno če pred prenovo upoštevamo napotke, ki so nam jih z uporabo Wedi plošč zaupale osebe, ki so se lotile tovrstne prenove 

 • Recimo, če je kopalnica majhna, jo lahko z dobro načrtovano prenovo vizualno povečamo in vgradimo marsikateri praktično uporaben element za odlaganje,
 • vgradnja večih svetlobnih dodatkov - posebnih manjših luči lahko kopalnico spremeni v zelo udoben sprostitveni prostor,
 • mansarda - če je kopalnica v mansardi, z Wedi ploščami obstajajo posebne rešitve posebaj za mansardo,
 • če ob prenovi kopalnice želimo rešiti odvečno vlago, so posegi rešljivi in veliko doprinesejo,
 • če se nam v kopalnici pojavlja plesen na steni ali stropu so priporočljive rešitve z Wedi ploščami, ki so na voljo različnih debelin in velikosti,
 • v kolikor želimo vgraditi talno gretje, poseg z obnovo ni hud in dolgotrajen, prenova tal v kopalnici z vgradnjo talnega gretja je možna kljub temu, da za ogrevanje nimamo nizkotemperaturnega sistema,
 • če želimo v določenem manjšem prostoru imeti prostor za sproščanje s toplejšo podlago (sediščem), si jo lahko umislimo,
 • če želimo manj denarja porabiti za vodo, wc kotliček ali umivanje zob, obstajajo armature, tuši in kotlički, ki zmanjšajo porabo vode,
 • če nas zanima prenova kopalnice z večjo banjo, naša kopalnica pa je majhna, obstajajo banje vsemogočih oblik in velikosti, lahko si jo naročimo po meri,
 • če ne želimo plačati premoženja za zamenjavo sanitarne keramike, obstajajo različni cenovni razredi, v trgovinah za prenovo kopalnice lahko ponudijo več različnih, nižje cenovnih blagovnih znamk in vam pripravijo cenovne primerjave,
 • če nas stara kopalnica dolgočasi, ni potrebno da jo »prenašamo« še naslednjih dvajset let,
 • če nimamo časa, da se sami lotimo prenove kopalnice, vam v specializiranih trgovinah svetujejo mojstre, ki bodo v parih dneh poskrbeli, da bo vaš nova in moderna kopalnica dobila izgled, kot ste si zastavili.

Prenova kopalnice - dva primera pred in po obnovi

prenova kopalnice prej in potem

prenova kopalnice prej potemČe je vaša kopalnica potrebna prenove, ali če gradite novo kopalnico ali niste prepričani, katere plošče so primerne za izdelavo kopalnice v leseni hiši, nam pišite v spodnji kontaktni obrazec in z veseljem vam bomo svetovali.


Kalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 


Povezane vsebine

Kopalnica v izvedbi “naredi sam” 
ni misija nemogoče
Obnova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite veliko, najbolj pomembno ob tem pa je, da nujno ne potrebujete zidarja in keramičarja, ker lahko delo izvedete sami, saj je stene in elemente, če izberemo ustrezen suhomontažni material, mogoče z ustreznim materialom prebarvati.
 
Potrebujete dober načrt prenove! 
Ali dva umivalnika ali eden, ali kad ali tuš ali oboje, ali bosta v kopalnico postavljena pralni in sušilni stroj ali nič od tega, ali je potreben bide, ali bodo stene prekrite s keramiko ali ne in podobno. Načrt vam lahko izriše arhitekt, ki vam bo svetoval glede optimalne rešitve postavitve elementov, lahko ga seveda zrišete sami, sploh, če vam ostali družinski člani pomagajo z izvirnimi idejami, lahko pa za več idej, prosite za že izvedene podobne primere, v izbranih tehničnih trgovinah.
 
Obloge v kopalnici niso nujno iz keramike
Vodoodporne pulte in omarice lahko z malo spretnosti naredite sami iz posebnih Wedi plošč, delo z njimi pa poteka preprosto in hitro. Pulte za umivalnike in omarice  lahko obložite s keramiko ali jih premažete z dekorativnim cementnim premazom (Cement Design). Končen rezultat je po meri narejena kopalnica z unikatnimi elementi. 
 
Kopalnica brez klasične tuš kabine
V sodobni kopalnici običajno ni navadne tuš kabine s plastično kadičko, zaprto s plastičnimi stenami, ker se ta stežka čisti. Za pripravo sodobnejše prhe na tla kopalnice vgradite naklonske plošče Wedi fundo, da bo voda odtekala, prostor za prho pa omejite s prozorno stekleno ali akrilno ploščo. Prozoren zaslon naj se po možnosti zapira ob steno, kopalnica bo tako videti večja. Ker na tleh prhe ni nepotrebnih robov, je vstop pod prho varnejši, čiščenje pa lažje. Ko bomo starejši, bo rešitev še kako dobrodošla!
 
V kopalnico vgradite pregradno steno
Če želite več intimnosti za WC, postavite Wedi steno preprosto tako, da jo odžagate na pravo mero ter prilepite na tla, stransko steno in strop. Obložite jo s keramiko ali enostavno prebarvate.
Na steno pritrjen umivalnik, straniščna školjka ali pult olajša čiščenje tal. Za obešanje teh elementov obstajajo posebni nosilci, sicer pa se jih da pritrditi direktno na plošče s posebnimi »molly« vložki. Ob WC školjko lahko namestite tudi opirala, ki pripomorejo da lažje vstanete. Stene v kopalnici niso iz navadnih mavčnih plošč, ampak iz cementnih (Aquapanel ali podobno), ki so odporne na vodo in so hkrati tudi trše. Nanje brez težav lepite keramiko ali jih barvate. Za strope v kopalnici so uporabne impregnirane mavčne plošče.
 
Tudi če so tla lesena, obstajajo rešitve
Tudi na lesenem stropu lahko naredimo kopalnico s pomočjo Wedi plošč. Uporabimo lahke Aquapanel ali Wedi plošče, ki so vodoodporne, stike med stenami in tlemi pa zatesnimo s tesnilnimi trakovi. Na takih ploščah lahko položimo tudi električno talno gretje. Če je kopalnica v mansardi, je treba pravilno vgraditi parno oviro in pazljivo zatesniti vse preboje, da se vlaga ne nabira v ostrešju. 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.