Toplotna izolacija – pa ne že spet!

Ste že naleteli na »pametnjakoviča«, ki vam je poskusil prodati, dražjo in učinkovitejšo toplotno izolacijo? In vas je prepričal?Praviloma je situacija obrnjena. Pomembna je cena in najpogostejši argument je:»Lahko uporabite boljši toplotno izolacijski material ali pa malo slabši, ki ga bo potrebno vgraditi več, ampak je malo cenejši. Odločitev je vaša!«Vseeno nam je, kadar imamo na voljo dovolj prostora. Pa ni vedno tako. Nekatera podstrešja so nizka in debela izolacija nam uporabno višino še zniža. Pa ne samo to: zmanjša se tudi uporaben tloris prostorov, saj je manj uporabne višine pod kapno lego.

 

Ste že naleteli na »pametnjakoviča«, ki vam je poskusil prodati, dražjo in učinkovitejšo toplotno izolacijo? In vas je prepričal?

 

Praviloma je situacija obrnjena. Pomembna je cena in najpogostejši argument je:

»Lahko uporabite boljši toplotno izolacijski material ali pa malo slabši, ki ga bo potrebno vgraditi več, ampak je malo cenejši. Odločitev je vaša!«

Vseeno nam je, kadar imamo na voljo dovolj prostora. Pa ni vedno tako. Nekatera podstrešja so nizka in debela izolacija nam uporabno višino še zniža. Pa ne samo to: zmanjša se tudi uporaben tloris prostorov, saj je manj uporabne višine pod kapno lego.

 

kalcer1
kalcer2
kalcer3


Koliko prostora prihranimo?

Uporabna višina: prihranek pri višini prostora je lahko 10 do 30 cm! Izolacije razreda 044, ki se ponekod še ponujajo in prodajajo za poševne strehe, moramo vgraditi 30 cm, da zadostimo merilom energetske učinkovitosti. Tudi pri nas se že dobi izolacija razreda 032 (λ = 0,032W/m2K – izdelek Isover Premium 032). Z boljšo izolacijo razreda 032 je potrebna debelina za izolacijo strehe z U<0,18 W/m2K le še 21cm! Pri nizkoenergijskih objektih so te razlike še večje.

 

kalcer_glavna


Uporabna površina

Še posebej pri poševni strehi je izrazit prihranek tudi pri uporabni površini. S preprostim izračunom lahko ugotovimo, da na račun tanjše izolacije lahko prihranimo nekaj m2 prostora – pribl. 1 do 2,5 m2 pri običajni* stanovanjski hiši! Večja vrednost nepremičnine pa seveda več udobja zaradi večjih prostorov.

 

Kaj nam boljši izolacija še nudi?

 

  • Praviloma tudi boljšo zvočno izolacijo.
  • Lažje in hitrejše delo: kvalitetnejši izdelki so čvrstejši, zato ni potrebno posebno pritrjevanje z raznimi vrvicami in žicami, da izolacija med špirovci ne izpada.
  • Manj se drobi in praši.
  • Kakovostnejše izolacije so zaradi novejših – izboljšanih veziv zdravju prijaznejše.

* tlorisna površina cca. 72 m2.


Več na www.kalcer.si

tel.: 01 724 67 70

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI